sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Lohduttava kanakeitto unkarilaisittain


Aina kun oltiin pienenä kipeitä,  meillä syötiin kanakeittoa. Ja kun mama on unkarilainen, niin tietysti se tehtiin niin kuin Unkarissa kanakeitto tehdään.

Aika erilailla kuin Suomessa; niin, että keiton liemi ja siinä keitetyt juurekset tarjotaan erikseen. Jokainen ottaa keittonsa niin paljon juureksia kuin haluaa. Keittoon keitetään usein mannaryyneistä pyöryköitä. Keiton liha syödään itse keiton jälkeen piparjuuritahnan kanssa. Suosittelen. Itse keitto lämmittää ja piparjuuri taas avaa tukkoisen hengityksen TODELLA tehokkasti.

Meillä on oltu kipeitä koko viikonloppu, torstaista asti. Joten keitto tuli tarpeeseen.Kanakeittoon tulee: 3 porkkanaa, pari pientä sipulia, 1 palsternakka, 1 juuriselleri, 2 kanankoipea/kanarintaa (koipi on parempi, tulee enemmän makua liemeen, mutta vaikeampi syödä), 5-7 kokonaista mustapippuria, suolaa.

Kuori ja viipaloi juurekset pitkittäin. Pese kananliha. Laita kaikki kattilaan ja vettä päälle. Kun keitto kiehuu, kuori vaahto. Keitä kunnes juurekset al dente. Sitten lisää mannapyörykät.

Mannaryynipyörykoihin tulee 1 kanamuna, 10 tl mannaryynejä, 1/2 tl voita, suolaa, kuivattua meiramia, mustapippuria, hyppysellinen leivinjauhetta tai soodaa. Sekoita kaikki yhteen, anna turvota jääkaapissa ainakin kaksi tuntia. Tee teelusillalla palloja keittoon ja keitä hiljakseen noin kymmenen minuuttia.

Tee piparjuuritahna etukäteen. Siihen tulee: Noin 5 cm piparjuurta, keitettyä vettä, 1 rkl etikkaa, 1,5 tl sokeria.

Raasta piparjuuri, keitä vettä ja kaada raastetun piprajuuren päälle, niin että se peittyy. Laita sekaan etikka ja sokeri, Sekoita ja jäähdytä. On erinomaista myös keitetyn lihan kanssa. tai makkaran. Tai pyttipannun.

Tätä sairastamista jatkuu meillä ainakin vielä viikon. Huhhuh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti