torstai 24. tammikuuta 2013

Juuustoja.Niiden kanssa olutta


Pari viikkoa tässä kiireessä ruuan taso on ollut pastaa ja uuniruokaa (helpot ruuat kunniaan, reseptit tästä ja kanankoivet rules, reseptiä täältä), joten siitä ei sen enempää.

Siksi en kirjoitakaan viikon ruuista.

Vaan juustosta ja oluesta.Sain duunin kautta Juustoportilta kasan kellarikypsytettyjä juustoja, joihin pitää tehdä oluesta juomasuositukset. Nämä duunikeikat ovat sellaisia, joiden takia duunia kannattaa viedä kotiin.

Olen ollut Juustoportti-fani jo pitkään, jo silloin kun niitä ei saanut mistään muualta kuin Pohjanmaalta. Harri toi aina Brändy-pähkinäjuustoa ja Viinitarhuria, kun hän kävi äitinsä luona. Nam. Nythän samoja juustoja saa jo ympäri maata, ainakin S-marketista. Varmaan muualtakin.

Testattavana minulla oli tällä kertaa Vuohen Viinitarhuri, itselleni vanha tuttu Brandy-pähkinäjuusto ja Keisarijuusto. Oluita valitsivat kanssani Mika ja Sofia. Kiitos heille.

Ja näinhän se meni.

Vuohen Viinitarhuri on voimakas ja vähän kirpeän makuinen juusto. Sen kanssa kannattaa kokeilla vaaleaa lageria (meillä Karhu) tai vaaleaa luostarityylistä alea (meillä Leffe Blonde).

Brandy.pähkinäjuusto on yksi lempijuustoistani. Vieno pähkinän aromi yhdistettynä vahvaan makuun ja hieman pehmeään rakenteeseen. Tämän kanssa sopii todella hyvin hiemat makeat tummat lagerit (meillä Nikolai Tumma Lager) ja tumma luostarityylinen ale (meillä Grimbergen Dubbel). Tähän voisi mennä myös kiva sitrusmainen IPA tai tumma vehnäolutkin.

Vuohen Keisarijuusto oli ihan uusi tuttavuus. Kannatti tutustua. Lehmän ja vuohen juustosta on tehty juusto on ihan vähän kermajuustomainen, mutta maultaan paljon vahvempi. Tämän kanssa kokeiltiin tummaa stouttia (meillä Guinness), ja aina hyvä vaalea luostarityylinen ale (meillä taas  Leffe Blonde). Tähän toimisi kyllä myös vähän karamellimainen Pale Ale (vaikka Brooklyn American Ale).

Lopuksi muutama sana olut&juusto-yhdistelmästä:  juustot ja oluet voi kuulostaa hassulta, kun juustojen kanssa on totuttu käyttämään erilaisia viinejä, mutta kannattaa kokeilla.

Helpoiten selviää kun ostaa kaksi olutta; vaalean luostarityylisen ale-oluen kypsytettyjen juustojen kanssa ja sitrusmaisen jenkki-IPAn tai Pale Alen homejuustojen kanssa. Nuo oluet käy käytännössä kaikkien juustojen kanssa, joita juustotarjoittimella on.

Varsinkin vaalean luostarityylisen alen makeus ja tuhtius on aina hyvä, kaikki juustothan ovat voimakkaasti suolaisia. Siinäpä sitten on se kuuluisin makujen vastapari - suolainen&makea.

Duuni on kyllä rankkaa välillä. (hahaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti