perjantai 6. marraskuuta 2015

Vihermehu - vinkit


Vuoden masentavin aika, flunssa-aalto, Töitä. Kiirettä. Joten vihermenut kehiin,

Yritän itse juoda joka päivä yhden vihermehun. Sillä saa lisäenergiaa ja vitamiineja luonnollisesti. En itse syö mitään lisävitamiineja tai ravinteita (paitsi D-vitamiinia) purkista, koska en usko että ne imeytyvät niin hyvin kuin ruokavaliosta saadut ravinteet. Vihermehu on oma vitamiinipillerini.

Vihermehuni on aina sellainen,  jossa kasvisten ja hedelmien suhde on 70/30. Eli paljon vihanneksia ja vähän hedelmää makeutukseksi.

Itse en oikeastaan seuraa vihermehuissa mitään reseptiikkaa tai osta vain tätä varten raaka-aineita, vaan teen mehun niistä aineksista, mitä kaapissa on. Mehussa on näin melkein aina selleriä, porkkanaa, lehtikaalia ja omenaa. Näitä meillä aina on. Sitten usein brokkolia, kaalia, salaattia, inkivääriä ja käytännössä mitä vaan vihreää. Välillä punajuurta, kurpitsaa tai retiisiä. Sesongin mukaan.

Yleensä käytän mehuun myös kaikki ruuanlaittojämät, kuten brokkolin varren, porkkanoiden kuoret, yrtinjämät tai jäljelle jääneen salaatin.

Monet laittavat mehuun myös kokonaisia sitrushedelmiä, mutta minä jotenkin aina maistan sitruskuoren mehun joukosta, joten kuorin hedelmät.

Yritän ostaa mahdollisimman paljon luomua, mutta jos vihannes tai hedelmä ei ole luomu, niin sitten pesen sen vaan kuumalla vedellä. En kuori mitään vihanneksia, vaan pesen kunnolla kaiken ja laitan suoraan naatteineen mehulinkoon.

Jotkut käyttävät vihermehuissa myös sipulia. Minä en pysty, sipuli maistuu häiritsevästi läpi (raaka sipuli ei ole muutenkaan herkkuani). Ainoa poikkeus on kun teen tomaatti-selleri-kiinankaali-kurkku-valkosipuli-sipuli-vihermehua(ripaus suolaa mukaan), joka on kuin gazpacho-keittoa. Hyvää.

Marjoja on vihermehuun laita, koska mielestäni niistä ei tule tarpeeksi mehua. Marjat ovat parempia smoothiessa tai sellaisenaan.

Hedelmistä ehdoton suosikkini on omena muutenkin, joten sitä käytän eniten mehuissa. Omena on myös halpaa ja sen maku sopiin kaikkiin kasviksiin. Lisää makeutta tulee myös usein käyttämästäni porkkanasta. Joskus käytän ananasta, mutta se pitää laittaa mehuun aina viimeisenä, koska sen kuidut tukkivat mehustinta. Samoin jos laittaa paljon minttua varsineen.

Mehustimena minulla on Phillipsin Advance Mehulinko. Ihan paras. Helppo putsata, puristaa mehut ulos punajuurestakin ja on nopea. Tykkään. Mehulinko kannattaa muuten putsata mahdollidimman nopeasti, niin se on helpompaa, koska kasvikuidut eivät kuivu kiinni.

Mehu kannattaa juoda heti kun se on valmista. Itse en tee sitä aamusta, koska kun en syö aamiaista, ja mehu tuntuu vähän liian happamalta tyhjään vatsaan. Teen vihermehun iltapäivällä, tuossa viiden-kuuden aikaan kotiintullessani, ikään kuin iltapäiväkahvin sijaan. Koska vihermehu piristää iltapäivällä oikeasti samalla tavalla kuin kahvi.


x
Tässä yksi perusmehuistani:

Lehtikaalia, selleriä, inkivääriä, omenaa ja brokkolia. Nam.

Lisää vihermehuista ja omista kokemuksistani vihermehukuurista (klik). Jos kovasti kiinnostaa, niin liity Facebookissa Juice Finland -ryhmään.

Lisää voit lukea myös Taran Vihermehu-kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti