Kyllä Unkarissakin osataan tehdä katuruokaa. Ja on aina osattu.
Perinteinen tälläinen käsinsyötävä "kevyt" välipala on unkarilainen lángos, suolainen, hiivalla nostatettu uppopaistettu herkku.
Lángosta voi tehdä monella tapaa. Tässä se perinteinen tapa:
Taikina: 25 g tuorehiivaa, 2,5 dl vettä, 2 dl maitoa, 2 tl sokeria, suolaa, noin 6 dl jauhoja ja 3 rkl öljyä.
Paistamiseen öljyä. Viimeistelyyn valkosipulin kynsi ja suolaa.
Liuota hiiva kädenlämpöisen maitoon, lisää sokeri. Sekoita suolaa jauhoihin. Alusta taikinaa vuorotellen jauhojen, veden ja öljyn kanssa kunnes saat löysähkön taikinan. Nostata liinan alla noin tunnin ajan. Muotoile sitten taikinasta palloja ja anna niiden kohota liian alla vielä puolen tunnin ajan.
Venytä pallot litteiksi "levyiksi" ja uppopaista ne runsaassa öljyssä. Kokeile pienellä palalla taikinaa, että onko öljy tarpeeksi kuumaa. Jos taikina nousee pinnalle ja paistuu kullanruskeaksi, öljy on juuri hyvää. Ota reikäkauhalla paistuneet lángosit valumaan talouspaperin päälle hetkeksi. Mutta vain hetkeksi. Hankaa kuumaa lángosia valkosipulinkynnellä ja ripottele päälle paljon suolaa. Nauti heti! Juomana terävän raikas pils, kuten To Olin Hop Love Pils tai unkarilainen lager Soproni. Aivan parasta kuumana kesäpäivänä Balatonilla. Tai kylmänä talvipäivänä Munkkisaaressa. Tai koska vain.
Langosia voi myös täyttää, siitä myöhemmin lisää....
Oijoi, kiitos ohjeesta! Nää on niin hyviä <3
VastaaPoistaKyllä!
VastaaPoistaLaitetaan kokeiluun.. äkkiseltään vaikuttaa kotoiselta suomalaiselta serkulta. Naminami..
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Kesän Unkarin reissusta lähtien olen aikonut tehdä langoseja itse. Ranskankerma-juustotäytteinen langos Budapestin kauppahallissa oli herkkus!
VastaaPoistaHiivan määrä ohjeessa kuulostaa todella suurelta, onkohan siinä pilkkuvirhe?
ooh - nää ON hyviä xxx
VastaaPoistaHiivan määrä korjattu! Pieni pilkkuvirhepaholainen pääsi käymään....
VastaaPoista