maanantai 1. helmikuuta 2016

Mama, mihin roskat menevät?

Lapset ovat jo sen ikäisiä, että niiden kanssa voi jutella oikein kunnolla. Kaikista asioista. Yritänkin välillä ohjata keskusteluaiheet pois Lego NinjaGo-pahisten määrästä ja IP-kerhon tapauksista muihin, heidänkin tulevaisuuteensa vaikuttaviin asioihin, Kuten kierrätykseen, roskien lajitteluun ja koko roskaamisen vähentämiseen. Hehän täällä ovat (luultavimmin) pidempään kuin minä, ja heille sekä tuleville sukupolville tätä maapallo säilytetään.

Olemme viime aikoina jutelleet paljon siitä että mikä on roska. Ja mihin roskat menevät. Kävimme läpi koko kierrättämättömän roskan elinkaaren meiltä lähtien ihan sen viimeiseen määränpäähän asti.




Kaikki alkaa tietysti siitä, että pyrimme ostamaan mahdollisimman vähän pakattuja elintarvikkeita. Usein tämä ei onnistu, kaikki on muovikääreissä tai muuten vaan pakattua.

Seuraavaksi pyrimme kierrättämään kaiken minkä voi. Pahvit, paperit, biojätteen, patterit ja kruununkorkitkin. Mutta kaikkea ei vaan voi kierrättää.




Haluan että lapset ymmärtävät kunnolla, mihin roskat menevät, kun ne meiltä lähtevät jäteauton mukana. Tietävät roskan elinkaaren loppuun asti. Molemmat laittavat jo omat roskansa roskiin, ja on tärkeää, että he ymmärtävät sen, miksi mikäkin roska täytyy laittaa eri paikkoihin keittiössä. Esikoisen tehtävä on myös viedä roskat takapihan roskiksiin, joten hänen täytyy tietää, mikä roskapussi mihinkäkin roskalaatikkoon laitetaan.

Lapsia kiinnosti myös paljon kaikki roskiin liittyvä. Kaikkiin lasten roskakysymyksiin en minäkään osannut vastata, joten otin yhteyttä Vantaan Energiaan, josta osattiin neuvoa lasten kinkkisempiin kysymyksiin. Jos ottaa yhteyttä Vantaan Energiaan vaikka Facebookin välityksellä, kuka tahansa voi kysellä jäteasioista. Me kysymme mm. onko roskaa liikaa ja vastaus oli, että roskien määrässä tärkeää on nimenomaan niiden lajittelu. Esimerkiksi tuikkujen metallinen pohja pitäisi laittaa metallikierrätykseen (en tiennyt tätäkään) koska se haittaa sekajätevoimalan toimintaa.

Biojäte on tärkeää kierrättää, jolloin se menee meiltä Ämmässuon biokaasulaitokselle ja siitä saadaan sähköä, lämpöä sekä uutta multaa. Lisäksi kannattaa kierrättää nk. vaarallinen jäte, tina, akut, paristot, koska ne haittaavat sekäjätteen uusiokäyttöä.




Sekajäte, se mistä on jo lajiteltu kaikki kierrätettävä, mihin se sitten menee? Sain tietää, että kaikki pääkaupunkiseudun (ja Turun alueen), kuten siis myös meidän, roskat menevät jäteautossa Vantaan Energian jätevoimalaan. Ja niistä tulee lämpöä ja sähköä. Kaikki siis poltetaan eli sekajäte on voimalan polttoaine, Eikä sitä pottoainetta vähän olekaan. Joka päivä voimala vastaanottaa 140 jätekuormaa. Sitä vaan miettii, että jos voimalaa ei olisi, mihin kaikki se jäte menisi...

Voimalassa jäte sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja poltetaan. Palamisenergia otetaan talteen. Syntyneet savukaasut puhdistetaan ja niiden lämpö siirretään kaukolämpöveteen. Näin syntynyt lämpö on uusiolämpöä. Voimalassa syntyvä sähkö on myös uusiosähköä. Katso vaikka.

Näin meidänkin roskapussimme on päätynyt Munkkisaaresta Vantaalle, roskasta energiaksi. Hyvä niin.



Vantaan Energia on myös manifestoinut Roskaton Vantaa-hankkeen puolesta. Hankkeessa pyritään roskaamaan mahdollisimman vähän, eli elämään niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Käytetään kaikki ruokajämät, lajitellaan, jopa poimitaan roskia kadulta, jos niitä nähdään, ja ollaan fiksuja kulutuksen kanssa. Omia vinkkejä tähän voui jakaa Instassa #roskattominkaupunki- tunnuksella. Ja jos ei tiedä, miten kannattaa toimia, voi ottaa yhteyttä Roskapoliisiin. Vähänkö siistiä. Tälläinen manifesti kannattaisi kotikaupunkini Helsinginkin hoitaa. Vinkvink vaan.

Kannatan lämpimästi sekä kierrätystä että kaiken uudelleenkäyttöä ja siksi tämä roskan matkaan perehtyminen on tuonut minulle iloa ja varmuutta siitä ,että kun me kaikki vaan teemme osamme - kierrätämme ja kulutamme fiksusti - niin kyllä tällä jätemäärälläkin jotenkin selvitään.

Tämä postaus on osa Blogiringin Vantaan Energia  - Roskattomin kaupunkikokonaisuutta.  Katso sieltä vinkkejä oman taloudelliseen ja roskattomaan elämiseen.

Yhteistyössä Vantaan Energia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti