maanantai 27. huhtikuuta 2015

Vaikea ja ihana - sitruunamarenkijuustokakku


Sitruunamarenkijuustokakku. Huh mikä sana.

Eikä ollut helppo tämän kakunkaan teko. Herranjumala, miten monta työvaihetta, odottelua ja kiukuttelua.

MUTTA. Ihan kuin synnytyksessä, kaikki tuska katosi, kun näin valmiin kakun. Onkohan tämä nyt sopiva vertaus? 

Aivan törkeen hyvää. Söin puolet yhdeltä istumalta. Muille ei oikein jäänyt mitään.




Marenkisitruunajuustokakku 

Pohja
12 digestive-keksiä, 2 rkl sokeria, 100g pehmeää voita

Jauha keksit muruksi ja sekoita sokeriin. Nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon taikinaksi. Painele taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan,  Paista 10 minuuttia 180 asteessa keskitasolla. Ota pohja pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan.

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa, 400 g maitorahkaa, 2 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 2 ½ rkl vehnäjauhoja, 2 kananmunaa, 1 keltuainen, 2 dl sitruunatahnaa eli lemon curdia

Vatkaa tuorejuusto, rahka, vaniljasokeri ja sokeri kuohkeaksi. Lisää vehnäjauho ja vatkaa hieman lisää. Lisää kanamuna yksi kerrallaan, välillä vatkaten ja lopuksi lisää keltuainen. Kaada seos pohjan päälle. Paista 10 minuuttia keskitasolla 200 asteessa. Pudota sitten lämpö 110 asteeseen ja paista  45 minuuttia lisää. Sammuta uuni ja anna juustokakun olla vielä 15-20 minuuttia jälkilämmössä. Anna juustokakun jäähtyä kylmässä. Levitä sitten sitruunatahna kakun päälle, laita kakku viileään ja valmista marenki.

Marenki:
2 valkuaista, 1 dl sokeria

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeria erissä. Levitä marenki piirakan päälle. Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia 120 asteessa, kunnes marenki on hieman ruskistunut.

Ohjeen olen lainannut Kaikkiäitinireseptit-blogista, jossa kakku on kauniimpi ja resepti himpun verran monimutkaisempi. 

Tämähän on vähän sellainen hybridileivonnainen, josta muuten kirjoitin pienen jutunkin. Katso juttu Helsingin Uutisista (klik), niin tämänkin kakun alkuperä selviää. 

3 kommenttia:

  1. Vertaus oli mitä parhain! Ja hyvää kakkua!

    VastaaPoista
  2. Uuh, jo pelkkä sitruuna-marenkipiirakka on helmi sinänsä, mutta lemon curdilla siiviitettynä juustokakkuna, en ehkä malta olla tekemättä. Mitäs olutta joisi seuralaisena?

    VastaaPoista