maanantai 6. huhtikuuta 2015

Oluen ja viinin taistelu


Minulla oli ilo ja kunnia osallistua duunikaverini Jukan viiniseuran illalliseen teemalla - oluen ja viinin tastelu. Kumpi sopii paremmin ruuan kanssa.

Illallinen pidettiin ravintola Helmessä, vanhassa duunipaikassani. Olimme yhdessä valinneet ruuat Jukan kanssa ja minä valitsin ruuille oluet (tietysti) ja Helmen Sakri valitsi viinit.

Sitten ruokailtiin ja maistettiin 4 ruokalajin kanssa sekä oluita että viinejä. Sakri esitteli viinit, minä oluet.

Illallinen aloitettiin cavalla ja kirsikka-lambicilla. Itse pidän molemmista, joten hyvin alkoi. Yllättävän moni piti lambicista.
Alkuruuaksi oli blinejä, mätiä, smetanaa ja sipulia. Tämähän on oluelle helppo annos. Vaalea, raikas mutta kuiva lager tai pilsner on blineihin ehdoton suosikkini. Tällä kertaa Stella Artois.

Viininä Kung Fu Girl,  jenkki-riesling. Hyvä sekin.
Väliruokana oli halloumia, parsaterriiniä ja paahdettuja vihanneksia. Ja kylmäraikas Hoegaarden Vitbier, joka on grillattujen juustojen ystävä.

Jukka oli ohjeistanut laittamaan Hoegaarden-lasit pakkaseen, joten olut oli oikein kylmää ja ihanaa.

Viininä savignon blanc Uudesta-Seelannista, jossa oli todella hyvä aromi. Se oli myös täydellinen ruuan ystävä.
Pääruuaksi oli punajuuri&spelttirisottoa. En ole punajuuren enkä risoton ystävä niinkään, mutta tämä oli herkullista. Päällä pikkelöityjä sieniä ja vuohenjuustoa. Juomina esittelimme vaalean belgi-alen, Grimbergen Blonden sekä mukavan italialaisen punkun,

Punaviini toimi erittäin hyvän tukemalla annosta, kun taas olut raikasti kokonaisuutta. Molempi hyvä.


Jälkiruuaksi Helmen iki-suosikki, sisältä sulava fondant, eli suklaa-helmi. Nyt modernina versiona, lisänä basilika-punajuurijädeä, kinuskia ja marenkia. Juomana taisteltiin Sinebrychoffin Porterin ja makean espanjalaisen punaviinin välillä. Portteri sopi paremmin itse suklaa-helmen kanssa, mutta viini taas koko annoksen kanssa.
Tässäpä kaikki juomat vielä kerralla. Viini voitti, jota vähän ounastelinkin, kun viiniklubista on kysymys, mutta saimme Jukan kanssa monta uutta ihmistä maistamaan oluita ja huomaamaan miten monipuolinen ja hyvä juoma olut on.

Oluen kanssa nimittäin on usein niin, että kun monet sanovat etteivät usein pidä oluesta, niin he itse asiassa tarkoittavat, etteivät pidä vaaleasta lager-oluesta. Oman kokemukseni mukaan, kun saat jonkun maistamaan jotain muuta oluttyyppiä, niin ihmisten silmät avautuvat - on olemassa muunkin makuisia oluita, kuin mihin he ovat tottuneet.

Ilta oli ihana, tutustuin moneen uuteen juomista kiinnostuneeseen ihmiseen, juttelin vaikka mitä ja kokeilin ensi kertaa tätä olut&viini-taistelua käytännössä. Vaikka viini vähän voittikin, kokemus oli niin miellyttävä, että tämä täytyy tehdä uudelleen.

Iso hatunnosto kilpakumppanilleni Sakrille, joka valitsi ja esitteli viinit, ravintola Helmelle, kivalle seuralle ja varsinkin Jukalle joka ideoi ja järjesti kaiken. Kippis.

3 kommenttia:

  1. Ijhaninta on, että on sekä olutta, että viiniä. Mulle molemmat on nimenomaan ruokajuomia enkä niitä yleensä huvikseni lipittele. Omassa päässä on vahva käsitys koska mennään viinillä, koska oluella. Esim, intialainen ja aasialainen keittiö on mulle aina aina aina olut. Sen sijaan pihvi on viinin kaveri, aika perinteistä kai. kalapöytä on olut mutta blinit on riesling jne...Olis kiva joskus yllättyä ja oppia joku uusi juttu.

    VastaaPoista
  2. Välillä on kyllä kivaa että niitä on samallakin aterilla. Esmes tossa pääruuassa oli hauska huomata miten koko annos muuttui juomaa vaihtaessa!

    VastaaPoista