tiistai 20. tammikuuta 2015

Vihermehu detox-kuuri - done!


Vedin viikon pituisin vihermehu-detox-kuurin, ja ajattelin jakaa kokemukseni siitä.

Homman nimihän oli se, että viikon verran juodaan vain itse puristettuja vihermehuja kasviksista ja hedelmistä. Lisäksi kofeiinitonta teetä. Ei muuta, ei edes purkkaa. Ja viikko mennään.  Avauduin tästä jo aikaisemminkin (klik).Vihermehuja tuli juotua noin 3 puolen litran satsia päivässä. Reseptejäkin tein (klik). Lisäksi ainakin 2 litraa teetä. En pidä vedestä, joten sitä join vain joka aamu puoli litraa heti heräämisen jälkeen, niin kuin teen normaalistikin.

Sen olin päättänyt, että en tee suolihuuhteluja, kun suolihuuhtelu kuulostaa vaan yököttävältä. 

Miltä homma sitten tuntui?

Ensimmäinen päivä meni vähän jännittäessä, että mitä tästä tulee. Nälkä ei ollut. En saanut unta.

Toisena päivänä iski jomottava päänsärky, joka kuitenkin oli niin lievä, että pystyi käymään töissä, hoitamaan lapset ja elämään normaalielämää. Aloitin kuurin keskiviikkona, koska uskoin (ja olin omalta osaltani oikeassa), että arkipäivinä on vähemmän kiusauksia, joten ekat päivät on helpompi kestää duunissa. Mika teki ruuat kotona iltaisin, joten ei tarvinnut maistella. Suolanhimo oli myös kova. Pureskelua oli ikävä. Nukuin huomosti, koko yön kestavän päänsäryn takia.

Kolmas päivä meni hyvin, edelleen arkipäivänä. Sen verran huomasin, että oli helppo mennä aikaisin nukkumaan, niin ei tullut iltasyöpöttely-himoa. Ja nukkui paremmin.  Päänsärky katosi. Suolanhimo hälveni hitaasti. Pureskelua edelleen vähän ikävä.

Neljäs päivä oli lauantai, joka tarkoitti ruuanlaittoa. Nyt olin jo niin tottunut mehuihin, ettei ruokaa oikeastaan tehnyt mieli, vaan leivoin jopa lapsille pullaa ihan hyvällä mielellä. Imeskelin muutaman rakeen balilaista merisuolaa, se auttoi suolahimoon. Napostelua oli illalla ikävä, samoin olutta.

Viides päivä oli sunnuntai, joka oli minusta koko kuurin paras päivä. Olo oli energinen eikä kaivannut ruokaa, vaan mehut riitti. Nukuin todella hyvin ja pidempään kuin normaalisti. Jaksoin hyvin askareet ja lasten kanssa peuhauksen.

Kuudes päivä oli ihan ok, mutta aloin näkemään unia ruuasta. Nälkä ei edelleenkään ollut, mutta kroppa varmaan tajusi, että kohta tämä loppuu ja näin kertoi sen itselleen. Tee rupesi kypsyttämään.

Viimeinen päivä ei ollut niin kiva. Tiesin että seuraavana päivänä saa jo syödä ja odotin sitä todella paljon. Nälkä ei ollut edelleenkään, vihermehut pitivät sen täysin poissa.

Sitten kun sai taas syödä: Sanotaan että ekana päivänä pitäisi nauttia jotain  kevyttä, kasvissosekeittoa tai jotain, mutta minä kyllä vedin ihan mega-aamiaisen. Olipa ihanaa. Mutta ihmeellistä kyllä, syömättömyyttä tuli vähän ikävä. Elämä oli niin helppoa, kun ei syönyt mitään (vähän vaarallinen ajatus).Kokonaisuudessa voin todeta seuraavaa:

- Painoni putosi vähän, vain pari kiloa, mutta tämän detox-kuurin ei ollut tarkoituskaan olla laihdutuskuuri. Vyötärönympäryskin tietysti pieneni.
- Olo oli aika samanlainen kuin muutenkin, mutta tämä on hyvin yksilöllistä. Minuun ei ikinä mitkään ruokavaliomuutokset ole vaikuttaneet kauhesti yleisoloon. Joillain sekä positiiviset että negatiiviset olot voimistuvat hurjasti.
- Tyttäreni innostui tästä mehustamisesta ja valmisti sekä joi kiltisti mehuja. Poikani totesi vihreistä mehuista "Mama, tuo ovat ruohoa. En juo!"
- Oli mielenkiintoista huomata, miten usein se tunne mitä luulet näläksi, onkin jano. Töissä minulla ei ollut mehuja, ja aina kun olin nälkäinen, join ison kupin teetä. Nälkä lähti sillä! Tämän otan käyttöön, aina kun on nälkä duunissa, juon ensin jotain.
- Sen myös tajuaa, miten paljon syö tylsyyteen.Varsinkin iltaisin. Nyt kun ei sitä ollut, katsoi telkkaria tai kirjoitteli juttuja ja oli tyytyväinen teekupin kanssa. Tämäkin yritän omaksua normaaliin elämään.
- Itse en huomanut ihon kirkastumista, mitä monilla tulee, mutta vatsa oli tosi hyvässä kunnossa. 
- Syömättämyyteen tottui ja tajuis miten paljon syö muuten kuin nälkäänsä.
- Jotkut tekevät myös 14 päivän kuureja, mutta minusta 7 päivää on juuri passeli. Yritä sijoittaa se niin, ettein sinulla ole juhlia tai muita sosiaalisia tilanteita, jotka vaativat syömistä.

Kenelle sitten suosittelen? 
- Kenelle perusterveelle vaan, joka haluaa tuntea kevenemisen tunteen. Toiset ovat parantuneet sairauksistakin tämän avulla, mutta jätän sen sitten jokaisen omaan harkintaan.
- Alkuboostiksi laihdutukseen - viikon jälkeen olet niin onnellinen, että saat pureskella jotain, joten terveelliset vaihtoehdot kelpaavat eriomaisesti. Samoin jos sinulla on tärkeät juhlat, etkä mahdu pukuusi - tämä on pikaratkaisu!
- Jos tuntee ,että on esim. kahvi- tai suolariippuvainen ja haluaa katkaista kierteen. Sokeririippuvaisen täytyy ymmärtää, että jos vihermehuissa käyttää paljon hedelmiä, niin niissäkin on sokeria. 
- Jos tuntuu, että ei saa tarpeeksi vitamiineja ja on nuupahtanut olo. Kuurin voi myös tehdä kevyemmin, jotkut nauttivat pari smoothieta päivän mittaan.

Mitä tarvitset?

- Mehustimen eli juicerin. Minulla oli lainassa Taran Philipsin iso mehustin, jota en löytänyt netistä, mutta sen pienempi versio löytyy kyllä (klik).
- Paljon vihanneksia ja hedelmiä. Jotkut hankkivat kaikki kerralla, mutta me käymme kaupassa joka tapauksessa päivitäin, joten minä ostin joka päivä lisää vihreää. 
- Take away-mukin, jossa voit kuljetella mehuja esim. töihin.
- Hyviä erilaisia kofeiinittomia teelaatuja, koska muuten kyllästyt teen vetämiseen. Minä rakastan Higher Living-teetä ja erilaisia chai-teetä, joista nyt oli käytössä Pukka Vanilja Chai. Kanelia sisältävät teet olivat minusta hieman ruokaiseman tuntuisia, joten ne toimivat hyvin.

Mites tästä eteenpäin?

- Ajattelin, että hankin mehustimen, ja juon kaksi mehua päivässä. Toisen aamulla, aamupalan korvikkeeksi (en syö arkins aamupalaa, tiedän, se on väärin, mutta kun ei maistu) ja toisen kun tulen kotiin duunin jälkeen, iltapäivälaten sijaan. Näin saan skideillekin mehut eteen ja jaksan paremmin.
- Varmaan kerran vuodessa on hyvä vetää sama detox-kuuri, joulumässyjen jälkeen. Näin siis taas ensi vuonna. 

Katso samasta aiheesta kaverini Taran kirjoittama Vihermehuja terveydeksi- eKirja (klik).

Siitä vaan, detoksaamaan!

Ps. Join kilon porkkanoita päivässä, joten iho "ruskettui" kivasti. Kaikki kysyi, olenko ollut etelässä. Aika jees. 

2 kommenttia:

  1. Minä teen lähes joka kevät tuollaisen kuurin,ja kerran olen dokumentoinutkin sen ,mutta toiseen blogiin.
    En yleensä saa päänsärkyä,mikä varmaan johtuu siitä etten syö lihaa ja muutenkin syön etupäässä kasviksia.Täällä etelässä detox on muutenkin helppoa,kun joka kulmassa on mehukioskeja,ja useista saa myös vihermehuja.

    VastaaPoista
  2. Niimpä, vähän kade siitä... :)

    VastaaPoista