perjantai 20. kesäkuuta 2014

Olutta Stockiksessa


Harrastin Stokiksessa Nellan kanssa olutmatkailua. Ensimmäinen kohteemme oli uusi, keväällä avattu pienpanimoravintola Nya Carnegie Bryggeriet.Ensimmäinen olut mitä otin, oli Jack-niminen pale ale, joka ajoi asiaansa aperitiivinä hyvin. Sitrusmainen, hedelmäinen, kiva. Olutpankin räjäytti sitten Akvavit-niminen vehnäolut, ihanan hapan ja sitruksinen, ja mausteena käytetty akvavit toi olueen hauskaa mausteisuutta.Myös Soleil Saison oli juuri mieleiseni; raikas, hedelmäinen, mutta suutuntumaltaan paksu.Ruoka oli skandinaavista, ja todella hyvää. Tässä Nellan annos, joka kuulosti paperilta hyvin yksinkertaiselta mutta oli todella hyvää. Nella totesikin, että hän ei olisi voinut kuvitella että tilaa porkkanaa ravintolassa. Mutta tilasi ja oli todella tyytyväinen. 

Lasissa Amber, joka oli aika tavallinen.

Oma alku tartarini oli aivan nappisuoritus, samoin pääruokana syöty lammas villiparsan ja valkosipulin kanssa.Nya Carnegissa on myös terassi, joka katsoo suoraan merelle. Ei pöllömpää.

Itse panimo on rakennettu lempipanimoni Brooklyn Breweryn kanssa, jonka oluita paikassa on myös saatavilla. 


Seuraavaksi vaelsimme olutravintola  Akkuratiin. Perinteinen olutravintola trendikkään Österin kulmilla. Oli sielläkin olut poikineen. 


Meidän valintamme tällä kertaa oli Cantillonin Rosé de Gambrinus vadelma-lambic (5%) ja Saison Dupont (6,5%).


Kummatkin ovat hyviä. (on niitä ennenkin maistettu).  Lambic on all time suosikkejani, kirpeän ja vadelmainen. Saison on hyvin perinteinen, maalaismainen ja runsas.

Ihana terassi Akkuratilla.


Muodikkaalla Södermalmilla oli oma oluensakin! Ihan kuin Kööpenhaminan Vesterbron Istedgade Hipster Ale.

Tätä myytiin uudessa lempipaikassani Urban Delissä Nytorgetilla. Paikka joka on ravintola, baari ja luomukauppa. Kaikki samassa. Tykkään.Ruotsissahan kaupassa myytävät oluet ovat maksimissaan 3,5% . Silti sieltä löytyi tosi hauskoja, erilaisia oluita. Hyvän makuisiakin.  Tämän alkoholirajan takia Ruotsissa Systembolagetilla on aivan eri rooli oluenmyynnissa kuin Alkolla Suomessa. Kaikki meille kaupasta tutut oluet myydään periaatteessa Systemissä. Oluita on myös miedompia.


Tietysti kävimme myös Mikkellerin baarissa. 


Sisustus taattua Mikkeller-laatua, jota näkee myös Köpiksessä. 


Täällä maistoimme monia, keskittyen happamiin oluisiin:

Mikkeller Brettanomyces Bruxselles Wild Ale Yeast Series 20 (6,4%) joka oli aika perus bretti-ale, juotava, hapan mutta ei erikoinen.

Mikkeller Vana Sopantan Ale (5,5%) myöskin kivan hapan ale.

Boon Lambic (7,2%) joka oli aivan hirveää.

Molempien suosikki tämäntyyppisistä oli Mikkellerin Spontan Buckthotn, tyrnillä maustettu lambic, joka oli niin kirpeä ja hapan, ollen kuitenkin myös juotavan raikas ja maukas, että joimme tätä kaksi lasia. Vaikka olimme päättäneet, että juomme joka kerta jotain uutta.

Hyvää oli myös vähän erityyppinen Mikkellerin Vasa Vit, raikas 4,5% belgityylinen vehnäolut.Aika monta olutta Mikkelerrillä oli. Kiva ja ammattitaitoinen henkilökunta myös.Södermalmilla joimme lisää olutta; Mikkellerin K:lek Summer 2014 version (4,6%). Jenkkihumaloitu pale ale, sitrusta ja hedelmää. Nellan suosikki. Etiketin hauskuus kaupan päälle.

Itse join Omnipollon Saisonin (7%), aika raskas saison. Paljon makua, mutta olisin ise kaivannut vähän happamuutta lisää raikastamaan kokonaisuuden.


Mikalle toin tuliaiset. Vielä ei olla maistettu, itseäni kiinnostaa eniten tuo 3,5% portteri....

Tukholma on ihana olutkaupunki. Meiltäkin jäi käymättä vaikka kuinka paljon paikkoja.

Eli Nella, pakko on vielä tulla uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti