torstai 2. kesäkuuta 2011

Lapsuus ja rahkapiirakka

Jotkut jutut muistaa. Kun olin pieni, en pitänyt rahkapiirakasta. Pidin niistäjutuista, joissa oli hilloa. Veljelleni taas, rahkapiirakka oli ihan parasta.

Nyt rakastan rahkapiirakkaa. Veljeni taas ei syö makeata melkein ollenkaan. Hassua. Miten mielipiteet voi muuttua niin paljon?

Tämä resepti on unkarilaisen äitini arkistoista. Tätä syötiin pienenä. Ja nyt isona. Ihana.

Unkarilainen rahkapiirakka

Taikina:
150 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Noin 1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 rlk rahkaa tai piimää

1 rkl mantelijauhetta/korppujauhoja

Täyte:
2 rasiaa maitorahkaa
3 kananmunaa
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl sitruunan mehua
2 dl sokeria
2 tl vaniliasokeria

Sekoita huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa. Lisää 1 kananmuna ja toisen munan keltuainen (laita valkuainen syrjään odottamaan), vaahdota. Lisää jauhot, mihin sekoitettu sitruunankuoriraaste ja leivinjauhe. Lisää rahka tai piimä. Taikinan tulee olla sellainen, että käsin pystyt sitä muokkaamaan.  Laita taikina irtopohjavuokaan, jossa leivinpaperia. Tee piirakalle korkeat reunat taikinasta. Sirottele vuokaan taikinan päälle korpunmurut.

Valmista täyte erottemalla valkuaiset. Vaahdota valkuaisiet(lisää myös taikinasta jäänyt). Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset, sokerit, sitruunankuoriraaste. Lisää keltuaisiin rahka ja sitruunamehu. Lopulta sekoita valkuaiset varovasti kääntelemällä keltuaisseokseen. ´

Kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Nauti huoneenlämpöisenä. Latte on hyvä seurana.


Ps. Jos olet laiska leipomaan, hyvä rahkapiirakka löytyy myös Punavuoresta, Kanniston leipomosta.



2 kommenttia:

  1. Hei, minkäkokoisia rahkapurkkeja tähän on tarkoitus käyttää?

    VastaaPoista
  2. Se 250 gn pyöreä purkki! (tässä käytetty Valion rahkaa)

    VastaaPoista