sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulun olutvinkit ja ARVONNAN tulos!Tämä viikko on mennyt kyllä niin nopeasti, että unohdin arpoa viskikirjan perjantaina. Hups.

Mutta arvotaan nyt. Sitä ennen kuitenkin joulun olutvinkit.

Yleisesti haluan sanoa, että olut on nappivalinta suomalaiseen joulupöytään, koska suomalaiset jouluruuat ovat historian ja perinteen kautta rakentuneet yhteen, joten makujen harmonia on taattu. Pienillä vinkeillä jokainen pystyy rakentamaan oluista ihan parhaan juomakokonaisuuden jouluksi.

Ja vaikka joulupöytä olisi keskieurooppalainen, kuin meillä (katso unkarilainen joulu), niin olut sopii silti. Sitäpaitsi oluessa on vähemmän alkoholia kuin viinissä, joten siitä jää ainakin minulle kivempi olo syönnin jälkeen.  Suomalaiset kalat meiltä löytyy alkuruuaksi (katso vaikka), joten olut on tietysti sielläkin läsnä.

Kuva ihana Liisa Valonen. 

Tehtiin duuniin video joulujuomista ja niiden yhdistämisestä joulupöytään. Sen voi katsoa YouTubesta. (klik)

Viime vuoden joulusuositukset löytyvät taas blogista. (klik). Nämä pätevät hyvin myös tänä vuonna.

Muutama uusi suosikki täytyy mainita:

Joulukaloille Nikolai Brewmasters Collection Californian Steam Beer(kaupasta), hedelmäinen ja vaalea raikas olut, joka sopii varsinkin etikkakalojen kanssa hedelmäisyytensä vuoksi.  Tai absoluuttinen suosikkini Brooklyn Sorachi Ace, jonka sitruunaruohomaisuus ja kuplivuus käy varsinkin lohen kanssa (ja maitosuklaan kanssa myös).

Kalkkunalle (jota meillä on, resepti tästä) viinimäinen Rodenbach Crand Cru (Alko, tilausvalikoima), tukee kalkkunan täytteen tuhtiutta ja on ihanaa. Menee myös juustojen kanssa.

Kinkulle menee itse asiassa minusta kaikki tummat luostari- tai luostarityyliset oluet (Alkosta), koska ne ovat lievän paahteisia, vahvoja ja hieman makeita.

Paahtopaistille taas (oma lempiresepti täältä) taas sopivat tummat portterit ja stoutit, joissa paahteisuutta ja hieman luumuisuutta. Hyviä olut esim. Fullersin Black Cab(kaupasta), Hiisi Kyyttö (Alko tilausvalikoima), tai sitten Bryggerin Stout (kaupasta).

Jälkkäriksi joko tosi happamia oluita, vaikka  Boonin Oude Gueze (Alkosta), joka tasapainoittaa tuhteja jälkkäreitä tai sitten Omnipollon 42, passionhedelmä&limeolut (kaupasta), joka raikastaa kaiken. Vähän suolaisen oluen ystävälle myös Sori Brewingin Havanna Gose (kaupasta), mojitohenkinen gose-olut.

Minulla pitää aina olla jouluna Blue Castello-sinihomejuustoja ja sen kanssa Brooklyn East India Pale Ale.

Ja jos haluatte hankkia oluita Helsingissä oikein laajan valikoiman kaupasta, niin minusta parhaat ovat Kampin K-Supermarket tai Cellon K-Citymarket. Olen itse käynyt niiden erikoisolutosastot tekemässä, joten kokemusta on. Hyvä on myös Malmin K-Citymarket.

Ja sitten arvonta:

Jarkko Nikkasen kirjan voitti arvalla hhannajee. Onnea! (Olen yhteydessä sähköpostitse).

Hyvää olutjoulua!

Ps. Jos haluatte fiilistellä joulua ravintolassa, niin käykää ihmeessä maistamassa Mikan Donut Island hillomunkeilla maustettua tuhtia imperial stouttia, Mustaa Munkki-olutta. Sopii mustaan jouluun. 2014 vuoden kamaa on 1 tankki Ölhus Kobenhavnissa ja tämän vuoden versiota taas mm. Black Doorissa, Punavuoren Ahvenessa, Bryggerissä, Brewdogissa ja Kaislassa. Voi vaikka vertailla, miten kypsytys toimii tämän oluen kohdalla....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti