lauantai 4. tammikuuta 2014

Syy hankkia pikkupanimo - vierreleipä!

Meillä on pienenpieni oma panimo. Uusien juttujen kokeiluun, omaan oluttarpeeseen. Hauska, ihana laite. Mika hankki.

Oluen raaka-aineista saa paljon kaikkea; Kun olutta ruvetaan tekemään rouhitusta ohramaltaasta, mallas mäskätään(=lämmitetään) ensin veden kanssa. Niin saadaan maltaan värit, aromit ja sokerit liukenemaan veteen. Tästä saadaan aikaan koko oluenteon perusta, vierre. Mallassokeria sisältävä makea neste. Sivutotteena mäskäyksestä jää märkää mallasrouhetta eli märkää mäskiä. Ja siitä saa ERINOMAISTA leipää.Mäskileipä

2, 5 dl olutvierrettä (tai vaaleaa, vähän humaloitua olutta), 1/2 hiiva, 1-2 rkl juoksevaa hunajaa, 1 tl suolaa, noin 1 dl sulatettua voita tai öljyä, jauhoja noin 5-7 dl (minä käytin puolet vehnää, puolet ruista), 2,5 dl märkää mäskiä (tai kaljamaltaita).  Vuoan voiteluun voita ja korppujauhoja/maltaita/pähkinärouhetta.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen vierteeseen. Lisää hunaja ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan, samoin mäski. Vaivaa hyvin ja lopuksi vaivaa joukkoon voi tai öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin verran.  Muotoile pitkulainen pötkö taikinasta. Voitele ja korppujauhota vuoka. Laita leipä vuokaan ja anna kohota uunin lämpeämisen verran. Lämmitä uuni 250 asteeseen.  Kun laitat leivän uuniin, laske lämpö 200 asteeseen. Jos haluat extrarapean kuoren, voitele leivän pinta vedellä. Jos haluat pehmeämmän kuoren, voitele pinta maidon ja voin seoksella. Paista noin 30 minuuttia tai kun leipä on kypsä. Voit koettaa pistämällä sukkapuikolla vuokaan. Jos taikinaa ei jää puikkoon, leipä on valmis.

Nauti heti lämpimänä voin ja kylmän, raikkaan oluen kera. KOFFIa. Tai hedelmäistä alea. Brooklyn American Ale.

Kannattaa tehdä olutta. Saa mäskileipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti