sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Uutta ja vanhaa painonhallintaaOlen syyskuun alusta ollut 5:2-ruokavaliolla (syyt aloitukseen ja lisätietoa löytyy TÄÄLTÄ). Ja se on auttanut. Paino on pudonnut noin 4 kg ja senttejäkin lähtenyt noin 5. Kolesteroli on myös laskenut. Ja hemoglobiini noussut. Hyvä. Minulla on nimittäin sukurasitteenia perinnöllisesti korkea kolesteroli ja anemia.

5:2- ruokavalio on ollut helppo noudattaa. Kahtena päivänä viikossa syödään vain 500 kaloria, muuten normaalisti. Tämä on ollut ihanaa, koska näin joka päivä ei tarvitse laskea ruuan ja kalorien määrää.

Viidensadan kalori-päivinä olen syönyt hyvin yksinkertaisia juttuja. Olen tehnyt monasti uunilohta(vain sitruunalla), perunamuussia ja uunissa paljaaltaan haudutettuja/höyrytettyjä kasviksia
(brokkolia, paprikaa, herneitä jne) . Olen sitten itse syönyt pienen palan lohta ja kasviksia, muut perheestä myös perunamuusia. Brokkolia voi näin syödä kilon, ja siinä on edelleen vain 200 kaloria! Olen tehnyt saman myös possulla. Tai vähärasvaisesta jauhelihasta tehdyillä lihapullilla.  Teen myös paljon keittoja, joihin laitan vain vähän öljyä kuullottaakseni sipulit. Muuten sitten paprikajauhetta, ja paljon kasviksia.

Tässä muutama muu esimerkki-resepti:
Papuja ja katkarapuja nopeasti (jätän pois sokerin ja piparjuuritahnan)
Linssimuhennos (vähennän linssien määrää)
Unkarilainen sienikeitto  (tarjoilen muille riisin erikseen)
Aasilainen kalakeitto (korvaan kookosmaidon vähärasvaisella ja jätän sokerin pois)
Vietnamilaiset kevätrullat (jätän ravut pois ja marinoin kasvikset vain soijalla enkä dippaile)
Perjantai-salaatti (jätän pähkinät ja maissin pois, enemmän kasviksia tilalle)
Kastike minkä kanssa vaan (tätä voi syödä kanan, lohen tai kasvisten kera, korvaa Coca-Cola Lightillä)

Olen pitänyt nälän loitolla isolla paketilla (400g) rasvatonta raejuustoa. Siinä on vain 240 kaloria. Ja pari lattea päivässä, rasvattomasta maidosta, tietty. Eikä muuta.  Tämän kestää ihan hyvin.  Lupaan.

Vuodenvaihteen jälkeen panokset kovenee. Aloitan Sofian ja veljeni kanssa GI-ruokavalion. Ainakin kuukaudeksi.  Meillä kaikilla on muutama kilo, jonka haluamme pois. Ja ryhmässä on voimaa. Joten yritämme yhdessä.

Duunissa tämä on toiminut erittäin muutamalla duunikaverillani. Parasta tässäkin on, että ruokaa saa syödä normaalin määrän kaloreita laskematta, tietyt raaka-aineet ovat vain "kiellettyjä". Vaikeinta tulee olla luopua ekaksi kahdeksi viikoksi kahvista. Nyyh, jo etukäteen.

Rakastan erilaisia ruuanlaittohaasteita, joten tätäkin tarkastelen sillä kulmalla. Yritän tehdä ruokaa, joka käy koko perheelle, on täyttävää, mutta joka pääosin noudattaa Gi-ruokavaliota. Saa nähdä miten käy.

Raporttia seuraa. Ja reseptejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti