Viime viikonloppuna tähän aikaan vietettiin Mikan kanssa aikaa kaikkien aikojen oluttapahtumassa,
Copenhagen Beer Celebrationissa. Voi veljet, jos ette ole siellä olleet, niin aika paljon olette käsityöläisolut-skenestä menettäneet.
Paikalle oli kutsuttu kolmisenkymmentä todella siistiä pienpanimoa, joista omat suosikit olivat ehdottomasti
Three Floyds,
Jester King,
Mikkeller (tottakai, rakastan Mikkellerin oluita ja etikettejä),
Brodies ja
Siren.
Minä ja Mikkeller.
Tapahtuma koostui kolmesta eri sessarista, joissa kaikissa oli aika pitkälti eri oluet. Sessareissa olut oli ilmaista,
sisältyi pääsylipun lintaan joka noin 60 euroa/sessio ja kaikilla oli noin desin lasi. Jokainen panimo toi noin kolme eri olutta jokaiseen sessariin. Eli parhaimmillaan olisi voinut maistaa vajaa 300 olutta. Huh huh.
Me käytiin kahdessa sessarissa ja oluita saatiin kasaan 122. Aika sankaria.
Ja kävelin molempina päivinä huojumatta hotellille.
Siellä oli pari muutakin ihmistä meidän lisäksi.
Jollain panimoilla on kivannäköinen, selkeä olutlista...tosihyvää toi Agent Orange
Toisilla panimoilla säädettiin listan kanssa vähän enemmän...
Ja vitsi siellä oli uuden tyyppisiä oluita; Kiinnostavin uusi trendi oli oluiden tynnyrikypsytys, jota on tottakai tehty aikaisemminkin, mutta nyt jokaisella painomlla oli tuollakin oma tynnyriin laitettu oluensa. Oli valkkari-, punkku,- bourboun-, ja konjakkikamaa. Hyviä. Tuhteja ja melkein jälkkäriruokaviinimäisiä. Todella hyviä esimerkiksi paikalla myytävien tanskalaisten juustojen kanssa. Emmäkestänyt. Ja söin montamonta annosta juustoja. Ja olutta.
Virkistävä vastatrendi oli miedot ja happamat sour alet ja wild alet. Hedelmäisiä, usein ihan hedelmää mukanakin olevia, maultaan pyöreitä, mutta muuten keveitä oluita. Ihania tuossa tuhtien oluiden välissä. Kesällä ihan parhaita. Samoin saisonit, joita oli myös kivasti. Pidän saisoneista, ne ovat ikäänkuin pieni silta oluen ja maalaissiidereiden välillä
ja joo tiedän, kun sanon näin, niin kaikki on sitä mieltä, että tämä on saisoneiden rienausta, mutta sitä mieltä mä vaan olen.
IPAt loistivat myös, tosin tapahtumassa tummina. Ja tummaa oli muutenkin, nimittäin hyvä ja perinteinen imperial stout oli nostanut päätään ja päätynyt hyvin monien panimoiden listalle. Eikä ollut harvinaisuus tuollainen 13% imperial stoutkaan. Ja taas tarvittiin juustoja....
Oli siellä muutakin safkaa kuin juustoja. erinomaista chiliä, risottoa, jota en tosin maistanut, ja hauska hodariannos, jossa oli kolme erilaista minihodaria
tämä idea lainataan, joten näette sen blogissa myöhemmin.
Lopuksi haluan jakaa oman suosikkilistani kaikista 122:sta maistetusta oluesta. Top kymppi siis, mutta ykköstä lukuunottamatta EI järjestyksessä):
1.
Three Floyds(US); Dark Lord Russial Imparial Stout (Bourbon Vanilla Bean)
Aivan mahtava olut,
joka loppuikin kesken. Tukeva, mallasmainen pohja yhdistettynä henkevän kauniiseen humalointii, ja mausteena lempimakuni vanilja. Ei voi mennä pieleen. Eikä mennyt.
2.
Brodies(UK): London Sour Apricot Edition
Ihanan hedelmäinen ja maultaan pyöreä sour ale, jossa on juuri oikea määrä aprikoosin aromia, happamuutta ja alkoholia. Oujes.
3.
Siren Craft Beer(UK): Chai I Love you a latte
Mausteinen stout, jossa on makean kiva loppumaku. Eriomainen vaikka sinihomejuuston tai perjantain-illan nautiskeluun. Vähän outo, mutta siksi pidänkin siitä.
4.
Jester King Craft Brewery(US): Grumpy Old Times
Voimakas ja hapan, hedelmäinen ale, jonka tuoksussa toffeeta, troopista hedelmää ja jopa viinietikkaa. Tynnyrikypsytetty villihiivan ja brettanomyses-bakteerin kanssa
joka on myös uutta oluessa isompana ilmiönä , maalaissiidereissä sitä on käytetty usein.
6.
Anchorage(DK) Breweries: The deal with the devil
17% Barley Wine, jonka takia juoksin ottamaan juustoja. Tynnyrikypsytetty, yhden humalan ja yhden mallaslajikkeen olut, mahtavan täyteläisen makuinen ja pehmeän arominen. Tykkään.
7.
BrewDog(UK): Paradox Grain
Tämäkin suklaisen rusinainen imperial stout on kypsytetty tynnyrissä. Bourbon-tynnyreissä. Aromissa onkin vaniljaa ja taatelia, mutta paahteisuus ja humala tasapainottaa tätä makujen täyteläisyyttä hyvin.
8.
Mikkeller(DK): Spontandouble Blueberry
Ihan oikean mustikan omaava lambic, jossa ei ikinä uskoisi olevan yli seitsemän prossaa alkoholia. Raikas, mutta hillomainen, aromissa vähän myös limeä ja metsää. Erinomainen olut.
9.
Merciless(NL): Blood Stains
Icebock, jossa alkoholia huomattavasti enemmän kuin maussa tuntui. Aromiltaan paahteisen hedelmäinen, maultaan sekä katkera että makea. Vähän köhin kun näin että tässä on 20%. HUH.
10.
Amager Bryghus(DK): No Rice and Curry
Pale lager, joka oli kivan raikas ja situunainen, johtuen jenkkihumaloista mitä tässä on käytetty. Hedelmäinen, semikatkeralla jälkimaulla, joka hyvin kokoaa oluen.
Ja vielä jokeri:
Jester King Craft Brewery(US): Barrel Oaked Sour Black Metal Imperial Stout
Muutamilla panimoilla näkynyt sour porter. Hapan ja paahteinen. Erikoinen ja hyvä.
Mikakin tykkäsi. Tapahtumasta ja oluista.
Ps. Erikoispisteet sitten vielä
Surley Brewing Co-lle. Ihan kingi jengi, jotka tatuoitua panimomestaria ja sen daamia myöten huudatti hevia ja tarjoili hyvää mieltä. ja oluetkin oli hyviä. Hyvä jätkät. Ja daami.