torstai 9. toukokuuta 2013

Hyvää pohdittavaa TEDX Helsingistä


Sain tänään uutta pohdittavaa. Moniakin mielenkiintoisia ajatuksia, jotka haluan tänne blogiin merkitä muistiin, että itse muistaisin ne paremmin.
Ëniten pohdin Helsingin Sanomien toimituspäällikön Reetta Rädyn luentoa aiheesta Suomessa kaiken mittari on Suomi.

Räty vietti vuoden Kiinassa ja huomasi miten mittakaava muuttuu kun asuu jossain muualla. Rädyn esimerkit olivat avartavia; Me pidämme Kiinaa maana, jossa kaikki on säänneltyä ja kontrolloitua, mutta kun Kiinassa saa mennä pyörällä kouluun, niin Suomessa tietyissä kouluissa pyörät on kielletty, koska ei ole asianmukaisia säilytystiloja pyörille? Oikeesti. Että kumman maan meno on kontrolloitua arkipäivässä?  Tai että 23 minljoonan ihmisen Shanghaissa onnistuu pitää "kävelykadut" kävelykatuna, kun sama ei onnistu miljoonan asukkaan Helsingissä alituisten huoltoajojen takia. Tai ihan se fakta, että kuulemma kiinalaiset oikeasti kävelevät myös takaperin. Meistä hassua. Heistä tavallista.

On totta, että usein sitä sortuu itsekin ajattelemaan läntistä näkökulmaa ja jopa kapeaa suomalaista näkökulmaa sinä oikeana. Rädyn luento herätti miettimään, että pitäisikö enemmän miettiä itsekin asioita täysin eri näkökulmasta. Se on vaikempaa, mutta virkistävää.

Tässä muutama muukin ajatus:

"Kaikki ihmiset haluavat tulla nähdyksi omana itsenään, vailla eri roolien stigmaa."
"Jos ihmistä katsotaan tuomitsevasti, se tyhmistyy ja persoonallisuus pidemmän päälle murtuu."
"Vain teot merkitsevät. Niin hyvässä kuin pahassa, mutta vähän enemmän hyvässä. "
 - Hanna Martikainen (ohjaa teatteriesityksiä vankien kanssa)
Tämä oli vaikuttava luento siitä, miten tärkeää toisten kohtelu on ja miten tärkeää meille kaikille on toisten arvostus. Meillä on kaikilla omat roolimme, jotka seuraavat meitä. Tärkeää olisi yrittää nähdä roolien taakse ja kohdella kaikkia ihmisiä vertaisinaan, nimenomaan hyvässä.

"Tarvitaan lisää ihmisiä jotka toteuttavat luovia ideoita. Ideoita on paljon, mutta luova toteutus puuttuu." Niin totta.
(tämän luennoitsijan nimeä en muista, mutta hän oli muotoilun professori. kai.)
Omakin kokemukseni on että uuden synnyttämisen ensimmäinen vaihe on hauskin ja helpoin. Ideoita tulee, mutta sitten kun ne pitää toteuttaa uudella tavalla ja kiinnostavasti, siihen luovuus yleensä tyssää.  Ideat ovat hyviä mutta pitäisi keskittyä enemmän toteuttamaan  ne kunnialla. Silloin saa aikaan jotain erinomaista.

"Lausu unelmat ääneen. "
"Tingi omasta hyvästi joukkueen hyväksi."
Juhani (Tami) Tamminen, joka osaa kyllä esiintyä todella mukaanvievästi.
Olen itse välillä vähän huono panostamaan omiin unelmiini. Ja niihin pitäisi panostaa. Ajatella niitä joka päivä. Ja näin olen päättänytkin nyt tästä päivästä tehdä. Kyllä. Ja aion kirjata unelmat tännekin.

Nämä ajatukset tuli TEDx Helsinki-tapatumassa, jossa olin tänään. Siellä oli noin 800 muutakin ihmistä. Kysessä on maailmanlaajuisen suosion saavuttanut jenkkikonsepti, jota on stadissakin järjestetty jo vuodesta 2009. Tapahtuma on ilmainen ja voittoa tavoittelematon, eikä mm. maksa luennoitsijoille mitään esiintymisestä. Silti luennoimaan oli saatu aika mielenkiintoisia nimiä. Hauskaa on että etukäteen ei ilmoiteta esiintyjien nimiä, oten tapahtumaan mennään ihan sokkona.

Esiintyjiä oli muitakin tosihyviä ja erikoismaininnan saa kyllä 4 biisin minifestarit, jossa PARAS oli Tommy Lindgrenin, Paleface ja Redraman yhteisesitys. Way to go.

On aina hyödyllistä saada lisää pohdittavaa. Tänään on nyt sitten pohdittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti