lauantai 18. toukokuuta 2013

10 ruokalajin illallinen murhamysteerihengessä (opiskelu kannattaa aina)


Koska ruoka on rakkauteni, opiskelen sitä myös yliopistolla. Ruokakulttuurin monitieteinen opintokokonaisuus on ehdottomasti opiskelun arvoinen kannattaa hakea jos on kirjoilla yliopistolla tai  Haaga-Heliassa.

Opintokokonaisuuden yksi valinnainen kurssi, Haagan-Helian Viinin ja ruuan yhdistäminen on ihan huippu. Sitä myös opiskelijoiden keskuudessa "syö&juo"-kurssiksi kutsutaan. Ja sitä se on. Joka tunnilla käydään läpi ruuan ja juoman yhdistämistä, tehdään erilaisen teeman mukaisia ruokia ja sitten maistellaan tehdyt ruuat viinien/oluen kera ryhmissä. Joka ryhmä myös rakentaa oman menukokonaisuuden, josta sitten kurssilla valitaan paras.  Ja kurssin huipuksi tehdään ja syödään yhdessä valitun ryhmän ehdottama noin 10 ruokalajin menu. Paras kurssi ikinä.

Tämä vuonna valittu menu oli Agatha Christien 10 pientä neekeripoikaa - kirjan henkinen murhamysteerimenu. Oliko vähän hauskaa tehdä ja syödä sitä.  Varsinkin kun rakastan sitä kirjaa ja osaan sen käytännössä ulkoa.

Aluksi oli Bloody Maryt, joilla kilisteltiin kaikki teeman ja kirjan tapahtumanvuosikymmenen mukaan pukeutuneena. - Kauden mukaan oli parsaa, vuohenjuustolla ja vehnäoluella. - Välijuustot kuuluivat asiaan. - Amanda paistaa briosseja ankanmaksan seuraksi.

Yksi parhaimmista annoksista oli siikaa, kampasimpukkaa oi ja artisokkapyretä. - Teeman sopiva kattaus, tottakai. - Meidän ryhmän väliskumpat oli meillä väliprosecotkin. - Creme brulé ja taivaallinen raparperisorbét.

Kurkkukeittoa kupista. - Ankkaa, timjamignoccheja ja superhyvä lakritsijuurikastike jonka ohjeen sain, kiitos Harri. - Laventeligranite. - Meidän ryhmä ostereiden kera, joiden avaaminen oli niin koukuttavaa. Niiden kanssa tarjottiin täydellinen omena&piparjuurivenegrette, jonka Olli teki.


Ja lopuksi menu, jonka teemasta, kokoamisesta ja illan murhamysteeristä vastasi Elinan ryhmä, KIITOS heille. Meidän ryhmän annoksista eli ostereista ja ankanmaksasta laitan myös reseptit, jos ja kun ne saan.

Alkudrinkki Bloody Mary

1. Kävi kymmenen pientä neekeripoikaa yhdessä pöytähän,
vaan yksi kun ruokaan tukehtui, on jäljellä yhdeksän.

Pahaa aavistamattomia ostereita
Laurent-Perrier Brut, Champagne, Ranska

2. Vietti yhdeksän pientä neekeripoikaa illan niin rattoisan,
vaan aamun tullen avaa vain silmänsä kahdeksan.
Paistettua ankan maksaa, briossia, Granny Smithiä pyreenä
Cave Vinicole Hunawhir Riesling Grand Cru Rosacker, Alsace, Ranska

3. Lähti kahdeksan pientä neekeripoikaa onneaan etsimään,
yksi kun sille tielle jäi, joukko väheni seitsemään.

Vertahyytävän viileä kurkkukeitto, mintulla ja limellä maustettuna.
Hunawhir, Pinot Gris Réserve, Alsace, Ranska

4. Ja seitsemän pientä neekeripoikaa sytykkeitä vuoli,
nyt kuusi on enää jäljellä, kun yksi heistä kuoli.

Hiillostettua siikaa, paistettua kampasimpukkaa, maa-artisokkapyrettä voikastikkeella
Dandelion Vineyards, Twilight of the Eden Valley, Australia

5. Sai kuusi pientä neekeripoikaa palloksi pesän harmaan,
vaan yhtä pisti mettinen, jäi jäljelle viisi varmaan.

Mettisen huuumaava laventelisorbet
6. Kun viisi pientä neekeripoikaa oikeutta halaa,
niin yksi silloin tuomittiin, vain neljä heistä palaa.
Parsaa, vinaigrettea ja gratinoitua vuohenjuustoa
Hoegaarden Vitbier


7. On neljä pientä neekeripoikaa merelle lähtenyt,
syö yhden ankka punainen, on heitä kolme nyt.
Ankan rintaa, tummaa lakritsikastiketta ja timjamignoccheja
Château de Mercey Maranges 1er cru Les Clos Roussots, bourgogne, Ranska

8. Käy kolme pientä neekeripoikaa nyt eläintarhan teitä,
kun yhden karhu kahmaisee, on kaksi enää heitä.
Manchego ja hurmaavan hunajaisia hasselpähkinöitä.
Montecillo Reserva, Rioja, Espanja

9. On kaksi pientä neekeripoikaa rannalla vierityksin,
kun toisen kuumuus korventaa, on toinen ypöyksin.
Crème Brûlée ja kirpeä raparperisorbet
Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese, Mosel, Saksa

10. Vaan yksi pieni neekeripoika ei kestänyt yksinään,
hän meni, hirtti itsensä, ei jäljellä yhtäkään.
Syntisen suklainen kohokas ja marinoituja hedelmiä
Recioto di Soave la Perlara, Veneto, Italia



Itse kurssista kiitos Hessulle ja Jarille. Ja Jyrkille viineistä. Tälläisten kurssien takia kannattaa opiskella.
Ps. Menut pari viiniä voi olla että vaihdettiin, mutta samantyyppisellä mentiin kuitenkin.

1 kommentti:

  1. Olipa kerrassaan ihanan ihastuttava juttu lukea! Hyvä mieli tuli, kiitos!❤
    Taisi tulla muutama ideakin ensi perjantain Menua varten (miesystävä syntymäpäivää varten....).
    Kiitos!

    VastaaPoista