maanantai 8. joulukuuta 2014

Pistaasikuorrutettua portteri-paahtopaistia jouluksi


Meillä on jouluna aina kalkkunaa. Äitini valmistamana. En ole ikinä syönyt kinkkua jouluna, enkä oiken edes halua. En pidä joulukinkusta. Mutta kalkkunan voisin hyvin korvata muulla lihalla. Naudalla mieluimmin.

Siksi hihkuin, kun pyydettiin mukaan Atrian joulukampanjaan, jossa sai tehdä uudentyyppisen reseptin Atrian naudan paahtopaistista. Halusin tehdä vähän erilaisen, mutta jouluun sopivan reseptin.

Joulua tässä reseptissä edustaa pähkinä, palmusokerin vieno makeus ja jouluna usein juotava tumma, tuhti porter-olut, jota on käytetty niin marinadissa kuin paahtopaistin kastikkeessakin.





Tämä liha on vapaana kasvanutta, merkityltä tilalta (lisätietoja klik)  tullutta takuumureaa paahtopaistia. Siltä se kyllä näyttääkin. Lihaa on takuumureutettu noin kuusi viikkoa. Oi.




Pistaasikuorrutettu portteri-paahtopaisti

n. 1,4 kg Atria Kulinaari TM Pihvinaudan Paahtopaistipala

Marinadi:
2 dl portteri-olutta
1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
½ dl kookospalmusokerisiirappia tai hunajaa
Suolaa ja pippuria

Anna paahtopaistin levätä marinadissa koko yö viileässä. Nosta paisti ajoissa huoneenlämpöön, niin että se ei ole kylmä mennessään uuniin. Pyyhi marinadi paahtopaistin pinnasta ja paista paistiin pinnat ruskeaksi nopeasti pannulla öljyssä. Älä pese pannua vielä.

Tee kuorrutus:
4 dl suolattuja, kuorittuja pistaasipähkinöitä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl kookospalmusokeria tai ruokosokeria
2 rkl tuoretta timjamia
Ripaus suolaa
Muutama pyöräytys mustapippuria myllystä

Murskaa pähkinät ja sekoita kuorrutuksen ainekset tahnaksi morttelissa. 

Laita paisti öljyttyyn uunivuokaan ja kuorruta paisti. Jos sinulla on paistomittari, niin laita se paistin paksuimpaan kohtaan. Laita paisti uuniin 120 asteeseen, ja anna paistua, kunnes paistimittarin sisälämpötila on 58-65 astetta. Tai laske noin tunti paistikiloa varten paistoaikaa, jos sinulla ei ole paistimittaria.

Ota paahtopaisti uunista ja kääri se tiukasti ensin muovikelmuun, sitten sanomalehtipaperiin ja anna vetäytyä ainakin puoli tuntia. Tee sillä välin kastike:

Pistaasi&portteri-kastike

Uunivuokaan ja pannuun jääneet pistaasit sekä paistoliemi
1,5 dl kermaa
½ dl portteri-olutta
Suolaa ja pippuria
Laita pannulle kaikki uunivuokaan jääneet pistaasit ja paistoliemi, kerma ja portteri. Keitä kasaan ainakin 15 minuuttia. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Kääri paahtopaisti esiin, tarjoa viipaloituna heti kuuman kastikkeen kera.

VINKKI: Loppu paahtopaisti maistuu kylmänä mainiosti voidellun saaristolaisleivän päällä, raastetun piparjuuren kanssa.

Tämä resepti osallistuu kahden muun bloggarin kanssa Atrian reseptikilpailuun. Käy katsomassa jouluinen resepti kalkkunasta ja kinkusta sekä äänestä paras TÄÄLLÄ! Jos äänestät (mua, hih) niin osallistut Atrian 100 euron lahjakortin arvontaan. Aika jees, sillä saa paljon LIHAA!

Yhteistyössä Atria

4 kommenttia:

  1. Pistaasit ovat herkkuani, joten pistaasikuorrute on varmasti huippuhyvää.

    VastaaPoista
  2. Näyttää ihan älyherkulliselta! Voisinkin kokeilla tosiaan jotain vähän erilaista vaihteeksi ja kokeilla vaikka tätä reseptiä paistiini :P

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvälle. Mitenköhän paahtopaistin saa vielä leikattua super ohueksi?

    VastaaPoista
  4. Paahtopaistin saa leikattu superohueksi kylmänä. Laittaa sen pakkaseen ja ottaa kohmeisena esiin, niin silloin se onnistuu!

    VastaaPoista