Meillä on jouluna aina kalkkunaa. Äitini valmistamana. En ole ikinä syönyt kinkkua jouluna, enkä oiken edes halua. En pidä joulukinkusta. Mutta kalkkunan voisin hyvin korvata muulla lihalla. Naudalla mieluimmin.
Siksi hihkuin, kun pyydettiin mukaan Atrian joulukampanjaan, jossa sai tehdä uudentyyppisen reseptin Atrian naudan paahtopaistista. Halusin tehdä vähän erilaisen, mutta jouluun sopivan reseptin.
Joulua tässä reseptissä edustaa pähkinä, palmusokerin vieno makeus ja jouluna usein juotava tumma, tuhti porter-olut, jota on käytetty niin marinadissa kuin paahtopaistin kastikkeessakin.
Tämä liha on vapaana kasvanutta, merkityltä tilalta (lisätietoja klik) tullutta takuumureaa paahtopaistia. Siltä se kyllä näyttääkin. Lihaa on takuumureutettu noin kuusi viikkoa. Oi.
Pistaasikuorrutettu
portteri-paahtopaisti
n. 1,4 kg
Atria Kulinaari TM Pihvinaudan Paahtopaistipala
Marinadi:
2 dl
portteri-olutta
1 dl
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
2 oksaa
rosmariinia
½ dl
kookospalmusokerisiirappia tai hunajaa
Suolaa ja
pippuria
Anna paahtopaistin
levätä marinadissa koko yö viileässä. Nosta paisti ajoissa huoneenlämpöön, niin
että se ei ole kylmä mennessään uuniin. Pyyhi marinadi paahtopaistin pinnasta
ja paista paistiin pinnat ruskeaksi nopeasti pannulla öljyssä. Älä pese pannua
vielä.
Tee
kuorrutus:
4 dl
suolattuja, kuorittuja pistaasipähkinöitä
4 rkl
oliiviöljyä
2 rkl
kookospalmusokeria tai ruokosokeria
2 rkl
tuoretta timjamia
Ripaus
suolaa
Muutama
pyöräytys mustapippuria myllystä
Murskaa
pähkinät ja sekoita kuorrutuksen ainekset tahnaksi morttelissa.
Laita paisti
öljyttyyn uunivuokaan ja kuorruta paisti. Jos sinulla on paistomittari, niin
laita se paistin paksuimpaan kohtaan. Laita paisti uuniin 120 asteeseen, ja
anna paistua, kunnes paistimittarin sisälämpötila on 58-65 astetta. Tai laske
noin tunti paistikiloa varten paistoaikaa, jos sinulla ei ole paistimittaria.
Ota
paahtopaisti uunista ja kääri se tiukasti ensin muovikelmuun, sitten
sanomalehtipaperiin ja anna vetäytyä ainakin puoli tuntia. Tee sillä välin
kastike:
Pistaasi&portteri-kastike
Uunivuokaan
ja pannuun jääneet pistaasit sekä paistoliemi
1,5 dl
kermaa
½ dl
portteri-olutta
Suolaa ja
pippuria
Laita
pannulle kaikki uunivuokaan jääneet pistaasit ja paistoliemi, kerma ja
portteri. Keitä kasaan ainakin 15 minuuttia. Mausta makusi mukaan suolalla ja
pippurilla.
Kääri
paahtopaisti esiin, tarjoa viipaloituna heti kuuman kastikkeen kera.
VINKKI: Loppu
paahtopaisti maistuu kylmänä mainiosti voidellun saaristolaisleivän päällä,
raastetun piparjuuren kanssa.
Tämä resepti osallistuu kahden muun bloggarin kanssa Atrian reseptikilpailuun. Käy katsomassa jouluinen resepti kalkkunasta ja kinkusta sekä äänestä paras TÄÄLLÄ! Jos äänestät (mua, hih) niin osallistut Atrian 100 euron lahjakortin arvontaan. Aika jees, sillä saa paljon LIHAA!
Yhteistyössä Atria |
Pistaasit ovat herkkuani, joten pistaasikuorrute on varmasti huippuhyvää.
VastaaPoistaNäyttää ihan älyherkulliselta! Voisinkin kokeilla tosiaan jotain vähän erilaista vaihteeksi ja kokeilla vaikka tätä reseptiä paistiini :P
VastaaPoistaNäyttää hyvälle. Mitenköhän paahtopaistin saa vielä leikattua super ohueksi?
VastaaPoistaPaahtopaistin saa leikattu superohueksi kylmänä. Laittaa sen pakkaseen ja ottaa kohmeisena esiin, niin silloin se onnistuu!
VastaaPoista