Nämä ovat ilmestyneet Iltasanomien Joululehdessä, joka on myynnissä (yllätys, yllätys) jouluun asti.
Olutsuosituksilla, tottakai.
Vaikka kehoitan ostamaan Iehden, voin kuitenkin varmaan paljastaa reseptit, jouluun kun on vajaa kaksi päivää. Joululiitteestä löytyy myös omnia muita kivoja reseptejä, joten kannattaa hankkia se.
Kalapöydän kunkku eli puolukkagraavattu
lohi
noin 400 g nahatonta ja ruodotonta lohifilettä, loraus Sinebrychoff Jouluolutta tai Marsalkka Tumma Luomu lager, 2 ½ dl merisuolaa, 1 rkl kookospalmusokeria tai ruokosokeria, rouhittua valkopippuria, 2 dl puolukoita
Lisäksi:
Saaristolaisleipää, juoksevaa fariinisokeria, smetanaa, suolaa ja mustapippuria, rosépippuria
Sivele fileen pintaan olutta. Sekoita mausteet. Hiero
mausteseosta fileen pintaan ja kääri
file tiukasti voipaperiin ja muovikelmuun. Laita jotain painoksi lohen
päälle. Anna maustua jääkaapissa 12 tuntia. Avaa paketti ja hiero puolukat
kalan pintaan. Paketoi kala uudelleen ja anna maustua vielä toiset 12
tuntia. Avaa kalapaketti ja pyyhi pinta puhtaaksi. Leikkaa lohi ohuiksi
vinoiksi siivuiksi.
Sivele saaristolaisleipäviipaleet ohuelti fariinisokerilla
ja paahda niitä uunissa hetki. Laita lohta leipäpalojen päälle, mausta
halutessasi vielä suolalla. Lusikoi hieman smetanaa jokaisen leivän päälle,
mausta mustapippurilla ja rosépippurilla. Erinomainen joulupöydän alkupala tai
joulunajan illlanistujaisten pieni suolainen. Juomaksi reilusti jouluolutta tai
hieman makeaa, tummaa lager-olutta.
Moderni rosolli eli punajuurta, vuodenjuustoa ja mallasglögisiirappia
Mallasglögisiirappi
1 dl mitä tahansa tummaa olutta, vaikka Rekola&Mathildedal Kyläpanimo Musta Valssi, 1 dl hunajaa, tähtianis, kanelitanko ja vaniljatanko
Lisäksi:
4 punajuurta, 300 g vuohenjuustoa.
Viipaloi kuoritut punajuuret ohuiksi viipaleiksi, pyörittele
öljyssä ja laita uuniin noin 30-40 minuuttia 200 asteeseen. Valmista olutsiirappi keittämällä olutta ja hunajaa niin
kauan, että keitos saostuu siirappimaiseksi. Poista mausteet ennen tarjoilua.
Asettele tarjolle kuumat punajuuriviipaleet lautasille, murustele
päälle huoneenlämpöistä vuohenjuustoa. Kruunaa valuttamalla
mallasglögisiirappia koko komeuden päälle. Nauti joulupöydän alkupalana tai
iltapalana vaalean, hedelmäisen vehnäoluen kanssa, vaikka Keisari Elowehnä.
Parasta jälkkäripöytään eli paprika-mantelihilloke
juustoille
2 kpl punaista suippopaprikaa kuutioituna, 1 dl manteleita, 1 dl vaaleaa belgialaistyylistä ale-olutta, Duvel tai Leffe Blonde, 2 dl ruokosokeria.
Keitä olut ja sokeri siirapiksi. Lisää paprikakuutiot ja
mantelit. Keitä vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes paprikakuutiot pehmenevät.
Nauti jälkiruokajuustojen ja vaalean belgialaisen ale-oluen
tai sitrusmaisen IPA-oluen, kuten Brooklyn East India Pale Alen kera.
Toisenlaisen joulumenun joulumakkaroineen löydät täältä.(klik)
Nyt ollaan valmiita jouluun. Perhe, safkaa, pelejä ja toivottavasti paljon lunta. Hyvää Joulua kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti