perjantai 24. elokuuta 2012

Syökää rapuja!

Minulla oli kerran kunnia illastaa vanhan-/hyvän)ajan ruokagurun, pääkonsuli Heikki Tavelan seurassa. Juttelimme pitkään, ja urkin häneltä muutaman ihan kuningas-ohjeen.

Yksi niistä kertoo rapujen keittämisestä.


Keitto-ohje sadalle ravulle (pitäähän niitä olla tarpeeksi):

Noin 10-12 l vettä, pullo lager-olutta (minä käytän KOFFia, muukin vaalea lager käy, pääasia on ettei olut ole liian humaloitua, ettei keittoliemestä tule katkeraa),  2 dl merisuolaa, 10-12 palaa sokeria (yksi pala litralle vettä), runsaasti kruunutilliä(mutta ei niitä, joiden kukinnoissa on jo siemeniä).


Putsaa elävät ravut harjalla juoksevan veden alla. Kuumenna vesi, suola, sokeripalat ja tilli isossa kattilassa. Kun liemi alkaa kiehua, nosta elävät ravut yksitellen nopeasti kattilaan (yök, Mika tekee tän, muuten mä rupean herkistelemään) ja paina kauhalla pinnan alle. Liemen pitää kiehua koko ajan. Keitä  ravut kattilassa erissä, näin keittoaikaa on helppo arvioida.


Keitä rapuja noin 8 minuuttia kannen alla. Laske keittoaika siitä, kun viimeinen rapu on vedessä. Jäähdytä ravut nopeasti keitinliemessään ja korvaa kattilassa olleet tillit uusilla. Voit jäähdyttää ravut laittamalla kattilan tiskialtaaseen ja kylmän veden juoksemaan ympärille, tai upottaa rapukattilaan puhtaaseen muovipussiin käärittyjä kylmäkalleja.Kaada olut tässä vaiheessa kattilaan, se pehmentää rapujen makua. Tarjoa ravut 12-24 tuntia keittämisen jälkeen, säilytä ravut sitä ennen liemessään, mutta ota tilli pois.

Jossain asioissa vanhat keinot ovat perempia kuin pussillinen uusia, vai mitä pääkonsuli Tavela?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti