Kävin tänä vuonna katsastamassa Tallinn Craft Beer Weekendin ensimmäistä kertaa.
Tämä ainakin jo viime vuonna järjestetty olutfestari on eestiläisen Pohjala-panimon järjestämä kutsuvierasfestari ja toimii samalla lailla kuin Mikkellerin järjestämän Copenhagen Beer Celebration. Eli panimot eivät vain pysty osallistumaan, vaan nitä kutsutaan tapahtumaan.
Itse festari oli teollisuusalueella, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta vanhassa teollisuushallissa. Oluet oli yhdessä hallissa, ja viereisessä hallissa taas oli aika yhdentekeviä ja turhia bändejä.
Tänä vuonna mukana oli 31 panimoa (ja noin 250 erilaista olutta) ympäri maailmaa, yksi jopa Suomesta. Ja miten sattui, että juuri tällä, Mallaskoskella, oli festareilla Donut Island Brewingin kanssa yhteistyössä pantu olut. Joten minun Mikanikin oli mukana, ihan tiskin takana.
Minä kolusin tiskejä tällä kertaa Mariaanan kanssa. Ensimmäinen olut minkä maistoimme oli (tottakai) suomalainen, Mallaskosken ja Pohjalan yhteistyönä pantu, koivulla maustettu Black Koivunen. Hyvä, ja tuli se koivukin sieltä esiin.
Itse olin paikalla perjantaina, lauantai jäi kotisyistä väliin, joten ihan kaikkia oluita en päässyt testaamaan. Mutta aika monta kuitenkin. Maistelussa olin varovainen, koska halusin nimenomaan maistaa, joten valitettavasti jouduin kaatamaan aika montaakin hyvää olutta pois. Vaikka panimot antoivat noin 1/2desin-desin annoksia, varsinkin vahvat oluet ovat kyllä niin tuhteja, että ei voinut juoda paljoa.
Happamia oluita oli todella paljon, hyviä esimerkkejä kuvassa. Tässä näytetään myös miten espanjalaista siiderikannua käytetään hapanoluen juomiseen....
Saksalaisen Buddelshipin hapankaaliolut oli kyllä hyvä. Tässä oli käytetty ananaksen kanssa fermentoitunutta hapankaalia. Tuoksussa oli hapankaalia, maussa ananasta ja hedelmäistä happamuutta. Perverssi mutta hyvä.
Venäjää kuuli paljon. Kuten myös suomea. Eestinkieltä vähemmän.
Eestiläiset panimot olivat (tottakai) hyvin edustetuina. Tankerin Bretti IPA oli melko tavallinen mutta virkistävä.
Italialaisen Loverbeerin oluet ovat olleet minun ja Nellan suosikkeja Copenhagen Beer Celebrationissa eivätkä pettäneet täälläkään. Kaikki neljä mitä maistoin, olivat hyviä. Nam.
Italialaisen CRAKin panimon Claudion olen tavannut jo pari kertaa stadissakin. Tällä kertaa hyvä oli tumma ja tuhti imperial stout, mutta edelleen tältä panimolta lempiolueni on White Rabbit, korianterilla ja balinpippurilla maustettu vehnäolut, joka löytyy nyt Alkostakin.
Paikka kuhisi ihmisiä. Silti meininki oli rauhallista, ihmiset käyttäytyivät hyvin eikä häiriöitä ollut. VAIKKA sai juoda niin paljon kun halusi samalla lipulla. On se ihmeellistä.
Del Ducaton oluista nousi ehdottomiksi festarisuosikeiksi Beersel Morning, ihanan hapan saison.
Ruotsalaisen All In Brewingin IPA oli myös kiva. Hieman hapan, hedelmäinen ja hauska.
Tapasin festareilla myös siellä heiluvan Stockholm Breweryn Thomaksen, jolle sain ylistettyä rakkauttani Södermalm Dry Hopped Sour Alea kohtaan. Hauska jätkä muutenkin, ja huomasimme että pidimme samoista oluista.
Festareilla netti toimi moitteettomasti, tästä paljon plussaa. Kaikkien oluiden Untappd-reittauksia pystyi seuraamaan melkein reaaliaikaisesti paikalla olevista tauluista.
Katalonilaisen Pirata-panimon Lab 002 Gose oli mahtavaa. Suolaista ja raikasta, Itse panimojätkät olivat myös erittäin hyvää seuraa.
Festareilla näkyi myös monia tuttuja oluthahmoja Suomesta, Tässä heitä edustaa Rekolan Panimon jengi sekä Bryggerin Olli. Terkut kaikille hauskoilla, joiden kanssa juteltiin festareilla.
Kaikin puolin erinomainen festari kokonaisuutena. Ainoa, josta voi valittaa oli taas ruoka. Sitä oli liian vähän ja osa siitä oli aika yyh. Olisi niin kivaa, että joku näistä laadukkaista festareista ottaisi myös tuon ruokapuolen haltuun.
Festarin oluttyyleistä sen verran, että paljon, todella paljon oli erilaisia happamia oluita: soureita, berliner weissejä, gosea, saisonia ja muita happaman tyylin edustajia. Näistä löytyi paljon tynnyrikypsytettyjä versioita sekä tietysti hedelmillä tai marjoilla maustettuja hapanoluita.
Toinen todella edustettu oluttyyppi oli imperial stout, varsinkin maustettuna, ja maultaan tuhteja ja hedelmäisen paahteisia. IPA-oluita oli toki myös, mutta monasti bretillä ryyditettyinä. Barley winet ja vahvat ale-oluet olivat myös läsnä.
Pilssejä ja lagereita oli vähän, näitä odotin olevan hieman enemmän. Hienosti pärjäsi muuten Mallaskoski tässä lajilla, parhaimmat löytyivät Suomen tiskiltä.
Sitten parhaat oluet perjantailta. Eivät tule järjestyksessä, koska en niitä pysty mihinkään paremmuusjärjestykseen laittamaan, sen verran erilaisia olivat keskenään.
Noniin.
- To Ol Babushka Portwine BA 13,5& Taateleilla ja luumuilla maustettu. PARAS barley wine ever. Hedelmäinen, pehmeän portviinimäinen ja täydellinen. Hauska yksityiskohta muuten oli että panimon oluentekijä-Lorryllä oli suomalaisen hiihtotyypin Sauna-merkkinen pipo päässä. Mikan kanssa heittivät yhdessä hiihtojuttuja.
- Mikkellerin Acid Trip Red Grape Sour BA Red Wine 8.8%. Mikkeller vaan osaa, tämäkin täydellisen hapan ja hieman viinimäinen (yllätys). Taattua #nellakintykkää -kamaa.
- Lervig Lucky Jack Grepafruit Edition 4.7%. Kevyt, raikas ja hauskan kevyen humalainen pale ale.
- All In Brewing Hustle Imperial Stout 9,8% with Hazelnuts. Tuhti, paahteinen mutta ilmeisen pähkinäinen olut. Rakastan hasselpähkinää, ja tässä se maistui juuri oikeanlaisesti, tukien paahteisia aromeja.
- Edge Brewing Cookie Euphoria Amber Ale 5.2% Oatmeal Chocolate chip Cookie. Kiva että mukana oli myös amber aleja. Tämä oli makean kakkumainen, pieninä määrinä hyvä ale, jossa oli maukas jenkkityylisen kaurakeksin aromi.
- Öllenautin ja Humalove Brewingin collaboration-olut, Poro Wild Nordic Moss Ale 10% jossa kuulemma myös jäkälää mausteena. Voimakkaan hedelmäinen ja herkullinen ale, jossa tosiaan jotain jännän "villiä".
- Del Ducaton Kosi Il Rice 4.7% Sour Rice Beer with Kosi(sake). Aivan loistava, kevyt ja raikas olut, kaikkien lagereiden kilpailija. Tätä joisin koska vain.
- Beavertown Heavy Water Imperial Stout 9.9% with Sea Salt and Cherry. Raskas, mutta hyvä olut, jossa hento suolainen sivumaku.
- Pühaste Dekadents 10% Imperial Stout with Rum, Vanilla and Raisins. Täydellinen jälkiruoka.
- Loverbeer For Fan 2014 Sour Fruits Aged Ale (apricots) 7% . Hapan, viinimäinen, hedelmäinen olut, hapanolutta parhaimmillaan.
Suosittelen festarin ehdottomasti. Todella mielenkiintoisia oluita, helppo pääsy Suomesta ja samalla voi katsastaa kaunista Tallinnaa, jossa olut- ja ruolakulttuuri on ottanut pitkän harppauksen eteenåäin viimeisten kolmen vuoden aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti