lauantai 2. marraskuuta 2013

#Lihatonlokakuu loppuraportti. Falafelit kylkeen.

Nyt se on sitten ohi. #lihatonlokakuu. Tässähän Docventures-heput haastoivat kaikki vähentämään lihankäyttöään lokakuun ajaksi jokaisen itse valitsemallaan tavalla. Mekin osallistuimme ja päätimme jättää lihan kuukaudeksi pois. Mitä tästä sitten jäi käteen?

Kuukausi ilman lihaa oli yllättävän helppoa. Minulla ei ollut ikävä lihaa missään muussa muodossa kuin pekonina. Jota syömme vain noin kerran kuussa.

Oma #lihatonlokakuu salli maitotuotteet, kananmunan ja kalan. Lisäksi tarhassa lapset söivät ihan normaalia ruokaa, myös lihaa. Itse en syönyt koko kuukauden aikana missään muodossa lihaa, Mikakin vähensi todella paljon.

Mitä siis söimme?  Paljon kalaa eri muodoissa. Tosin kala lähikaupan valikoiman takia oli suurelti lohta. Tämä harmittaa, olisi pitänyt käyttää enemmän myös muita kaloja. Söimme myös paljon papuja ja linssejä, onneksi unkarilaisessa keittiössä ne ovat hyvin normiruokaa, joten meillä syödään niitä muutenkin. Pähkinöistä eivät lapset pidä, joten niitä söin vaan minä. Kuten myös siemeniä. Leivän päälle molemmille lapsille riitti juusto, tosin Atti joka rakastaa kinkkua, kyseli sen perään aina välillä. Leivoin paljon. Kesäkurpitsaa käytin raastettuna jauhelihan sijaan ja se toimi hyvin. Samoin raastettu munakoiso. Kasviksia ja juureksia tuli syötyä enemmän, koska niitä laitettiin myös lihan sijaan ruokiin enemmän. Hyvä juttu.

Tässä kasa ruokia mitä söimme viime kuussa:

Vuohenjuusto-papuvuoka
Italianlippupasta
Lohipullia
Kasa jo listattuja hyviä reseptejä
Lohi&röstiburgeri
Lohipiirakka

Oli on kevyempi, vaikka siihen ei edes pyritty. Painoakin lähti noin kilo.

Miten tästä eteenpäin? Päätimme, että vähennämme lihan käyttöä. Usein tulee ostettua esim. kanaa vaan siksi ruokaan, koska sillä varmistetaan ruuan täyttävyys. Koska minua yhä enemmän kiusaa kananlihantuotanto eettisistä syistä, aion vähentää kanan ostoa, ja keskittyä luomukanan ostoon, jos suinkin pystyn. Sama koskee oikeastaan kaikkea lihaa, yritän ostaa vähemmän ja luomua. Onneksi luomunaudanlihaa saa jo hyvin, ainakin jauhelihana, ihan lähikaupasta.

Aiomme myös lisätä kalan syömistä ja nimenomaan koettaa syödä erilaisia kaloja. Ja kasvisten lisääntynyt käyttö pysyy. Lihaa syömme kerran viikossa, muuten kalaa ja kasviksia.

Prosessoidun lihan käyttöä (leikkeleet jne) käyttöä haluan ja aion vähentää myös(anteeksi poikani, kinkkua ei enään osteta koko ajan). Pekonia lukuunottamatta. Pekonia pitää syödä kerran kuussa.

Tämän kunniaksi laitan tähän myös Mikan ansiokkaasti tekemän falafel-reseptin. Muuten, kukaan kuin Mika ei pysty tekemään noin säännöllisen kauniita falafel-pyöryköitä. Itse olen aivan liian kärsimätön tämänlaisen kauneuden luomiseen.



Falafelit

2 rkl oliiviöljyä, 1,5 dl raastettua sipulia 3,5 dl valmiina saatavia luomukikherneitä, 1 dl täysjyväjauhoja, 2 kpl raastettua valkosipulinkynttä, 1 tl suolaa, 1 tl juustokuminaa, hyppysellinen chilijauhetta(enemmänkin voi laittaa, jos pitää tulisesta), 1/2 pnt tuoretta korianteria, 1 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita, 1 rkl sitruunamehua, mustapippuria. Lisäksi puoli desia korppujauhoja ja oliiviöljyä paistamiseen. 

Laita kulhoon kikherneet, jauhot, mausteet, sipulit ja valkosipulit ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää korianteria silputtuna, maapähkinävoi ja sitruunamehu. Puristele käsillä massaksi. Muotoile öljyisin käsin pieniä pyöryköitä ja kierittele falafelit vielä korppujauhoissa. Paista kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi.

Nauti oikean kreikkalaisen tsatsikin kanssa. Ohje siihen TÄÄLTÄ.  Juomaksi aikuisille vaalea vehnäolut. Meillä Hoegaarden Witbier.

PS. #Lihatonlokakuu-liikkeestä on syntynyt myös voittoa tavoittelematon reseptikirjanen, jossa on muiden muassa myös Punavuori Gourmet-resepti. Jahuu.

Hanki ja mesenoi oma kirjasesi TÄÄLTÄ.


PS2. Eilen kyllä juhlimme lihattoman päätöstä. Ensin pekonilla sitten itsetehdyllä pepperonipizzalla. Ah.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti