sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ensimmäinen juurileipäni - siemen&rusinaleipä


Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä leipää ilman hiivaa, juurella. Kasvatin jopa oman juureni. Oijoi.  Olen ajatellut aina että juuren kasvattaminen on todella vaikeaa, enkä siksi ole sitä niin hirveästi edes halunnut kokeilla.Mutta kerta se on ensimmäinenkin.

Otin juuren kasvattamisesta mallia Jauhot Suussa-blogista, jossa on tosi hyvin selitetty juuren kasvatus.

Halusin tehdä juuresta vehnäleivän, koska kaikki tekee aina ruishapanleipiä. Siksi tarkastelin Jauhot Suussa- blogista rusinajuurta ja tein siitä oman version.Vehnäleivän hapanjuuri rusinoilla: 

2 dl rusinoita, 1,5 dl vettä, 3 rkl hunajaa

Peitä kelmulla ja annan olla lämpimässä paikassa (meillä patterin vieressä keittiössä) joku 4-5 päivää.  Juuren tulisi kuplia. Siivilöi rusinat pois (laita ne kylmään peitettynä), ja lisää 1,5 dl Myllärin Luomu leivontakarkeita vehnäjauhoja aamuin-illoin 2 päivän ajan. Sekoita joka kerta. Pidä edelleen lämpimässä.


Leipää leipoessa sekoita 3 dl juureen (sitä jäi yli, en uskaltanut kaikkea laittaa) 1 dl ruokajugurttia,loraus appelsiinimehua, 2 rkl hunajaa, noin 3 dl Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja, noin 3 dl Myllärin Luomu leivontakarkeita vehnäjauhoja. Sekä noin 1 dl öljyä. Minä laitoin puolet manteli- ja puolet rypsiöljyä. Leipää tulee vielä myöhemmin ne rusinat sekä noin 1 dl auringonkukansiemeniä ja 1 dl kurpitsansiemieniä.

Vaivaa taikina kunnolla. Laita taikina lämpimään paikkaan liinan alle 45 minuutiksi.Sillä aikaa kun leipä kohoaa, pieni rusinat.  Sekoita taikinaan rusinat ja siemenet. Vaivaa hiukan ja lorauta vähän öljyä joukkoon. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja anna taikinan vielä kohota liinan alla noin 10 minuuttia. 

Kun uuni on lämmin, muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle pyöreä, litteä leipä ja laita se uuniin. Laske uunin lämpö 180 asteeseen ja paista leipää noin 50 minuuttia. 
Ihana, ihana tuoksu täytti asunnon leivän paistuessa.Annoin leivän jäähtyä huoneenläpöiseksi ja sitten: Voita ja balilaista merisuolaa päälle. Nam. Tuontyyppinen vähän makea leipä olisi varmaan tosi jees sinihomejuuston kanssa. harmi, kun sitä juustoa ei ollut kotona.,

Noniin, kannattiko kasvattaa oma juuri leipää varten?

Kannatti. Oli kyllä mielenkiintoista. Ihana oli nähdä, miten pikku-juuri jaksoi kasvaa joka päivä. Tuli ihan yläasteen kemiantunnit mieleen. Joten kyllä teen toisenkin kerran. Ja ajattelin yrittää pitää jo kasvatetun juuren hengissä, Saa nähdä onnistuuko.

Jauhot saatu Myllärin Luomulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti