lauantai 29. joulukuuta 2012

Hauskaa hommaa uudenvuodenaaton hiluihin


Juota ja syötä uudenvuodenaaton vieraita tositarkoituksella - pidä juomatasting.




Omat vinkkini löytyvät tuolta;

Kivaa loppuvuotta!



Pure Bistro talvella


Kävin Pure Bistrossa viimeksi kesällä. Kiva, ajattelin. Ja jotenkin unohdin paikan. Sijainti kun on minulle vähän hassu. Lähellä mutta kaukana.

Nyt pääsin ihanan Annen, Anjan ja Päivin kanssa sinne syömään. Kiva se oli vieläkin, muistin oikein.



Päivän lounas oli seinällä.

Aluksi tuotiin leivät pöytään pussissa. Fani. Ja alkujuomaksi joku lingottu vihannesmehu, joka näytti porkkanalta ja maistui punajuurelta. Juuri se makuinen, että sen oli pakko olla terveellistä. Onneksi oli myös glögiä.




Härkätartar. Perinteinen mutta hyvä. Lasi viiniä myös.




Pääruuaksi mehevää lohta ja punajuurta. Oli myös perunalaatikkoa, passasin. Vihaan laatikoita. Saan tehdä niin, olenhan puoliksi unkarilainen.

Anne söi ihanalta näyttäviä kasvisruokia. Listalla oleva suolassa paahdettu sellerinjuuri ja tryffeliä oli juuri niin hyvää, kuin miltä se kuulostaa.




Jälkiruuaksi Romtof eli rommiruukku. Rommissa mehustettuja kirsikoita (kai), piparkakkumuruja ja vaniljakreemiä. Erittäin hyvä espresso.



Itse en huomannut ollenkaan sisustushelmeä, onneksi muut vinkkasivat. Hauska baaritiski.

Bonuksena tapasin yhden seuraavan Top Chef-ohjelman kilpailijoista, Pertti Kallioisen. Yritettiin udella sarjan tapahtumia, mutta hyvin Pertti torjui utelut.

Kannatti käydä. Kiitos Annelle ja Anjalle, että mentiin!

torstai 27. joulukuuta 2012

Omat lempiALET.

Kuin haukka, vaanin ja hyökkään tiettyjen merkkien alea. Kaiken jouluihanuuden keskellä välillä vilkaisen sähköpostia puhelimessa, onko ale jo alkanut.

Vain tietyt merkit kelpaavat. Ne parhaat. Ajattelin ne tässä jakaa, vaikka suurempi tietoisuus huonontaa omia mahdollisuuksiani.

Ultimate lempimerkkini on ruotsalainen Odd Molly. Rakastan sitä. Tänään paikan nettikaupassa alkoi ale. Sinne pääsee tuolta:  http://boutiqueonline.oddmolly.com/




Toinen lempimerkkini on tanskalainen Baum und Pferdgarten. Ihanan tyylikkäitä mutta rentoja kamoja.
Eikä tarvii silittää.Sielläkin alkoi tänään ale. Tuolla: http://shop.baumundpferdgarten.com/

Sitten on tanskalainen ihanuus, Samsoe and Samsoe. Varsinkin kengät on tosi jees.
Olen kyllä ihan sucker tanskalaisia merkkeihin muutenkin. 
Samsoella on tietysti kans ale: http://samsoe.com/ 

Huivejakin tanskalaiset osaavat tehdä. Osoituksena tästä on Beck Söndergaard-huivi ja laukkumerkki
Valitettavasti merkillä ei ole omaa nettikauppa, mutta sitä saa kaikista suosikki-nettikaupoistani.

Sitten on tietysti vakiomerkkini Maison & Scotch. Hollannista. Taas rentoa kamaa, pienellä tvistillä.  
Mekot on ihan parhaita tällä merkillä.  Samoin lököfarkut.
Siellä ale alkoi jo ennen joulua: http://www.scotch-soda.com/en/

Sitten on pari tanskalaista nettikauppa, jossa voi kaikkia kyseisiä merkkejä kytätä:

Miinto - jota löytyy mm. myös Ruotsista ja Norjasta. http://www.miinto.dk/
Mads og Mille - ihana nettikauppa. http://www.madsogmille.dk/
Lisen -paras Odd Molly valikoima, parempi kuin merkin omassa nettikaupassa. http://lisen.dk/

Suomalaisista nettikaupoista suosikit ovat Odd Mollya myyvät Seven Roses ja jyväskyläläinen 
Wishwear, joissa on kyllä muutakin kivaa.

http://www.sevenroses.fi/
http://wishwear.fi

Ja lopuksi ihan paras nettikauppa, josta löytyy KAIKKEA. Urban Outfitter. Mun Mekka. Siellä on ale.

http://www.urbanoutfitters.co.uk

Happy shopping!

maanantai 24. joulukuuta 2012

Pakolliset joululeffat ja vuoden kaunein kuusi




En tiedä onko muilla joulu-leffa-neurooseja, mutta meillä on. Nuorempi veljeni, jolla on tapana määrittää yhden kerran tapahtuvat asiat jo perinteeksi, oli teininä sitä mieltä, että joka joulun piti katsoa EHDOTTOMASTI seuraavat leffat.

Grinch - Jim Carrey versiona. Ilkeä, vihreä (Jim-)peikko varastaa joulun. Sitten kuitenkin kaikki loppuu hyvin.

Yksin kotona /Home Alone, osa 1 - pieni poika unohdetaan kotiin lomalle lähtissä. Rosvot yrittävät ryöstää taloa, ja poika neuvokkuudellaan pelastaa tilaneen. Leffassa on myös kohta, joka sai pienemmän veljeni silmät vähän kosteaksi. Siitä me sitten kiusattiin häntä. Hyi meitä.

Ja sitten joululeffojen kuninkaat:

Die Hard, osat 1-2  - Bruce Willis pelastaa joulun ja pistää terroristit pakettiin. Joululaulut soi ja luodit vinkuu. Renny Harlinin ohjaamassa kakkos-osassa vilahtaa myös Finladia-pullo ja Sibeliuksen Finlandia taustalla.

Nykyään ei ihan joulu ole katsottu kahta ensimmäistä, mutta Die Hardit on pakko katsoa edelleen. Joka joulu.

Ja sitten tietysti omat suosikkini:

Frendien kaikki joulujaksot - Yhdessä hengausta ja hassua.

Love Actually - Eroamisia, ihastumisia ja joulua engilantilaiseen tyyliin. Ihan Colin Firth.

Toivottavasti myös Ylpeys ja Ennakkoluulo tulee taas telkkarista....

Vuoden kaunein kuusi oli muuten tänä vuonna Pakilassa. Kaunis.

Kyllä joulu on kiva.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jamie&Jyri - suklaatryffelimestarit


Vielä ehtii tehdä joulutryffeleitä. Ja näitä kandeekin. Olen syönyt paljon kotonatehtyjä tryffeleitä (myös itseni tekemiä) mutta nämä on parempia kuin mitkään muut. Erinomainen konsistenssi. Ja maku.



Resepti on Jamie Oliverin ja toteutus on Pakilan Jyrin.

300 ml kermaa, nokare suolatonta voita, 300 g hyvää tummaa suklaata paloiksi murrettuna, hyppysellinen merisuolaa, loraus brandya/konua/jallua/porteria

Maustamiseen vaikka 1 klementiinin raastettu kuori tai pähkinämurskaa tai hyppysellinen chiliä tai appelsiinilikööriä tai kookoshiutaleita tai ihan mitä mieleen tulee.

Lämmitä kerma, älä kiehuta. Kun kerman pinta rupeaa kuplimaan, lisää voi. Kun voi on sulanut, kaada seos suklaapalojen päälle kulhoon sekoittaen rauhallisesti. Lisää suola ja sitten brandy, sekoittaen rauhallisesti. Kaada seos pieneen kulhoon ja laita jähmettymään jääkaappiin pariksi tunniksi.( Jos sinulla on muotti, niinkuin Jyrillä, laita suoraan muotteihin.)  Muuten ota seos ja anna seistä huoneenlämmössä puoli tuntia. Varaa viereesi pieni kuppi kuumaa vettä ja muotoile palloja suklaamassasta, kastaen ennen suklaan kauhomista lusikkaa kuumassa vedessä. Pyörittele kookos/pähkinä/kaakaojauhossa palloset ja laita kylmään hetkeksi.

Tarjoa heti tai huomenna tai ensi viikolla. Juomaksi tummaa portteria tai makeaa jälkiruokaviiniä.

Suosittelen. Ja aion tehdä ensi vuonna jouluksi. Hankin söpöt muotitkin.

Unkarilainen kalkkuna sanoo prutprut.


Suomalainen kalkkuna taas sanoo että kluk, kluk. Aika hassua. Samoja eläimiä kuitenkin.

Vielä ehtii tehdä kalkkunan unkarilaisittain jouluksi. Niinkuin meillä tehdään.



Täytetty kalkkuna

1 viljakalkkuna, meillä yleensä noin 6 kg, 1 pkt pekonia, paistopussi, omena ja pari kuivattua luumua, suolaa, mustapippuria, kuivattua meiramia ja basilikaa.

Pese kalkkuna sisältä ja ulkoa varovasti kylmällä vedellä. Tee kalkkunan selkään ristiviiltoja. Hiero kalkkuna suolalla, kuivatulla meiramilla, mustapippurilla ja ihan pienellä määrällä basilikaa. Sitten täytä se.

Täytteeseen tulee 2 vanhaa sämpylää, 2 kanamunaa, 1 tl raastettua sipulia, 2 rlk öljyä, noin 5 pientä herkkusientä, 3 dl maitoa, 1 pnt persiljaa, kuivattua meiramia, suolaa ja mustapippuria, öljyä paistamiseen.

Sämpylät kostutetaan maidossa, sitten puserretaan käsin murusiksi. Paista öljyssä sipuliraaste, ja pilkotut herkkusienet. Sitten ne lisätään sämpulämurusihin. Joukkoon vielä munat, silputtua persinjaa, meiramia, suolat ja pippurit.

Tunge täyte molemmin puolin rintanahan alle. Laita mahaonteloon persiljan varret. Laita pekonit siivuina koko kalkkunan päälle. Laita koko kalkkuna paistopussiin uunipellille, laita pussiin seuraksi omena lohkoina ja pari kuivattua luumua.

Sulje paistopussi ja leikkaa pieni kulma auki, ettei pussi räjähdä uunissa. Paista 2-3 tuntia 180 asteessa. Lopuksi kuori paistopussi päältä pois ja annan kalkkunan pinnan ruskistua hieman uunissa.

Unkarissa tarjoillaan paahdetun, kuminalla maustetun punakaalin kanssa. Mutta hyvää se on ihan minkä kanssa vaan.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Unkarilaisen joulun suomalaiset kalat


Vaikka kaikki jouluruokamme muuten ovat täysin unkarilaisia, suomalaiset kalat meilläkin ovat. On graavilohta, kylmäsavulohta, mätiä.

Ja tietysti silakkaa ja silliä. Tosin silliä syö lähinnä unkarilainen mamani ja minä, ja silakkaa veljeni Atti.

Lasimestarin silliä ja silakkarullia täytyy kuitenkin olla joka joulu. Ja meillä kaikki kalat nautitaan lounaaksi jouluattona, kylmän oluen ja Unicumin kera.




Aija-tädin Lasimestarin silli

Aija-täti oli ensimmäinen täti, joka vahti minua kotona kun olin pieni. Tämä resepti onkin ollut joulupöydässämme aina siitä lähtien kun muistan.

2 suolasilliä, sormen kokoinen pala piparjuurta, 1 porkkana, 1 laakerinlehti, 2 punasipulia, noin 10-12 mustapippuria, 1 tl sinapinsiemeniä, 2 neilikkaa, 1 iso tai 2 pienempää lasipurkkia.

Mausteliemeen tulee 1 dl etikkaa, 1,5 dl vettä ja 1 dl sokeria.

Liota sillit yön yli. Sekoita mausteliemen ainekset, keitä ja jäähdytä. Sillä aikaa pilko viipaleiksi sipuli, porkkana ja piparjuuri. Pese sillit, leikkaa parin sentin viipaleiksi ja nypi ruodot pois. Laita puolet pippureista ja sinapinsiemenistä purkin/purkkien pohjalle. Lado kerroksittain sillinpalasia, porkkana-piparjuuri- ja sipuliviipaleita. Kaada mausteliemi päälle. Lisää loput sinapinsiemenet, ja pippurit. Työnnä laakerinlehti ja neilikat purkkeihin. Anna tekeytyä kylmässä kolme-neljä päivää.

Silakkarullat

Tämä ohje on 1970-luvun kirjasta Silakka - 200 eri valmistusohjetta, jonka on kirjoittanut aviopari Teinoset. Mamani sai tämän kirjan Annikki Vormalalta joskus vuonna 1972 mentyään töihin Kansallismuseoon. Mama unkarilaisena oli syönyt tätä silakkaherkkua ensi kerran ystävällään Hannelella ja tykännyt kovasti.

1/2 kg silakkafileitä, nippu ruohosipulia tai yksi sipuli viipaleina ja hakkeena, 1 tl suolaa, 2 tl sokeria, 1/2 dl etikkaa, 1 dl vettä, pari laakerinlehteä, 1/2 tl sinapinsiemeniä, suolaa ja pippuria.

Ripottele suolaa ja pippuria silakkafileiden päälle. Rullaa fileet, laita keskelle ruoho- tai tavallista sipulia hakkeluksiena ja laita ne tulenkestävään vuokaan. Tee liemi etikasta, suolasta, sokerista ja vedestä. Kaada se silakkafileiden päälle. Laita myös laakerinlehti ja loput sipulit ja sinapinsiemenet. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 1/2 tuntia.

Tätä kirja kertoo ruuan tarjoilusta: Tämä silakkaruoka on ollut yleinen Suomessa ainakin 1900-luvun alusta. Ruuan voi tarjota joko lämpimänä tai kylmänä.

Meillä tämä syödään aina kylmänä, osa joulun kalapöytää.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Ihan Winter Wonderland - joululounas Töölönrannassa


Duuni on kyllä välillä kivaa. Eilen ainakin, kun olin Tomin&co kanssa ravintola Töölönrannassa myöhäisellä joululounaalla. 




Töölönranta on kiva kesällä, mutta nyt kaikki kylpi sinisessä valossa ja runsaassa lumessa. Kaunista.




Alkuun kuoharia. Ja hätäisinä alkupalapöydän kimppuun.

Kollegani Riikka on ihana, teemme paljon yhteistyötä ja siksi syömme monissa paikoissa yhdessä ja hän nykyään kiireessäkin muistaa kysyä kaikesta ravintolaruuasta: "Haluatsä kuvata tän?" Joo-o. Tässä Riikan alkupala-lautanen(kauniimmin aseteltu kuin omani..).




 Koko menu tässä ja voimassa vielä 21.12. asti. Kaikki oli hyvää.




Riikka ja kaikki muut ottivat hanhea. Ja kehuivat.




Minä otin paahdettua lohta. Ja kehuin.



 Jälkiruokapöytä oli paras. Niinhän se aina on.




Meitsi otti kaikkea jälkiruokaa. Kyllä. Paras oli luumu-suklaakakku. Tai marenki-jouluhalko. Tai tähtianis-pannacotta. Tai...




Ruoka oli hyvää, seura mieluisaa. Ja Töölönlahti on paras paikka. Kiitos Tomi&co.

Ps. Koska olen Keski-Töölöstä kotoisin, hengasin Töölönrannassa paljon.  Juuri tässä, ravintola Töölönrannan edessä putosin jäihin kuudennella luokalla. Enkä uskaltanut mennä kotiin, ennen kuin olin kuivattanut kellarin patterilla kuteet. Arvaattehan, että mama oli kieltänyt menemästä Töölönlahden jäälle....

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Itsetehtyjä ruokalahjoja - tein, söin ja teen uudelleen!


Laitan tämän tänne silläkin uhalla, että näin paljastan näin etukäteen mitä läheisjengi saa joululahjaksi....

Eli hei jengi, kannattaa odottaa suklaakeksejä, sipuli-siiderihilloketta, seesamisuolaa ja pähkinä-suklaafudgea. Jos me ei syödä noita fudgeja itse (koe-erä meni jo).

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/198352-mitas-jos-tana-vuonna-leipoisit-osan-lahjoista-itse



Nam.

lauantai 15. joulukuuta 2012

Täydellinen, TÄYDELLINEN focaccia


Eilen osui kaikki tähdet oikeille paikoille ja focaccia onnistui ylimaallisen hyvin.

Salaisuus on suola ja oliiviöljy. Ja se, että oma lapsi vahingossa lurauttaa molempia aivan liikaa.




Taikina: 2,5 dl vettä, 1/2 paketti tuorehiivaa, 1 tl suolaa, 1 dl parmesan-raastetta, noin 7 dl vehnäjauhoja
noin 0,7 dl oliiviöljyä
 
Päälle periaatteessa mitä italialaistyyppistä antipastoa vain, oliivit, artisokat, pepperoni, chorizo, tomaatit, kaikki käy. Meillä oli kourallinen mustia oliiveja, pari rkl aurinkokoivattuja tomaatteja, kourallinen etikassa säilöttyä punaista paprikaa, rosmariinia, lisää oliiviöljyä ja parmesanraastetta, balilaista sormisuolaa.
Liota hiiva kädenlämpöiseen olueen. Lisää suola ja juustoraaste. Alusta taikinaan jauhot, ja lopuksi öljy. Taikina saa jäädä aika öljyiseksi. Anna levätä noin 30 minuuttia lämpimässä. Kauli vuokaan leivinpaperin päälle. Napsauta uuni päälle ja anna kohota noin puoli tuntia.  Painele koloihin vapaalla kädellä päällisiä. Levitä runsaasti oliiviöljyä sudilla leivälle. Voi myös käyttää sitä öljyä, missä päällisen ainekset on lionneet. Ripottele päälle timjamia tai muuta yrttiä ja suolaa, paljon suolaa. (HUOM. Älä sitten todellakaan säästele öljyn ja suolan kanssa tässä vaiheessa.) Ripottele lopuksi päälle parmesanraastetta. Paista noin 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Sudi heti uunista tulleen leivän päälle vielä lisää oliiviöljyä.
 
Nauti heti.
 
Ihanaa, suolaista ja öljyistä. Lempimakuja.

torstai 13. joulukuuta 2012

Munkkisaaren joulufiesta ja joulun olutsuositukset


Meillä oli ensimmäiset ja tämän jälkeen jo perinteeksi muodostuneet pikkujoulut Nellan kanssa Munkkisaaressa.




Aika kansainvälistä meininkiä. Nellan rakkaus ruokaa kohtaan oli tuonut meille Kreikasta saapuneita vihreitä ja mustia oliiveja sekä viininlehtikääryleitä. Sekä alkujuomaksi PIMMSiä. Siitä tuonnempana.

Oli suomalaista vihreää salaattia. Itse tehtyä poromakkaraa (resepti täällä) , sipulihilloketta, Guinness-sinappia, paahdettua buttenut-kurpitsaa ja kylmään yrttikastiketta (se resepti taas täällä). Jouluisia makuja.

Jälkiruuaksi oli appelsiini-suklaa juustokakkua. Siitäkin on resepti täällä.  Ja täysi olo.

Ja oluita; Irlannista Smitswick´s Alea ja sopivan humaloitua, pirteää Pale Alea. Sopi viinilehtikääryleiden kanssa kuin viini konsanaan. Näitä oluita ei saa Suomesta, joten ei voi oikein joululistaan laittaa.

Jouluolutpuolella oli Hesarissa Mariaanan hyväksi testaamaa Mikkeller Hoppy Lovin Christmas Tanskanmaalta, joka oli minusta löytö. Raskaan ruuan vastapainoksi juuri oikean rapsakka humalointi ja maltainen makeus paketoituna juotavuuteen. This one is a keeper. Mikan suosikki oli tämä.

Mikkellerin vehnäolut Red&White Christmas oli vähän pettynyt. Maistoin sitä Tanskassa syksyllä ja se oli parempaa. Ihan objektiivisesti katsoen. Ei silti huono.

Oli meillä kotimaistakin:  meidän panimon Jouluolut, joka kävi todella kivasti jälkiruuan kanssa. Minä luotan Jouluolueen.

Jättipotti oli joka vuosi erilainen ja tänä vuonna erinomaisesti onnistunut jenkkiläinen Anchor Christmas Ale. Vuodesta 1975 jenkkipanimo on tehnyt aina erilaisen oluen. Viime vuonna en tykännyt, nyt tykkäsin. Nella tykkäsi myös.

Eli jos minulta kysytään, hankkikaan nyt ihmiset ihmeessä jouluksi ainakin kaloille Mikkelerin Hoppy, kinkun kanssa Anchorin jouluolut ja Koffin Jouluolut(6%). Jälkkäriksi Portteria ja suklaata. Ei voi mennä vikaan.  Kaikki saa Alkosta.

Ps. Meillähän on aina kalkkuna ja minä juon sen kanssa tänä vuonna Mikkelerin From To. Tanskasta roudattu. Jiihaa.

Ps2. Valentini, thanks you so much for the olives, dolmades, PIMMS and the sample Smitwick´s beers. We enjoyed them a LOT with homemade (we made it!) reindeer sausage, roasted pumpkin and orange-chocolat-cheesecake!

tiistai 11. joulukuuta 2012

Läpi tuulen ja tuiskun......Torniin glögille!


Ei ihan mikä vain saa taivaltamaan Munkkisaaresta läpi puolen Fredaa...




Kahlaamaan syvässä lumessa....



Väistelemään kasoja ja pelkäämään katoilta putoavaa lunta...



Mutta tässä määränpää on jo lähellä.




Tornissa odottivat Mira ja Nella. Ja Tornin erinomainen glögi.




Tässä resepti. Määrät joutuu arvioimaan itse.Nam.

maanantai 10. joulukuuta 2012

Meillä on puolikas poro: Tehdään siitä makkaraa!


Uusi poropuolikaamme oli tulossa sunnuntaina, joten piti vanhasta porosta pakkasessa päästä eroon. Ja Nella oli tulossa kylään, joten jotain hyvää piti tehdä, joka sopisi oluen kanssa. Mitä tehtäsiin?

Makkaraa!

Olin treenannut tätä ja kirjoittanutkin siitä jo perusvinkit (löytyy TÄÄLTÄ). Nyt Mikakin pääsi tositoimiin. Nella katsoi ja kuvasi.




Poromakkaraa. Nam.

Meillä oli: iso pala silavaa, miehen nyrkin kokoinen rasvaista sian jauhelihaa, 1 poron ulkofile (niimpä) ja 1 poron lapa, noin 2 rkl paprikajauhetta, suolaa ja pippuria, 1/2 tl kanelia, 1/2 tl muskottipähkinää, 3 öljyssä paistettua,pilkottua valkosipulinkynttä, 2 rkl paprikatahnaa, loraus Jouluolutta, kourallinen timjamia ja persiljaa. 



Maman myllyllä jauhatus käy helposti. Sitten vaan muut aineet sekaisin. Käsin tietty.








Luulin ettei kolme suolta riitä, mutta ne oli superpitkiä. (Loput suolet ovat jääkaapissa suolaliemessä. Hakaniemen hallin lihakauppias sanoi, että niin ne säilyvät kuukausia.).

Sitten vaan tungettiin makkaramassa suoleen. Meillä ei ole mitään makkarakonepursotinjuttua, vaan ihan tavallisella pursottimella tungettiin. Mika pusersi pursotinta ja minä pidin suolta pursottimessa kiinni. Hyvin meni. Suoli muuten kannattaa välillä katkaista, niin makkaratanko on helpompi käsitellä. Sitten kiepautettiin makkaroiksi ja päät sidottiin.

Keitto poreilevassa vedessä, noin 10 minuuttia, kunnes makkarat nousevat pinnalle. Sitten pannulle tai uuniin. Ai että.

Syötiin me muutakin. Ja juotiin. Siitä huomenna.

Ps. Kuvat minä ja Nella

lauantai 8. joulukuuta 2012

Suklaa&appelsiini&juustokakku


Rakastan lehtiä. Kaikkia lehtiä. Onneksi duuniin tulee kaikki tärkeimmät lehdet, muuten olisin paljon köyhempi, koska varmasti ostasin ne kaikki.

Joskus aina näkee reseptin lehdessä, joka innoittaa kokeiluihin. Tässä lähiaikoina Kotiliedessä oli sellainen. Appelsiinisuklaa-juustotorttu.  Tosi kiva resepti, jota sitten muutin. Tietty.



Pohja 1: 75 g sulatettua voita, 1/2  rkl kaakaojauhetta, 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl palmu-tai ruokosokeria, 1/2  tl leivinjauhetta, 1/2 tl ruokasoodaa, 1 tl vaniljasokeria, 1 rkl appelsiininkuoriraastetta.

Pohja 2: 1 kananmuna, 1/2  dl jugurttia tai piimää, 1/2 dl puristettua appelsiinimehua.

Täyte: 50 g tummaa suklaata, 50 g valkosuklaata, 100 g maitosuklaata, 1 prk rahkaa( 250g), 1 kanamuna, 3 rkl palmu-tai ruokosokeria, 1 tl vaniljasokeria, 1 rkl appelsiinikuoriraastetta.

Sekoita pohja 1sen kuivat aineet ja nypi voi joukkoon. Jaa seos kahtia. Lisaa toiseen puoleen pohja 2 ainekset ja sekoita tasaiseksi(saa olla löysää). Vuoraa irtopohjavuoka reilusti leivinpaperilla ja kaada seos sinne. Sulata suklaat vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita täytteen kaikki aineikset keskenään. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Ripottele loppu pohja 1 ainekset täytteen päälle.  Paista 200-asteessa uunin alaosassa noin 35 minuuttia (saa keskeltä jäädä hieman tutisevaksi).

Jäähdytä .Tarjoa kardemummakahvin tai meidän Jouluoluen kera. Me ja Nella syötiin tätä eilen kahden ruokalajin ja lukuisten oluiden jälkeen, klo 01 kolmen erilaisen jouluoluen kanssa. Hyvin maistui.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Luumupiirakkaa nagymaman tapaan


Nagymama on unkarilainen isoäitini. Tämä oli hänen lempileivonnaisensa, tätä hän teki aina, kun leipoi "itselleen".





Tätä on nyt hyvä tehdä, kun luumuhilloa on kaikkien kaapissa joulutorttujen takia.

Unkarilainen luumupiirakka

Luumuhilloa, 450 g jauhoja, 270 g voita tai margariinia, 1 kanamunankeltuainen, 1,5 dl sokeria, 1 tl leivinjauhetta, noin 1/2 rkl raastettua sitruunankuorta, 2 rkl maitorahkaa, hyppysellinen neilikkaa

Sulata voi, lisää siihen sokeri. Sekoita kuivat aineet ja sekoita taikinaan tasaiseksi. Jaa taikina kahtia ja kauli toinen osa puolen senti paksuseksi levyksi. Levitä luumuhillo. Pyöritä taikinan toisesta osasta ohuita nauhoja ja tee niillä ristikko piirakan päälle. Voitele ristikko kananmunankeltuaisella. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia.  

Parasta kahvipöydässä.




Sitä mieltä faija, nagymama ja nagypapa (isoisäni) näyttävät olevan joskus seitsemänkymmentäluvulla.




Ja seuraava sukupolvikin pitää tästä piirakasta.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Maanantaina.


Näitä fiiliksiä.


http://www.olivialehti.fi/paras-aika-vuodesta/2012/12/vahemman-vanhaa-enemman-uutta/


 Joskus toinen sanoo sen paremmin.

Se oikea gulassi. Ja sitten se toinen versio.


Unkarilaisena minulta kysellään todella usein oikean gulassin eli Gulyászin ohjetta. Joten se nyt tänne muistiin merkittäköön.

Mamallani on tuplasyy tietää oikean gulassin valmistus; hän on unkarilainen ja kansatieteilijä. Niimpä minä luotan täysin hänen ohjeeseensa.



Unkarilainen Gulyász

Noin 1 kg naudan kulmapaistia pieneksi kuutioituna, 2-3 sipulia kuutioituna, 2-3 rkl paprikajauhetta, pari tomaattia pienittynä, pari paprikaa pienittynä, (jos haluat perunoita kuutioituna), vettä, suolaa. 

Laita liha ja sipuli pataan ja laske vettä päälle niin paljon että ne peittyvät kunnolla. Kiehauta. Kuori vaahto pois.  Laita joukkoon paprikajauhe ja tomaatti- ja paprikakuutiot. Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi. Lisää perunat noin puoli tuntia ennen hauduksen loppua, jos niitä haluat. Nauti rapeakuorisen leivän kanssa dippailen sitä liemeen. Juomaksi kevyt punaviini viileänä.

Oikea gulassi tehdään aina nuotiotulella niinkuin paimenet Unkarissa sen ovat vuosisatoja tehneet. Gulyász merkitseekin paimenta. Kotona ei ehkä kannata nuotioita sytytellä, vaan tehsä se liedellä. Hahhah.

Ja sitten se toinen tapa, jota luullaan Suomessa gulassiksi, mutta jota Unkarissa kutsutaan Pörköltiksi.



Unkarilainen Pörkölt

Noin 1 kg possun ulkofilettä pieneksi kuutioituna, 2-3 sipulia kuutioituna, öljyä tai sianihraa, 2-3 rkl paprikajauhetta, pari tomaattia pienittynä, pari paprikaa pienittynä, vettä, suolaa.  (punaviiniä jos haluat).  (Tätäkin voi tehdä naudasta, mutta yleisemmin sitä tehdään possusta. )

Kuumenna öljy (tai ihra) padassa. Laita liha ja sipuli pataan, ruskista. Lisää paprikajauhe ja paahda hetki.  Laske vettä päälle niin paljon että ne peittyvät juuri ja juuri. Kiehauta. Kuori vaahto pois.  Laita joukkoon tomaatti- ja paprikakuutiot. (Kaada viini pataan, jos haluat). Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi.  Nauti samalla lailla kuin gulassikin.

Pörkölt tarkoittaa unkariksi paahdettua, ja tässähän paahdetaan liha ennen veden lisäämistä.

Ja lopuksi lyhyesti gulassin ja pörkötin erot:

Gulassi - keitto, jossa ei paahdeta mitään. Tehdään yleensä naudasta.

Pörkölt - pataruoka, jossa paahdetaan liha. Tehdään yleensä possusta.

Olen puhunut.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulupullajengiä unkarilaiseen tapaan


Tässä me ollaan.




Ylärivi: Max, Nora, Peku, Elvis
Alarivi: Meitsi, Mika, Atti, Andi ja Lotte.

Unkarissa tehdään aina joulupullaa. Se eroaa tavallisesta pullasta sen verran, että taikinaan laitetaan 1/4 tl sahramia. Pullasta tulee kauniin keltaista. Muutenhan käytän itse aina omaa pullan perusohjettani, joka löytyy TÄÄLTÄ. Taikinana kohottua vaan tehdään jengi ja nimetään ne, paistetaan jengi ja syödään ne. Kannibalismia ehkä?

Meidän perheessä pienenä myös aina adventtiviikonloppuna sytyttiin se ensimmäinen kynttilä, paisttetiin luumu-kuita ( torttutaikinasta tehtyjä pyörylöitä, joihin laitetaan luumuhilloa ja taitetaan kahtia   - me ei tehty ikinä torttuja, kun me lapset haluttiin paljon hilloa ja vähän taikinaa) ja saatiin joulukalenterit. Niin myös meillä tänä viikonloppuna.

Ja siivottukin on. Todella tehokasta. Ja jouluisaa.

perjantai 30. marraskuuta 2012

Kivaa ravintola Helmessä


Ravintola Helmi Helsingissä on eräs lempiravintoloistani. En ehkä käy siellä nykyään usein, mutta minulla on vankkumaton luotto sen keittiötä ja ilmapiiriä kohtaan. Eikä syyttä, koska olen itse ollut siellä töissä eri rooleissa kymmenisen vuotta.



Helmen symboli on ollut tämä tähti monen monta vuotta. Alkujaan se toisi oli salin takaseinällä, mutta nyt on siirtynyt tervehtimään tulijaa lähemmäs ovea. 

Tällä kertaa olin Helmessä duunin puitteissa, hyvässä naisseurassa. Syömässä ja juomassa olutta.  Alkuun otettiin vähän Coronaa, limellä tietty.




Alkuruuaksi tarjoiltiin sorsankoipi-confit ja kermaista valkosipulikeitto, briossia ja vaaleaa Grimbergen Blonde-olutta. 

Koko menussa haettiin vähän makuja ja annoksia joita on vähän vaikeampi tehdä kotona ja ainakin omassa kotikeittiössäni confitit kuuluu tähän. Confit-kypsennys on vanha ranskalainen metodi, jossa (ankan- tai muun linnun)koipia haudutetaan hitaasti miedolla lämmöllä omassa rasvassa. Haudutus muuttaa lihan meheväksi. Liha voidaan myös säilöä sen omassa rasvassa.

Tarjolla ollut valkosipulikeitto onnistuu kyllä kotonakin, tässä erinomainen resepti siihen.

4-6 kuorittua valkosipulinkynttä, 7 dl kasvisleintä, 2 dl kermaa, n. 2 dl KOFF-olutta, n. 2 kypsää perunaa, 1 tl tuoretta inkivääriä, 1 rkl hunajaa, 1 rkl sitruunan mehu, pari rosmariinin oksaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria, paahdettua parmankinkkua koristeeksi.

Paahda valkosipulinkynsiä uunisssa 200 asteessa folionyytissä oliiviöljyn ja rormariinin kanssa n. 15 minuuttia. Kiehauta kasvisliemi olut, kerma perunat, inkivääri, hunaja ja valkosipulit, soseuta seos ja tarkista maku, suolaa ja pippuroi tarvittaessa.

Paahda parmankinkku rapeaksi ja koristele keitto. Vaaleaa belgialaista alea tai vaaleaa lageria juomaksi.




Pääruuaksi ylikypsäksi haudutettu ja pinnoiltaan rapsakaksi paistettua possunkylkeä pikkelöityjen kanttarellien, haudutetun punakaalin, ja tumman, makean kastikkeen kera. Aina välillä vierastan pussunkylkeä sen sisältämän rasvan takia, mutta jos kylki on tehty hyvin, niin rasva vain maustaa lihaa (eikä sitä ole pakko syödä). Annos oli maukas, monimakuinen ja tuhti. Vastapainoksi sitruksinen, maltainen Brooklyn Lager.

Ihan täynnä.

Vielä pitäisi jälkiruoka jaksaa....



Mutakakkua ja tuorejuustomoussea. Ja sen kanssa oluiden kuningas, Sinebrychoffin Portteri.  Mutakakkuhan onnistuu myös kotona, oma reseptini TÄÄLTÄ.

Palvelu oli erinomaista, kerrassaan.  Kiitos herroille, jotka piti meistä huolta. Ruoka ihanaa. Kiitos keittiölle. Oli myös kiva nähdä Karppaa pitkästä aikaa ovella.

Ja hyvällä tsägällä, vanha Helmen kokki vietti baarissa varpajaisiaan, joten paikka täyttyi vanhoista "helmiläisistä". Tämä oli illan yllätysbonus. Ei ikinä huono.

Helmi. Ihan sydän.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Unkarilaisesta keittiöstä - paahdettu kaalipasta


Käyn säännöllisesti päivittämässä suvun keittohistorianoppia omalla mamallani. Ja sitten merkkaan ne tänne.

Yksi blogin alkuperäisistä tarkoituksista oli merkitä muistiin unkarilaisia reseptejä, että ne olisivat jossain edes järjestemällisesti tallessa. Olen nimittäin aika muisti-lappu-ihminen ja monet reseptit hups vaan katoavat, jolleivät ne päädy tänne.

Tässä eräs ihan lempiruokani, Káposztás tészta eli unkarilainen kaali-pasta.



1/2 kaali raastettuna, öljyä, ripaus kuminaa, keitettyä pastaa (mielellään perhos- tai neliöpastaa), suolaa ja pippuria

Suolaa raastettu kaali ja anna seistä noin puoli tuntia. Lämmitä öljy kattilassa kuminan kanssa, mutta lisää kaali ennen kuin öljy on ihan tulikuumaa. Hauduta kaali pehmeäksi. Mausta runsaalla pippurilla. Laita pasta joukkoon ja freesaa sekoittaen samalla.

Nauti heti. Tähänkin hyvä on joku kotimainen vaalea lager, parasta tietysti olisi ehta unkarilainen Borsodi sör.

lauantai 24. marraskuuta 2012

Suolaa, suolaa - seesamisuolaa!


Rakastan suolaa. Kaikissa muodoissaan. Lempisuola on balilainen merisuola, jota saan Pekalta ja Noralta. (Salaisuus: Joskus työnnän sormeni suola-astiaan ja syön suolaa paljaaltaan. Onneksi minulla on hyvin alhainen veranpaine.)

Jossain lehdessä kesällä oli kiva suola-ohje. Kokeilin.

1 dl seesaminsiemeniä, 1-2 tl suolaa. Paahda seesaminsiemenet kuumalla, kuivalla pannulla. Laita jäähtyneet siemenet mortteriin suolan kanssa. Murskaa. Käytä minkä tahansa mausteeksi.


Tässä seesamisuolaa on käytetty maailman helpoimman kana-salaatin tekoon:

Pari valmiiksi grillattua kananrintaa (Bulevardin S-marketin tuoretiskiltä), rasiallinen italianmixiä (oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, samalta tiskiltä) ja salaattia. Oliiviöljyä ja seesamisuolaa.

Seesamisuola säilyy hyvin, omassa rasiassa. Aasialaisten ruokien kanssa ehdoton. Ja muutenkin. Tosi kiva suola-ohje.


perjantai 23. marraskuuta 2012

50 ja 5 parasta ravintolaa. Ja Rauhoitu.


Tällä viikolla on tapahtunut ihan liikaa.

Eat&Joy julkaisi Suomen Parhaat Ravintola Top 50. Lista TÄÄLTÄ.

Eat.fi julkaisi Top 5 parasta ravintolaa. Juttu listasta TÄÄLTÄ.

Itselläni oli 5 erilaista kivaa olutkoulutusta ja muut hommat päälle.

Tarhassa tapahtuu koko ajan jotain kivaa lapsille, mikä pitää muistaa.

Blogiin pitäisi saada itsestäni kuva ilman meikkiä, kun kaikilla muillakin on. (Tosin mun blogikuvat on kaikki ilman meikkiä, lukuunottamatta Elle-gaalan kuvaa).

Pitäisi siivota. Ja pestä pyykkiä.

Ja mun joku netti-tili on täynnä, enkä voi ladata tänne blogiin kuvia koneelta. Vain samalta tililtä. En ymmärrä. Apua.




Nyt pitää rauhoittua.