torstai 13. joulukuuta 2012

Munkkisaaren joulufiesta ja joulun olutsuositukset


Meillä oli ensimmäiset ja tämän jälkeen jo perinteeksi muodostuneet pikkujoulut Nellan kanssa Munkkisaaressa.
Aika kansainvälistä meininkiä. Nellan rakkaus ruokaa kohtaan oli tuonut meille Kreikasta saapuneita vihreitä ja mustia oliiveja sekä viininlehtikääryleitä. Sekä alkujuomaksi PIMMSiä. Siitä tuonnempana.

Oli suomalaista vihreää salaattia. Itse tehtyä poromakkaraa (resepti täällä) , sipulihilloketta, Guinness-sinappia, paahdettua buttenut-kurpitsaa ja kylmään yrttikastiketta (se resepti taas täällä). Jouluisia makuja.

Jälkiruuaksi oli appelsiini-suklaa juustokakkua. Siitäkin on resepti täällä.  Ja täysi olo.

Ja oluita; Irlannista Smitswick´s Alea ja sopivan humaloitua, pirteää Pale Alea. Sopi viinilehtikääryleiden kanssa kuin viini konsanaan. Näitä oluita ei saa Suomesta, joten ei voi oikein joululistaan laittaa.

Jouluolutpuolella oli Hesarissa Mariaanan hyväksi testaamaa Mikkeller Hoppy Lovin Christmas Tanskanmaalta, joka oli minusta löytö. Raskaan ruuan vastapainoksi juuri oikean rapsakka humalointi ja maltainen makeus paketoituna juotavuuteen. This one is a keeper. Mikan suosikki oli tämä.

Mikkellerin vehnäolut Red&White Christmas oli vähän pettynyt. Maistoin sitä Tanskassa syksyllä ja se oli parempaa. Ihan objektiivisesti katsoen. Ei silti huono.

Oli meillä kotimaistakin:  meidän panimon Jouluolut, joka kävi todella kivasti jälkiruuan kanssa. Minä luotan Jouluolueen.

Jättipotti oli joka vuosi erilainen ja tänä vuonna erinomaisesti onnistunut jenkkiläinen Anchor Christmas Ale. Vuodesta 1975 jenkkipanimo on tehnyt aina erilaisen oluen. Viime vuonna en tykännyt, nyt tykkäsin. Nella tykkäsi myös.

Eli jos minulta kysytään, hankkikaan nyt ihmiset ihmeessä jouluksi ainakin kaloille Mikkelerin Hoppy, kinkun kanssa Anchorin jouluolut ja Koffin Jouluolut(6%). Jälkkäriksi Portteria ja suklaata. Ei voi mennä vikaan.  Kaikki saa Alkosta.

Ps. Meillähän on aina kalkkuna ja minä juon sen kanssa tänä vuonna Mikkelerin From To. Tanskasta roudattu. Jiihaa.

Ps2. Valentini, thanks you so much for the olives, dolmades, PIMMS and the sample Smitwick´s beers. We enjoyed them a LOT with homemade (we made it!) reindeer sausage, roasted pumpkin and orange-chocolat-cheesecake!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti