maanantai 10. joulukuuta 2012

Meillä on puolikas poro: Tehdään siitä makkaraa!


Uusi poropuolikaamme oli tulossa sunnuntaina, joten piti vanhasta porosta pakkasessa päästä eroon. Ja Nella oli tulossa kylään, joten jotain hyvää piti tehdä, joka sopisi oluen kanssa. Mitä tehtäsiin?

Makkaraa!

Olin treenannut tätä ja kirjoittanutkin siitä jo perusvinkit (löytyy TÄÄLTÄ). Nyt Mikakin pääsi tositoimiin. Nella katsoi ja kuvasi.
Poromakkaraa. Nam.

Meillä oli: iso pala silavaa, miehen nyrkin kokoinen rasvaista sian jauhelihaa, 1 poron ulkofile (niimpä) ja 1 poron lapa, noin 2 rkl paprikajauhetta, suolaa ja pippuria, 1/2 tl kanelia, 1/2 tl muskottipähkinää, 3 öljyssä paistettua,pilkottua valkosipulinkynttä, 2 rkl paprikatahnaa, loraus Jouluolutta, kourallinen timjamia ja persiljaa. Maman myllyllä jauhatus käy helposti. Sitten vaan muut aineet sekaisin. Käsin tietty.
Luulin ettei kolme suolta riitä, mutta ne oli superpitkiä. (Loput suolet ovat jääkaapissa suolaliemessä. Hakaniemen hallin lihakauppias sanoi, että niin ne säilyvät kuukausia.).

Sitten vaan tungettiin makkaramassa suoleen. Meillä ei ole mitään makkarakonepursotinjuttua, vaan ihan tavallisella pursottimella tungettiin. Mika pusersi pursotinta ja minä pidin suolta pursottimessa kiinni. Hyvin meni. Suoli muuten kannattaa välillä katkaista, niin makkaratanko on helpompi käsitellä. Sitten kiepautettiin makkaroiksi ja päät sidottiin.

Keitto poreilevassa vedessä, noin 10 minuuttia, kunnes makkarat nousevat pinnalle. Sitten pannulle tai uuniin. Ai että.

Syötiin me muutakin. Ja juotiin. Siitä huomenna.

Ps. Kuvat minä ja Nella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti