keskiviikko 24. elokuuta 2016

Syksyn olut ja ruoka-herkku


Olin tekemässä Suomen Bocuse d'Or-edustajan ja kokin Eero Vottosen kanssa olut ja ruoka-videota, ja sain tehdyn reseptin raaka-aineen loput mukaan. Siinä oli mm. Eeron itsensä keräämiä metsäsieniä, ihanaa gryére-juustoa ja hyvää ulkofilettä.

Tekaisimpa siitä sitten oman versioni näistä raaka-aineista. Eeron version (joka tietysti on parempi kuin omani, koska Eero on super-pro) linkitän tänne heti kun video valmistuu.

Minä tein pesto-ohrattoa, tummassa oluessa paistettuja metsäsieniä, paahdettua ulkofilettä ja juustoa.

Koska video tehtiin duunin uuden Karhu Tumma Lagerin kanssa, niin tietysti tämä resepti on tehty saman oluen kanssa.  Tietysti tässä voi käyttää muutakin tummaa lageria.

Tumma lager tulee aina mieleeni juuri alkusyksyn aikaan. Se ei ole tyyppinä niin tummaa ja tuhtia kuin talviset portterit, stoutit ja muut tummat oluet, mutta siinä on jo syksyn tuntua.  Itse juon tumman lagerin aina viileäni, jolloin se soljuu helposti alas, mutta siinä tuntuu pieni paahteinen aromi.

Tummat lagerit oikein huutavat sadonkorjuuruokaa seurakseen. Sienet, juurekset, lihapadat maistuvat tämän oluttyypin kanssa niin hyvin.  Varsinkin sienet ovat suosikkiani tumman lagerin kera. Fiilistelin tätä annosta olutlasillisen kanssa perjantaina lounaalla ja hyvää oli.Mureaa ulkofilettä, oluessa haudutettuja metsäsieniä ja pesto-ohratto

Noin 500 g hyvää ulkofilettä, noin 4 dl metsäsieniä, ½ dl Karhu Tumma Lager-olutta tai muuta tummaa lager-olutta, suolaa ja mustapippuria

Pesto-ohratto:
4 dl ohrahelmiä, noin 1 l vettä, 2-3 rkl pestoa, 1 tl suolaa, maun mukaan mustapippuria, kourallinen rucolaa. gryére-juustoa raastettuna

Kiehuta vesi ja lisä ohrahelmet. Lisää suolaa ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia.  Ota pois liedeltä, katso että neste on imeytynyt ohrahelmiin, sekoita joukkoon pesto ja anna maun syventyä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla, jos tarpeen.

Leikkaa ulkofileestä 4 pihviä ja paista ne haluamaasi kypsyyteen kuumalla pannulla, pienessä määrässä öljyä. Kääri folioon hetkeksi. Lisää sienet pannulle ja anna veden hautua niistä. Lisää olut, suolaa ja mustapippuria ja anna paistua kypsäksi. Leikkaa lihasta isoja suikaleita.  Pese rucola ja kuivaa se.

Annostele lautasille ohrattoa, lihaa ja päälle sieniä. Koristele rucolalla ja juustoraasteella. Nauti Karhu Tumma Lagerin tai muun tumman lager-oluen kera.

Ommuute. Siis hyvää. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti