maanantai 29. elokuuta 2016

Arjen vegepasta


Helppoja pastoja ei vaan ole liikaa. Tämä hyvä ja helppo pasta on muunnelma Pauliina Tervon Herkän Vatsan Kokkikoulusta.  Täysin vege ja maultaan kivan sitruunainen.




Sitruunainen kasvispasta

Kastike: 4 rkl oliiviöljyä, 1 kevätsipulinvarsi, kourallinen baby-pinaattia, 2 tomaattia, 1 sitruunan mehu, 2 rkl kookossokeria, 10 cm kesäkurpitsaa, 2 porkkanaa, 10 kpl aurinkokuivattua tomaattia, 2 tl kuivattua basilikaa, 1 dl kermaa, ½ tl suolaa, mustapippuria myllystä, kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua, 100 g vuohenjuustoa, basilikanlehtiä

Aloita huuhtomalla ja esikäsittelemällä kasvikset. Silppua kevätsipulin varsi, lohko tomaatit ja purista sitruunan mehu. Paloittele kesäkurpitsa. Kuori porkkanat ja kuutio ne. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja hienonna yrtit. 

Laita pasta kiehumaan suolalla ja oliiviöljyllä maustettuun veteen. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. 

Sillä aikaa, kun pasta kiehuu, valmista kasviskastike. Lorauta oliiviöljyä wokkipannuun ja kuumenna hieman. Lisää öljyyn kevätsipulin varsisilppu, baby-pinaatti ja tomaatit. Kypsennä viitisen minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää sitruunanmehu, kookossokeri, kesäkurpitsa, porkkanat, auringonkuivatut tomaatit ja basilika. Hauduta kasviksia kannen alla 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kerma, vuohenjuusto, suola, mustapippuri ja tuoreet yrtit. Hauduta vielä muutama minuutti. Tarkista kastikkeen maku.


Valuta pastan keitinvesi pois siivilän läpi, mutta älä huuhtele spagettia. Pyöräytä pasta kastikkeen sekaan, Tarjoile tuoreen basilikan kera. 

Nella tykkäsi tästä. Ja me muutkin.

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Helppo mustikkapiirakka


Tätä mustikkapiirakkaa meillä on tehty omasta lapsuudestani asti. Superhelppo resepti, jota voi vähän muunnella ruokakaappien sisällön mukaan! Nam.



Helppo mustikkapiirakka

150 g huoneenlämpöistä voita(tai 1,5 dl miedon makuista öljyä), 1 dl mitä tahansa sokeria, 1/2 sitruunanmehu(tai omenamehu), 2 kanamunaa, 1 tl vaniljasokeria, 1 tl leivinjauhetta, 3 dl jauhoja, jos haluat niin 1 rkl rahkaa tai maitoa

Lisäksi: 1 rkl jauhoja, 2-3 dl mustikoita maun mukaan (minä pidän siitä että mustikoita on todella paljon) 

Sekoita voi ja sokeri. Lisää sitruunan mehu. Lisää sitten munat vatkaten, samoin maito/rahka. Lopuksi sekoita jauhoihin vaniljasokeri ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan sekoittaen.  Laita taikina vuokaan leivinpaperin päälle.  Sekoita kulhossa mustikat jauhoihin ja sirottele ne sitten taikinan päälle. Paista 180 asteessa noin 20-30 minuuttia. 

Nauti heti. Maitolasi tai maitokahvi seuraksi. Ja hyvä kirja. Agatha Christien kirjat sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. 

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Syksyn olut ja ruoka-herkku


Olin tekemässä Suomen Bocuse d'Or-edustajan ja kokin Eero Vottosen kanssa olut ja ruoka-videota, ja sain tehdyn reseptin raaka-aineen loput mukaan. Siinä oli mm. Eeron itsensä keräämiä metsäsieniä, ihanaa gryére-juustoa ja hyvää ulkofilettä.

Tekaisimpa siitä sitten oman versioni näistä raaka-aineista. Eeron version (joka tietysti on parempi kuin omani, koska Eero on super-pro) linkitän tänne heti kun video valmistuu.

Minä tein pesto-ohrattoa, tummassa oluessa paistettuja metsäsieniä, paahdettua ulkofilettä ja juustoa.

Koska video tehtiin duunin uuden Karhu Tumma Lagerin kanssa, niin tietysti tämä resepti on tehty saman oluen kanssa.  Tietysti tässä voi käyttää muutakin tummaa lageria.

Tumma lager tulee aina mieleeni juuri alkusyksyn aikaan. Se ei ole tyyppinä niin tummaa ja tuhtia kuin talviset portterit, stoutit ja muut tummat oluet, mutta siinä on jo syksyn tuntua.  Itse juon tumman lagerin aina viileäni, jolloin se soljuu helposti alas, mutta siinä tuntuu pieni paahteinen aromi.

Tummat lagerit oikein huutavat sadonkorjuuruokaa seurakseen. Sienet, juurekset, lihapadat maistuvat tämän oluttyypin kanssa niin hyvin.  Varsinkin sienet ovat suosikkiani tumman lagerin kera. Fiilistelin tätä annosta olutlasillisen kanssa perjantaina lounaalla ja hyvää oli.







Mureaa ulkofilettä, oluessa haudutettuja metsäsieniä ja pesto-ohratto

Noin 500 g hyvää ulkofilettä, noin 4 dl metsäsieniä, ½ dl Karhu Tumma Lager-olutta tai muuta tummaa lager-olutta, suolaa ja mustapippuria

Pesto-ohratto:
4 dl ohrahelmiä, noin 1 l vettä, 2-3 rkl pestoa, 1 tl suolaa, maun mukaan mustapippuria, kourallinen rucolaa. gryére-juustoa raastettuna

Kiehuta vesi ja lisä ohrahelmet. Lisää suolaa ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia.  Ota pois liedeltä, katso että neste on imeytynyt ohrahelmiin, sekoita joukkoon pesto ja anna maun syventyä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla, jos tarpeen.

Leikkaa ulkofileestä 4 pihviä ja paista ne haluamaasi kypsyyteen kuumalla pannulla, pienessä määrässä öljyä. Kääri folioon hetkeksi. Lisää sienet pannulle ja anna veden hautua niistä. Lisää olut, suolaa ja mustapippuria ja anna paistua kypsäksi. Leikkaa lihasta isoja suikaleita.  Pese rucola ja kuivaa se.

Annostele lautasille ohrattoa, lihaa ja päälle sieniä. Koristele rucolalla ja juustoraasteella. Nauti Karhu Tumma Lagerin tai muun tumman lager-oluen kera.

Ommuute. Siis hyvää. 


tiistai 23. elokuuta 2016

Arkiruokaa - unkarilainen hernekeitto ja paprikalihapullat


Kun Mika on työmatkalla, meillä on aina perinne, että ainakin yhtenä ilana syömme skidien kanssa unkarilaista hernekeittoa ja pieniä paprikalihapullia. Tämä on yhdistelmä, jota meillä jo suosittiin kun olin itse pieni.

Keitto itsessään on täysin vege, joten jos ei halua lihaa, niin sen seuraksi voi leipoa vaikka rieskoja.

Tämä ruoka on myös hyvin halpaa (varsinkin jos tekee rieskat lihan sijaan) ja voi tuntua jostakin vaatimattomalta, mutta maku on tosi hyvä ja meidän skidit rakastaa tätä.

Ja hei, koko ruoka valmistuu 20 minuutissa!





Unkarilainen hernekeitto

2 rkl öljyä, 2 rkl makeaa paprikajauhetta, noin 5-7 dl vettä tai kasvislientä, 1 iso pss pakasteherneitä, suolaa ja mustapippuria (Vinkki, tämä keitto toimiin myös pakastebrokkolilla tai muilla pakastevihanneksilla)

Lämmitä öljyä hetki, lisää parikajauhe ja paahda hetken. Lisää vesi/kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää herneet ja keitä 5 minuuttia. 

Paprikalihapullat

400 g luomujauhelihaa, 2 rkl makeaa paprikajauhetta, 1 tl kuivattua timjamia/meiramia/basilikaa, mustapippuria, suolaa. Loraus öljyä. 

Laita uuni päälle, noin 200 asteeseen. Sekoita kaikki mausteet jauhelihaan ja lisää lopuksi öljy. Pyörittele ihan pieniä lihapullia uunivuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Hommaan kuuluu että lihapullat ovat sitten tosi pikkuisia, suupalan kokoisia. 

Tarjoa keitto ja lihapullat yhdessä. Me yleensä katsotaan Tähtien Sotaa samalla (Mika ei tiedä...). 

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kolmas kirja - #ihanuutta


Vaikka tässä on ollut kaikkea harmia viimeaikoina, yksi uusi ISO ilonaihe löytyy.

Kolmas kirja tulossa. JEE.




Kaksi olutkirjaa (Yks Olut, oluen käsikirja, Niin Monta Olutta, oluen arviointikirja) on jo takana, mitä en olisi itsekään ikinä uskonut. Jo ensimmäinen niistä oli monta vuotta haudottu, rakas haave, jota en uskonut ikinä saavani toteuttaa. Toinen taas oli vähän yllätys itsellenikin, ja yhtä rakas ilmestyessään. Molempien kirjojen kanssa on uurastettu kovasti ja blogia lukeneet muistavat varmaan lukuisat stressipäivitykset :)

Nyt tämän, kolmannen kirjan kanssa ollaan uuden edessä. Tämä ei ole olutkirja, vaan jotain ihan muuta.  Joten olen taas täysin nollassa, ja saa nähdä miten tästä päästään eteenpäin. Stressipäivityksiä on varmasti luvassa taas.

Jos haluat tietää, mistä kirja tarkemmin kertoo ja miten homma etenee, kannattaa mennä myös Instagramin puolelle ja klikata minut @anikomaria seuraukseen tai katsella #ihanapihalla #ihanulkona -hashtageja. Kyllä myös blogin puolelle saadaan behindthescheen-matskua, sen lupaan!

Ei ole siis syksyllä tekemisen puutetta....

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Parhaat aamiaissarvet


Unkarilainen kummitätini teki kesällä omalle syntymäpäiväbrunssilleen maailman parhaat aamiaissarvet. Oikeasti.







Unkarilaiset aamiaissarvet

Noin 6-7 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja, 1 1/2 dl täysmaitoa, 1/2 pkt tuorehiivaa, 1 tl suolaa, 1 tl sokeria, 200 g voita (jes) , (halutessa karkeaa suolaa noin 1 tl sarvien päälle).

Liuota kädenlämpöisessä maidossa hiiva ja lisää sokeri. Sekoita suola pieneen määrään jauhoja. Alusta taikinaan jauhot ja sitten suurin osa voista. Taikinan tulee irrota käsistä ja kulhosta. Jaa taikina kahteen ja kauli se noin 1/2 cm paksuisiksi levyiksi.  Leikkaa levyt aina 8 kolmioksi ja kauli ohuemmaksi kolmiot. Rullaa sarviksi ja laita uunipellille, leivinpaperin päälle.  Voitele voin ja maidon seoksella.

Lämmitä uuni 200 asteeseen, anna sarvien kohota sen aikaa ja laita sarvet uuniin. Laita uunin pohjalle astia jossa vettä.  Paista noin 15 minuuttia, kunnes sarvet ovat kullankeltaisia.

Nauti heti aprikoosihillon kera. Uiui.

P.s Hassua muuten että unkariksi brunssi on villás reggeli eli haarukka-aamiainen, joka viittaa tietysti siihen, että brunssilla syödään myös haarukalla, kun unkarilainen aamiainen on lähinnä kahvia ja sarvi hillolla.

tiistai 16. elokuuta 2016

Pettymys


Tänään piti kirjoittaa ihan muusta. Iloinen juttu maailman parhaista aamiaissarvista. Ja ehkä illalla vielä kirjoitankin. Mutta nyt ei pysty.




Olen kokenut erään ison pettymyksen, joka ei liity yksittäiseen ihmiseen tai asiaan. Mutta omaan olooni ja jopa maailmankuvaani se vaikuttaa. Ja ottaa päähän.  Olen tosi pettynyt.

Joten ei pysty keskittymään aamiaissarviin. (Mutta tämä pienikin avautuminen vähän helpotti. Kiitos blogi ja te. Nyt syön aamiaissarven. Tulee siitäkin parempi mieli.)

perjantai 12. elokuuta 2016

Takaisin radiossa - Santsikuppi

Huomenna taas pitkästä aikaan radiossa. Santsikuppi la 13.8. klo 9-12, Radio Helsinki 98,5 MHz. Höpötän mitä sattuu (koska Flow), juttelen viikon kirjoista, juon paljon kahvia ja soitan musaa. Mikäpä sen parempaa!

Tuu hei mukaan.



tiistai 9. elokuuta 2016

Arki ja itsetehdyt pinaattiletut

Noniin. Lomat on vietetty sekä palattu kotiin pyykkivuoren kera. Työt on alkaneet, lapset menevät kouluun ja tarhaan. Huoh.

Mutta hyvä ruoka pelastaa arjenkin. Niin kuin itse tehdyt pinaattiletut. Tein niitä ensi kertaa, aikaisemmin nämä ovat ollet niitä harvoja eineksiä, mitä taloudessamme on syöty.  Ei kyllä enää.

Löysin kingin ohjeen pinaattilettujen tekemiseen Ruokakirjasta. Tämä Niemisen Kaisan ja Riikka Kantinkosken reseptiteos on keskittynyt suomalaisiin arki-ja juhlaruokiin, lapsuuden klassikoita unohtamatta. Suosittelen kirjaa, siitä löytyy monta helppoa ja välillä unohdettua reseptiä,








Pinaattiletut (noin 20-25 kpl)
3 kanamunaa, 5 dl maitoa, 1 tl suolaa, 1 tl sokeria, 2,5 dl vehnäjauhoja, 70 g tuoretta pinaattia tai
½ pkt /á 150g pakastepinaattia, voita paistamiseen

Lisäksi puolukkasurvosta- tai hilloa


Riko munat kulhoon ja vatkaa. Sekoita joukkoon maito, suola, sokeri ja jauhot. Huuhtele ja hienonna tuore pinaatti hienoksi, lisää taikinaa. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se mikrossa tai huoneenlämmössä.  Anna taikinan turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia. Paista lettupannulla voissa kullanruskeiksi. Tarjoa heti puolukkasurvoksen- tai hillon kera. 

Niin kuin näkyy, meillä näistä letuista pidettiin. 

Ps. Pinaatin tilalla voi käyttää myös raastettua porkkanaa, vihermehujen kuitujätettä tai raastettua kesäkurpitsaa((puserra neste silloin pois). 

Tule arki, olen valmis!

tiistai 2. elokuuta 2016

Viikko ilman skidejä texmexin kera

Ennen kun lähdin Unkariin lomalle, ehdin viettää lapsettoman viikon yhdessä Mikan kanssa stadissa ja Turussa.  Skidit pakattiin isoäidin mukaan landelle Balatonjärvenrannalle ja me jäimme töihin Helsinkiin.

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kun näitä lapsia on ollut, aikaa tuntuu olevan koko ajan liian vähän ja elämä on (hyvällä tavalla) täynnä kaikkea. Siksi viikko ilman rutiineja on juhlaa: Koska kämpässä on vain aikuisia, ei tarvitse huolehtia säännöllisistä ateriaväleistä, ei ruuan terveellisyydestä, ei toisten ihmisten hampaidenpesusta tai viihdyttämisestä. Aikaa tuntuu olevan vaikka millä mitalla. Ja vaikka tällöin pitäisi ehkä siivota ja järjestää (mitä en jaksa tehdä kun kiireessä on kaikkea muuta), niin aika meneekin stadissa huuhailuun, typeryyksien googlettamiseen, iltabissettelyyn,  karkin&jäätelön syömiseen aamupalaksi ja kaikenlaisten lapsilta kiellettyjen sarjojen tuijottamiseen telkkarista. Ainiin, sitä työtäkin on tehty, mutta ei todellakaan sillä tehokkuudella kuin ajattelin. Ihanaa on kyllä ollut.

Vaikka omat lapset ovat ihania, minusta kaikille tekee hyvää päästä hetkeksi irti omista kullannupuista, jos se on vähänkään mahdollista. Itse huomaa välillä hukkuvansa äidin rooliin ja omat ajatukset hajoaa kaikkeen metaduuniin, mitä äitinä joutuu koko ajan muistamaan. Siksi yksinäiset hetket sekä puolison kanssa että ihan yksin ovat minusta kallisarvoisia, vaikka sosiaalinen olenkin. Ihmisen täytyy saada olla välillä ihan yksin.kotona, jolloin voi kuunnella musaa täysillä, syödä juustoa suoraan pakkauksesta veitsellä leikaten ja haahuilla yötä myöten. Jos skidit ja Mika lähtevät joskus johonkin, monet kysyvät että lähdenkö juhlimaan tai baariin. Todella en, nautin tyhjästä asunnosta. Kerrankin. Tästä kirjoitti hyvin myös Katja Project Mama-blogissa.

Aika kaksistaan puolison kanssa on myös tärkeää. Silloin karisevat ne arkiasemat, isän ja äidin roolit, jotka voivat joskus hiertää yhteisoloa. Ja kun kotitöitä on ilman skidejä paljon vähemmän (hahaa, kun syödään ulkona/suoraan pakkauksista, niin ei tule tiskiä, vessaa käyttää vain aikuiset ja siivoustasokin on alempi), niin riitelyjäkin on vähemmän. Sehän on tutkittukin, että perheissä riidellään eniten nimenomaan kotitöistä. Kun ollaan kaksistaan ja hengaillaan, niin tulee mieleen ja tunteisiin ne ajat, jolloin oltiin vain me kaksi. Sitä tarvitaan välillä, ettei arkihiertymistä tule rakoa ja siitä isompaa matkaa väliimme.

Yksi lempi-illallisemme Mikan kanssa, kun lapset ovat poissa, on Nachos Supreme, Mikan tekemänä.  Ateria ei todellakaan täytä lapsille tarjottua ruuan terveellisyys-tasoa, mutta eipä nyt tarvitse välittää. Tätä herkkua syödään yleensä joko Hobittia tai muuta leffaa katsottaessa. Tänä vuonna lisäsimme lautaselle vielä juustoquesadillat ja syvennyimme Spartacus-sarjaan. (Ihan kingi, tulee myöhäisiltoina kai Kutoselta. Olen koukussa.). Ja tietysti syömme sohvalla. Hähää!






Nachos Supreme

1/2 pss juustomaustettuja maissilastuja, 1/2 prk tulista salsaa (kiva jos jaksaa tehdä itse),  itse tehty quacamole, paistettuja kanapaloja(pliis, ei marinoitua, vaan itse maustettua), 3 tomaattia pieninä kuutioina. Ohje salsasta, kanasta ja quacamolesta löytyy myös. 

Paista kanat ja tee kastikkeet. Kokoa oman maun mukaan.

Juustoquesadillat

6 kpl isoja vehnätortilloja, cheddar-juustoa tai muuta mieleistäsi juustoa

Taita tortillat puoliksi, laita väliin juustoa. Paista kuumalla, kuivalla pannulla molemmin puolin, niin että pinta vähän ruskistuu. Leikkaa kuumana vielä puoliksi.

Juomana tietysti kaupasta bissee; esim. Hiisi Panimon Kiito tai Rekolan Kesäkolli tai Brooklyn 1/2 Ale. Hyvät olisivat myös Corona, Peroni, tai Kona Brewingin Longboard Lager. Kaksistaan on hyvä maistella eli oluita ja löhöillä sohvalla.

Kun viikko oli kulunut, skidejä ja kiirettä oli tosi ikävä. Silloin olikin hyvä jo lähteä landelle, rutistaa ja pussailla ikävöityjä lapsia. Koska perheenä on kuitenkin paras.