sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Bocuse d'Or -kilpailua kohti!


Tänä vuonna olen päässyt läheltä seuraamaan maailman maineikkaimman kokkikilpailun Bocuse d'Orin Suomen kilpailijan valmistautumista. Duuni on nimittäin sponsorina tänä vuonna.

Kilpailuun Suomesta on osallistumassa kokki Eero Vottonen assistenttinaan Miikka Manninen. Eero vastaa pääraaka-aineista ja kokonaisuudesta, Miikan vastuulla ovat lisäkkeet ja misaus.

Bocuse d'Or kilpailu on nostanut Suomessakin profiiliaan vuosien varrella. Viime vuonna siitä uutisoitiinkin jo aika paljon, tietysti osaksi siksi, että Matti Jämsen hoiti kotiin neljännen sijan eli tähän asti parhaimman sijoituksen kisassa. Samana vuonna assistentti Antti Lukkari valittiin parhaimmaksi assistentiksi.

Kisa on tosi laaja. Karsintakierroksia on Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Kilpailuun osallistuu 24 maata neljältä eri mantereelta. Itse kisakausi on kaksivuotinen, koska ensimmäisenä vuonna on karsinta ja seuraavana itse finaali.

Tänä vuonna karsinta pidetään Budapestissa 10-11.5. ja finaali Lyonissa 24-25.1.2017.Kisoissa tehdään sekä kala- että liha-annos. Kala-annoksessa lisäkeraaka-aineet haetaan paikan päällä vihannestorilta, käyttäen kisan isäntämaan sesongin herkkuja. Unkari kun on iso parsantuottajamaa, niin parsaa on varmasti. Veikkaisin.

Liha-annoksessa lisäkkeet suunnitellaan etukäteen ja tuodaan itse paikan päälle.  Liha-annoksen lisäkkeiden pitää myös kuvastaa kilpailijamaata. Suomalaisia makuja siis.

Tapana on että kisojen isäntämaa kertoo karsinnassa valmistettavien annosten pääraaka-aineet. Unkarilaiset eivät tehneet tätä kilpailijoille helpoksi, vaan valitsivat saatavuudeltaan Unkarin ulkopuolella aika haastavia raaka-aineita. Kalana on sterletti, sammensukuinen kala, jota olen tietysti itse syönyt Unkarissa miljoonasti. Siitä tehdään mm. usein unkarilainen kalakeitto.

Lihana on unkarilainen saksanhirvi, joka on lihaltaan vähän erilainen kuin meillä.  Sen lisäksi liha leikataan Unkarissa eri lailla.

Raaka-aineista lisää täällä.Ei ole kauhean sievä tuo kala...
Mutta ei se Eeroa haittaa.
Maistoimme kisan hengessä valmistuneita annoksia yhdessä bloggareiden kanssa. Alkupaloja, kaksi alkuruokaa, pääruoka ja jälkkäri. Annoksissa oli (jälkkäriä lukuunottamatta) aiheita ja kypsytystekniikoita varsinnaisesta kisamenusta.

Tässä maailman yksi kauneimpia annoksia; Paahdettua kuningasrapua, miedosti savustettua parsaa ja rapuvoita. Oi että.
Pöydässä ruuat oli (tietysti) yhdistetty oluiden kanssa. Alkuruokien kanssa KOFF American Pale Alea. Nam.
Saksanhirvestä voi käyttää mitä osia tahansa. Onhan tuossa valitsemista.
Saksanhirveäkin voi työstää monella lailla.
Bloggari-illallisella pääruokana oli katajanmarjalla ja palvatulla peuran sydämellä maustettua saksanhirvensydäntä, tryffelikaalia, rapea perunamunkki, hapanta omenaa ja kuusiöljyllä maustettua hirvilientä.  Juomana Karhu lager, joka sopi NIIN hyvin metsäisiin makuihin (vaikka itse sanonkin). Jes. Ja katsokaa tuota pientä sipulikuppia. Söpö.

Jälkkärinä suklaata ja portteria. Ja hauskaa juttelua viime vuoden kisojen meiningeistä, koska Eero toimi viime vuonna valmentajana Matti Jämsenille. Matti taas toimii valmentajana tänä vuonna Eerolle. Eli kokemusta tiimistä löytyy.

Käy katsomassa Sivumaku-blogin, Hannan Sopan ja Vaimomatskuu-blogin fiilikset raaka-aineiden maistelusta.

Lähden huomenna seuraamaan Eeron kisaa livenä. Jännittää tosi paljon. Pitäkää kaikki peukkuja, että jatkoon päästään!

Seuraa Mariaannan blogia Bocuse d'Or-kisasta, sinne päivittyvät uutiset kisan kulusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti