lauantai 3. lokakuuta 2015

Oluen ja viinin juhlaa Bier-Bierissä!


Kaikkein paras tapa viettää lauantai-päivää (ja vähän iltaakin) on koota hyvä jengi yhteen, kaataa olutta ja viiniä lasiin sekä hyvää ruokaa pöydälle.  Vielä kivempaa on, jos saadaan samalla aikaan pieni kisan viinin ja oluen välille.  Näin teimmekin lauantaina viikko sitten.

Bier-Bierin Juhani kutsui minut, Black Doorin Samin, Maku Brewingin Jussin, Vaimomatskuu-blogin Juulian ja Kaunis Humala-blogin Sammelin kanssa pohtimaan olutsuosituksia hauskalle menulle. Samaan aikaan kokoontui kasa viinityyppejä miettimään viinisuosituksia samoille ruuille. Ruuat oli valittu ravintola Groteskin uudelta listalta, joka muuten vaikuttaa tosi hyvältä.

Ja viime lauantaina kokoonnuimme Bier-Bierissä avecien kera ja maistoimme sekä oluet että viinit maukkaan ja lihapitoisen menun kera. Ja tietysti äänestimme jokaisen ruuan kohdalla, kumpi oli parempi, olut vai viini!
Tuloksena riemukas tapahtuma, paljon maistelua ja järjesttömästi ruokaa.
Aluksi kalibroitiin olut-yllätyslaudalla makuaistit. Oluet piti arvata oikein. Hähää, en jaksanut.
'
Eka oli muuten Dupontin Saison (ihana), sitten Hitachino Nestin Amber Lager (ok),  Django IPA (en tykkää), YLIVOIMAINEN SUOSIKKI Ale&Smithin Horny Devil (OMG) ja Hiisi ja Ruosniemen Konttorutto Barley Wine (jees).

Sitten pöytään.
Ekana alkuruokana falafelia ja mausteista maissisalsaa.
Sitten yhtä lempiruokaani, tartaria.
Näihin oli valittu oluiksi tartarin kanssa Foudersin Kentacky Breakfast Stout, joka toimikin heti kun tartarin päälle laittoi vähän suolaa ja mustapippuria (viinijengi syytti meitä ruuanmuokkauksesta, hah).

Alkuruuan kanssa tuli yllätyssalaatti, grillattua ananasta ja fetaa. Ei olisi uskonut, mutta se Founders toimi sen kanssa parhaiten!

Falafelin kanssa taas valittiin yksi lempioluistani, italialaisen panimon CR/AK White Rabbit, joka on vaalea, hapan vehnäolut ja maustettu pitkällä Balin pippurilla. Täyttä rakkautta.

Viinijengi oli valinnut molempien alkuruokien kanssa Larmandier-Bernier Rose de Saigneé shampanjaa. Hyvää oli. Rose-champanja on lempijuomiani noin muutenkin.
Sitten maisteltiin. Ja äänestettiin huutamalla. Ja kyllä me olutihmiset olemme vaan kovaäänisempiä. Alkuruuan jälkeen olut-viini 1-0.

Välijuomaksi olimme olutjengin kanssa ideoineet happamanraikkaan Loverbeer Serpilla Coriander Sour Saison 2014n. Oi. Tästä kaikki pitivät.
Pääruuaksi oli grillattua sienipizzaa rucolalla, naudan picanha-paistia (se on kuulemma naudan peppua), ibrerico-possun ribsejä, lämmintä vihannessalaattia (vaikein muuten yhdistää mihinkään) ja aivan ihanan rapeita ranskalaisia.
Sitten taas yhdisteltiin:

Me olimme valinneet sienipizzan kaveriksi hollantilaisen Jopen Koyt-oluen, jonka metsäinen aromi oli ihan nappiin pizzan kanssa.  Ihana olut muutenkin. Picanha-lihan ja salaatin kanssa oli Baladinin Amber Super, joka toimi varsinkin lämpimän salaatin kanssa todella hyvin ja ribsien kanssa taas klassisesti jenkki-IPA, tällä kertaa Ballast Point Grapefruit Schulpin. Jenkkiruoka ja jenkki-IPA on aina jees, ei siitä muuta voi sanoa.

Viinijengi oli valinnut sienipizzalle Nicolas Joly (joka on kuulemma "hullu viinintekijä") Clos de Bergerais 2004 Loire, Savennières Roche aux Moinesin, joka oli maamainen, lämmin ja vähän jopa tokajimaisen tuoksuinen valkoviini. Itse pidin siitä todella paljon lihojen kanssa, mutta niin kuin Maku-Jussi vihjaisi ennen äänestystä leikkisästi: Voi että, kun ette valinneet tätä lihojen kanssa joten tätä yhdistelmää ei kai voi laskea.... :)

Lihojen kanssa oli viiniksi valittu Hugel Gewurstztraminer Jubilee 2008, joka oli hyvä viini (väriltään mielenkiintoisen vihertävä), mutta minusta jäi vähän lihan jalkoihin.

Mutta (lahjotun :) ) äänestyksen tuloksena oli viini-olut 1-1.Ennen jälkiruokaa tarjoiltiin Juhanin ideoima väliolut, Rodenbachin Caractér Rouge. Maistakaa tätä, ette pety.  Kirsikkainen, hapan ja paras.

Jälkiruuaksi suklaa creme brulé ja kahvijäätelöä. Olueksi Pöhjala Öö-tuhti imperial stout. Viiniksi Alfonso Oloroso. Ja olut niin voitti tässä. 

Viimeiset äänestykset melkein unohdettiin, kun kaikilla oli niin hauskaa jutellessa.  Eikä sillä väliä, kunhan on hauskaa.  Mutta olut voitti 2-1. Hyvä me. Tosin menu oli mielestäni pikkaisen helpompi yhdistää olueen, mutta niin kuin Juhani sanoi, Me ollaan olutravintola! 
Viimeinen kuva kertoo kaiken (kuva by Mika). Meillä oli niin hauskaa! Kiitos olutjengi, viinijengi, avecit ja ennen kaikkea Juhani.

Juhanilta voi muuten kysellä samaa konseptia muillekin. Jos siis olet miettimässä pikkujoulu/yhdessäolo/ravintola-ilta-ohjelmaa, tämäntyylinen setti on ehdottomasti hyvä juttu. Soita Bier-Bieriin ja kysy!

Ps. Katso myös koko homman ennakkotunnelmat Kaunis Humala-blogista ja seikkaperäinen kuvaus lauantaistamme Vaimomatskuu-blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti