Yhdet rapujuhlat takana, kahdet to go. Huomenna taas syödään rapuja.
Rapujuhlat ovat lempijuhliani, ja niitä meillä on vietetty pienestä asti. Ravut ostettiin elävinä ja yksi elävimpiä muistojani on kun putosin elävillä ravuilla täynnä olevaan kylpyammeeseemme pienenä kotona Töölössä. Vieläkin vietämme perheeni kanssa rapujuhlia, vaikka muut juhlaperinteemmme kallistuvat voimakkasti unkarilaiseen suuntaan. Sittemmin yliopistossa osakunnassa rapujuhlat olivat ihania ja olen päässyt myös usein syömään rapuja kavereiden kera. Helan går vaan!
Jokaisella on oma, salainen ravunkeitto-ohje. Kaikilla se on vähän erilainen. Meillä rapuja keitetään näin: Ohjeen perusta on pääkonsuli Heikki Tavelan rapuohjeen perusteella tehty ja muokattu ohje. Oli nimittäin kunnia istua jo edesmenneen herran vieressä Suomalaisessa Klubissa illallisella, jossa ongin häneltä kuuluisan ravunkeito-ohjeen. (Ihana vanhan ajan herra, niin hyvässä kuin pahassa.)
24 rapua
varten tarvitaan 2,5 l vettä, puoli litraa KOFF-olutta, 1 dl
merisuolaa, 8 palaa sokeria runsaasti
kruunutilliä.
(Me ollaan isoruokaisia, joten olen itse varannut 8–10 rapua syöjää kohden)
Aloita harjaamalla elävistä ravuista lika pois kylmässä juoksevassa vedessä. Kuumenna vesi, olut, suola, sokeripalat ja tilli isossa, laakeassa kattilassa. Kun neste alkaa kiehua, nosta elävät ravut yksitellen nesteeseen ja paina kauhalla pinnan alle. Nesteen pitää kiehua koko ajan.
Keitä rapuja noin 12 minuuttia kannen alla. Laske keittoaika siitä, kun viimeinen rapu on vedessä. Jäähdytä ravut nopeasti keitinliemessään ja korvaa kattilassa olleet tillit uusilla. Voit myös kaataa vähän lisää olutta kattilaan, se pehmentää rapujen makua. Tarjoa ravut 5–12 tuntia keittämisen jälkeen.
Ps. Katso duuniin tekemäni rapujuhlareseptit ja olutsuositukset TÄÄLTÄ. Kuvat siellä ja tässä Liisa Valonen ja Sami Repo.
" Sunhoffarallallei!"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti