sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Roomassa OLUTTA!


Italia on viinimaa. Joojoo.

Mutta italialainen olutkulttuuri on nousussa ja tuottaa todella mielenkiintoisia tuotteita. Oikeasti.

Hengatessani ja syödessäni Roomassa, juoksin myös läpi olutnähtävyyksiä. Vähän. Niitä on niin paljon, että kaikkien olutjuttujen tutkimiseen olisi mennyt viikko, joten osa jäi käymättä. Höh.  Kävin etukäteen kaivelemassa mm. täältä, ja olihan siellä vaikka mitä!Yllättävää oli se, että ihan peruskahviloissa olut oli paikallista pienpanimoolutta. Tässäkin.Olut oli myös lunnollinen osa ravintoloiden menuta ja sitä löytyi jokaisesta ravintolasta montaa erilaista.
Ensimmäisenä oluenani Roomassa join Birra Morettia.  Udinessa perustettu 1859. Vaalea, miellyttävän maltainen  lager maistui erinomaiselta kylmänä, pitkän matkustuksen jälkeen. Aah.Löysin myös Peroni-oluen oman baarin, Birreria Peronin. Ollut olemassa viime vuosituhannen alusta lähtien.
Birreria Peronista sai ruokaa, olutta ja oheiskamaa. Sisustus oli ihana.
Kesken shoppauksen huurteisen kylmä Nastro Azurro. OuMyGod. Miten hyvää. Ja niin kuin aina Roomassa, juoman mukana tulee ruokaa. Miksi ei Suomessa voi toimia näin? Ihmiset joisivat toisenkin, jos olisi hyvää naposteltavaa. Minä ainakin join.
Laajan valikoiman olutkauppoja löytyy ympäri kaupunkia. Tässä baari/olutkauppa Via Panispernalta.

Lisäksi paikka johon en ehtynyt, vaikka kuinka yritin oli Baladin, pienpanimo&ravintola . Sitä on kehuttu minulle usealta suunnalta, mutta välillä pitää joustaa matkakumppaneidenkin tahdon mukaan. Menkää sinne, se kannattaa kyllä!
Kesken olutkauppa-etsintöjä tuli jano ja poikkesimme Via Cavourilla pieneen ravintolaan. Sisällä haisi, paistetut kananpojat oli laitettu tiskille, kärpäset surrasi, intialainen musiikki melusi, mutta terassilla sai ihanan raikasta olutta. Nam.
Sitten me se löydettiin, erinomainen olutkauppa: Domus Birrae, Via Cavor 88. Ihana sana; Olutkauppa. On niin sääli, ettei näitä ole Suomessa. Pieniä, hyvän valikoiman olutkauppoja, joista saa erikoisia laatuoluita. Näitä on ympäri Eurooppaa, mutta ei Suomessa. Alkoholilain takia. Nyyh.Mikalle toin kolme erittäin hyvää olutta; Birra Del Borgon Re Ale , joka oli IPAa kunnioittava, maukas ale. Vallan hyvä, näistä Mikan suosikki.

Hauskan niminen oli Birrificio Italianon Amber Shock , vahva saksalaistyylinren dobbelbock karamellisine aromeineen.ja tummankullan väreineen. Yllättävä, luulin etukäteen että tämä olisi pintahiivaolut....

Ducaton Verdi-niminen  Imperial Stout oli mielenkiintoisen moniarominen, sieltä löytyi kahvia, nahkaa ja jopa pippuria. Hyvä. Meidän portteri on kyllä vielä parempi.

Kyllä Italiassa olut osataan. Si.

Ps. Join minä viiniäkin. Tietysti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti