sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Matkustan ympäri maailmaa....Buenos Aires!Taas reissussa. Nyt työsellaisessa.  Buenos Aires.

Buenos Airesissa järjestettiin tänä vuonna Stella Artoisin Draught Master-kilpailu, jossa kilpaillaan täydellisen Stella Artois-lasin tarjoamisessa. Baarimestareita oli ympäri maailmaa. Oli Suomestakin, Joonas Tampereelta, joka oli ihan paras, vaikka ei kilpailua voittanutkaan.Kaupunki oli hyvin mielenkiintoinen sekoitus vanhaa, vähän ränsistynyttä Pariisi/Budapest-fiilistä.....


Ja modernia pilvenpiirtäjää....

Kaupunki on vanha, 1500-luvulla perustettu. Kaupunkilaiset ovat moninaisen näköisiä, sillä kaupungin väestöön on vaikuttanut alkuperäisväestön lisäksi huomattava määrä italialaisia, saksalaisia ja espanjalaisia siirtolaisia.

Pariisi-fiilis tuleekin kaupungissa siitä, että 1800-luvulla kaupungin arkkitehtuuriin niin keskustan kaduissa kuin taloissa on vaikuttanut lukematon määrä ranskalaisia ja italilaisia arkkitehtejä. Buenos Airesin rikkaat kuulemma jopa asuivat osan vuodesta Pariisissa ja näin halusivat myös kotikaupunkinsa olevan saman näköinen.


Buenos Airesiin virraava joki, Rio de la Plata, "hopeajoki" on joki joka hopeisella väreilyllään viehätti espanjalaisia kullanetsijiötä niin paljon, että he lähtivät purjehtimaan sitä sisämaahan päin, luulleen että sieltä löytyy jalometalleja. Mutta ähäkutti, eihän Argentiinassa muuta ollut kuin loputonta tasankoa, "pampaa".

Keskustan liepeillä, "downtownissa", on Rio de la Plata-joen kanava-alue nimeltään Puerto Madero, jonka ympärillä on business-keskittymä ja valtavia pilvenpiirtäjiä.  Kanavan reunoilla on hauskat ranta-kävelykadut, täynnä ravintoloita ja kahviloita, sekä ylikulkevia siltoja. Kuvassa modernein silloista, hauskan lennokas kävelusilta, jonka nimen suora käännös on "naisen silta". Alueella muuten kaikki kadunnimet ovat kuuluisien sikälaisten naisten etunimillä.


Puerto Maderon alue oli entinen satama, joka hyljättiin 1960-luvulla. Se uusittiin 1990-luvulla ja muistoksi satama-historiasta, alueelle oli jätetty lukematon määrä nostokurkia koristeeksi. Aika vaikuttavia. Lenkkeilijät olivat myös ottaneet kanava-alueen kävelykadut omakseen, niin myös minä siellä ollessani.Keskustan pääkadut, tässä av de Maya, ovat leveitä, tässä tosin katu on suljettu, koska silloin oli iso mielenosoitus.


Kaikki poliittiset tapautumat ovat aina Plaza de Mayalla, joka on ikäänkuin kaupungin pääaukio. Tässä (kai ) oli jonkinlainen peronistojen tapahtuma, joka liittyi viikon takaisiin Argentiinan vaaleihin. Evita Peron on yhä iso juttu tuollapäin.Buenos Airesissa on toki myös muita alueita. Tämä on kulttuurieliitin alueelta, San Isidorista. Ihana talo.
San Isidorin vieressä, itse kaupungin ulkopuolella, Deltan maakunnassa on Tigren alue. Hyvin mielenkiintoinen jokisuistoalue, jonka nimi tulee tietty alueella aikoinaan metsästetyistä tiikereistä ja jaguaareista.

Joen suistoalue on osaksi villiä, suojeltua aluetta, osa taas asuttua. Ei ole kuulemma kallista ostaa saarta alueelta, tollaset 40 000 dollaria. Mutta asuminen maksaa, koska kaikki liikennöidään laivoilla. Tosin Suomenlinnan lähellä asuvalle, tämä ei ole mikään uusi juttu.....
.Jos pystyy, kannattaa mennä laivamatkalle, tour la Tigre. Siellä mennään pieniä jokiuomia pitkin, ja saaret ovat ihan ihan lähellä. Nurmikko alkaa heti vesirajasta....Jokisuiston rannoille rakennetut talot ovat pieniä ja söpöjä. Ihan miniparatiiseja.


Buenos Airesissa sijaitsevassa, yläluokan Recoletta-kaupunginosassa, on vaikuttava kalmisto. Tänne on haudattu kulttuurisukuja, rikkaita ja politiikan vaikuttajia, mm. Peronien hauta on täällä. Hautausmaa on iso, ja sinne ei todellakaan tekisi mieli mennä illalla tai kaatosateella. Sen verran karmiva se on.Ihania hautoja paikassa on....Tässä elävältä haudatun naisen hauta....hui.

Kun lähdet hautausmaalta, näet miten porttiin on latinaksi kirjoitettu:" Odotamme sinua". Hm.


Tangopaikkoja on joka paikassa, tango on kuulemma VAIN Buenos Airesin juttu, ei Argentiinan.

Ihmiset eivät puhu juurikaan englantia, mutta ei se paljon haitannut. Kivaa oli silti, hablattiin espanglisia.

Tunnelmallinen kaupunki. Si.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti