Unkarissa joulun jälkeen syödään aina hyvä ja tuhti talviruoka, lihakaalipata eli töltött káposzta, johon tulee paljon paprikaa, tulista makkaraa, lihaa ja hapankaalia. Tämä ruoka on täyttävä mutta kuitenkin hapan, joten se on ihanaa vaihtelua joulun jälkeen.
Unkarilainen lihakaalipata eli töltött káposzta
- 500 g sika-nautajauhelihaa
- 1 kanamuna
- 500 g hapankaalia
- 1 pieni sipuli silputtuna
- 2 dl keitettyä riisiä
- 10 cm pötkö chorizoa viipaleina
- 3 rkl makeaa paprikajauhetta
- kuivattua meiramia
- suolaa
- mustapippuria
- öljyä paistamiseen
- noin 3 dl vettä tai vaaleaa, hennosti humaloitua lager-olutta
Sekoita liha, kanamuna, riisi, 1 rkl paprikajauhetta, meirami, suola ja pippuri massaksi. Tee massasta pieniä lihapullia. Freesaa sipuli öljyssä kattilassa. Lisää chorizoviipaleet ja kuullota. Lisää sitten 2 rkl paprikajauhetta ja anna kuullottua vielä hetken.
Laita pataan pari ruokalusikallista öljysipuliseoksesta, sitten kerroksen hapankaalia, päälle lihapullia, taas kerros hapankaalia, sitten pari ruokalusikallista öljysipuliseosta, ja sitten lihapullat, sitten kerros hapankaalia, ja sitten loput öljysipuliseoksesta. Kaada vettä tai olutta juuri sen verran että kaikki lihapullat peittyvät.
Anna ensin kiehahtaa liedellä, ja sitten kypsyä kansi kiinni pienellä lämmöllä noin tunnin verran.
Tarjoa kuumana rapeakuorisen leivän kanssa, jos pidät tulisesta ruuasta, niin lisää päälle vähän chiliä. Joissain osissa Unkaria padan päälle laitetaan vielä nokare creme fraichea. Juomaksi kevyt punaviini, vaalea lager-olut, APA, tai sessio IPA.
VINKKI: Kasvisversion saat savumarinoidulla tofulla ja munakoisolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti