Jouluaattona on hyvä julkaista kaikki loput kalenteripäivitykset. Oikein hyvää joulua!
Joulukalenterin 14. luukku:
Baposteluun joulumaustetut edameme-pavut ja cashewpähkinät.
Joulumaustetut napostelupavut- ja pähkinät
- 1 pss edamame-papuja (pakaste)
- 2 dl cashew-pähkinöitä
- Öljyä paistamiseen
- Kanelia
- Bbq-maustetta
- Savupaprikaa
- Suolaa
Kuumenna öljy wokkipannussa. Lisää pavut suoraan pakkasesta ja paasa niitä että ne hieman saavat paahtopintaa. Lisää cashewt. Paahda että niihin tulee hieman palanutta pintaa. Sekoita mausteet yhteen ja lisää pannulle. Paahda hetken.
Tarjoa kuumana heti kylmän ipa- tai lager - oluen kanssa.
Joulukalenterin 15. luukku:
Joulukalenteriluukku tarjoaa joulun leffavinkit. Ensin omani ja sitten kavereiden suositukset.
1. Die Hard 2 (koska Bruce, kotiin jouluksi-teema ja muutenkin kova raina)
2. Die Hard 1 (samat kun edellisessä, mutta ei ihan niin hyvä kuin kakkonen)
3. Jim Carreyn ysäri- Grinch. (Parhaita joulupilaamisläppiä, hienoja virnistyksiä ja kampauksia).
Kavereiden suositukset:
Bad santa, Disneyn jouluparaati, Yksin kotona, Ernest saves Christmas, Lumiukko, Holiday, Love Actually, National Lampoon's Christmas Vacation, Elf, Gremlins, Painajainen ennen joulua, Rare exports, Batmanin paluu, A Christmas Carol, Mean Girls, Prinssille morsian, Very Murray Christmas, Tappava ase, Joulubileet, Jouluyö murhayö, It's a Wonderful Life, Vaihtokaupat, Lady in the Lake.
Joulukalenterin 16. luukku:
Tässä minä
askartelenpaskartelen oluttölkistä
kynäkotelon vaikka joululahjaksi ja Elsa nauraa. Jouluista menoa
Mellunmäessä.Katso vaikka!
Joulukalenterin 17. luukku:
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 1 ½ dl tummaa siirappia
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 30 g 1 rkl suolaa
- 4 dl (220 g) ruisjauhoja
- 9 dl (580 g) vehnäjauhoja
- 6 dl olutmäskiä (tai kaljamaltaita)
- ½ dl kahvia
- ½ dl tummaa siirappia
Joulukalenterin 18. luukku:
Joulukalenterini luukku tarjoaa Olutreissu herkullisen olut ja suklaa -tastingin. Osta oluet ja suklaat vaikka lahjaksi tai pidä lähimmille oma olut ja suklaa -tasting.
Tässä neljä takuuvarmaa yhdistelmää:
Valkoinen suklaa ja hedelmäinen vehnäolut (vaikka @panimohonkavuori Valo @suomenparasolut ). Valkoisen suklaan makeus ja belgityylisen vehnäoluen sitrusmaisuus tasapainottavat toisiaan.
Maitosuklaa ja IPA (vaikka @fatlizardbeer Track Day Session IPA). IPA:n hienostunut katkeruus vastaa maitosuklaan runsaisiin makuihin.
Toffeesuklaa ja gose (vaikka @kanavanpanimo Paljas Saari Gose). Suklaan sokerinen makeus saa hauskaa särmää suolaisesta oluesta.
Tumma suklaa ja imperial stout (vaikka @sinebrychoff1819 Koff Porter). Tumman suklainen olut ja tumma suklaa ovat yhdistelmäklassikko
Joulukalenterin 19. luukku:
Joulukalenterissa lahjalauantai, yhteistyössä Ivana Helsinki ja Pien Bottleshop.
1. Maailman ihanin Suzanne - mekko Ivana Helsingiltä, mekko johon Joulupukkikin ihastui.
2. Karttakeskus Stadin kartsat ja mestat - slangikielen kartta ja siihen sopiva Morgondagens Bryggerin 3,6% Fotfolket session IPA
3. Joonas Konstigin jännä Vaaran Vuodet WSOYlta ja väreihin sopiva Alefarm Brewing Dayglown IPA.
4. Ihana Vaja Finland Sirkusmuki (jonka itse sain joululahjaksi Elsalta) ja siihen sopiva Garagebeer Co:n Red Dot Top Right Imperial Barcelona Weisse
4. Maailman paras laukku, johon mahtuu koko omaisuuteni ja paljon muuta Ivana Helsingltä.
Joulukalenterin 20. luukku:
Tämän päivän kalenteriluukku tarjoaa oman
joululempijälkkärini, unkarilaisen herkun, joka maistuu hieman marsipaanille,
vaikka tässä ei ole marsipaanin pääraaka-aineita käytettykään. Resepti on
kulkenut Unkarin puolen suvussani ja on sikäläinen pula-ajan resepti, jota on
tehty, kun mantelia, joka marsipaaniin yleensä kuuluu, ei ole ollut saatavilla.
Kannattaa kokeilla!
Unkarilainen ”vale”marsipaaniherkku eli hamis marcipán
- 0,5 kg tomusokeria
-
- 1 rkl mannaryynejä
- 100 g (eli vajaa puolet paketista) pieneksi murskattuja Marie –keksejä
- 3 rkl maitoa
- 2 rkl rommia tai 2 rkl pastry stouttia tai barley wineä tai muuta hennosti humaloitua yli 10% olutta
- 50 g pehmeää voita
- 2 tl tummaa kaakaojauhetta (vaikka Van Houten)
Sekoita ainekset (paitsi kaakaojauhe) nyppien, jaa taikina kahteen osaan, sekoita toiseen myös kaakaojauhe ja muovaa lopuksi niistä molemmista pallo.
Kauli molemmat erikseen ohueksi levyksi kahden kostean keittiöpyyhkeen välissä. Nosta varovasti vaaleampi levy tummemman päälle ja kääri kostean liinan avulla ”kääretortuksi”. Laita kylmään ainakin päiväksi.
Tarjoa jälkiruokaherkuksi ohuina viipaleina espresson, barley winen, lambicin tai marjaisen hapanoluen kanssa.
Joulukalenterin 21. luukku:
uuri ja juuri ehdin tehdä päivän joulukalenterin. Tämäkin on unkarilainen jälkkäriherkku eli beigli, jossa uuden vuoden onneksi unikonsiemeniä ja saksanpähkinöitä. Nimi beigli tulee saksasta ja tarkoittaa käännettyä, luultavasti koska leivonnainen käännetään rullaksi. Meillä unkarilainen äitini on tehnyt tätä joka joulu.
Unkarilainen unikko/saksanpähkinäkääretorttu eli beigli
Taikina:
- 1 kg jauhoja
- 350 g pehmeää voita
- 600 g sokeria
- 1 pkt tuorehiivaa
- 2 dl kädenlämpöistä maitoa
- 2 kpl kanamunia
- 400 g jauhettuja unikonsiemeniä
- 250 g sokeria
- 2,5 dl vettä
- 50 g rusinoita
- 1 rkl sitruunankuorta
- 2 omenaa raastettuna
Saksanpähkinätäyte:
- 400 g jauhettuja saksanpähkinöitä
- 250 g sokeria
- 2,5 dl vettä
- 40 g rusinoita
- 1 rkl sitruunankuorta
- 1 omena raastettuna
- 40 g korppujauhoja
- 1 raastettu omena
Nypi jauhot voin ja 80 gramman sokerin kanssa. Liuota hiiva maitoon ja lisää pikkuhiljaa taikinaan. Sekoita joukkoon kanamuna. Muotoile taikinasta pallo ja anna levätä viileässä ainakin pari tuntia, mielellään yön yli.
Keitä vedestä ja sokerista siirappi ja kaada saksanpähkinöiden ja unikonsiemenien päälle erikseen. Sekoita unikonsiemensokerivesiseokseen rusinat, raastetut omenat ja sitruunankuori. Sekoita saksanpähkinäsokerivesiseokseen rusinat, raastetut omenat, sitruunankuori ja korppujauho. Jäähdytä täytteet.
Muotoile taikinasta 6 palloa ja kauli ne ohueksi. Lisää unikonsiementäyte kolmen taikinan päälle ja saksanpähkinätäyte 3 taikinan päälle ohuelti reunoja myöten. Rullaa varovasti kääretortuksi ja laita vierekkäin leivinpaperille uunipellille. Voitele kaikki toisella kanamunalla ja laita viileään ainakin tunniksi. Pistele haarukalla reikiä leivonnaisiin.
Paista 180 –asteessa noin 35-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Nauti espresson, tokaij-viinin, imperial stoutin, barley winen tai kirsikkaisen hapanoluen kera.
Joulukalenterin 22. luukku:
Extrana joulun juomasuositukset: https://olutposti.fi/joulukalenterin-22-luukku-toimituksen…/ ja 4 kohdan kiteytys jouluoluista uusimman Viinilehden sivuilta, jossa myös 23 olutsuositusta pimeään aikaan.
Joulukalenterin 22. luukku:
- 2 dl glögiä
- 2 dl sokeria
- 2 dl pähkinöitä
- 2 dl kuivattuja hedelmiä, rusinoita tai karpaloita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti