maanantai 7. joulukuuta 2020

Joulukalenteri: Luukut 1-6

Lupaukseni mukaan, tässä Punavuori Gourmet -somen ensimmäisen viikon joulukalenterin postaukset. Nämä löydät joka päivä sekä Punavuori Gourmet -Facebooksivulta että @anikomaria -Instatililtä. 

Eli joulukalenterin luukut 1-6, voilá! 

Joulupukki ja minä nauttimassa joulukakusta ja oluesta. Lempimekkoni Suzanne Ivana Helsinki, löytyy yhä!

 

Joulukalenterin 6. luukku: Olutsuola 

 

Tämän päivän joulukalenterin luukku kertoo miten voi tehdä olutsuolaa.Tässä kahta erilaista, amber lagerista ja imperial stoutista tehtyä suolaa. Voi kokeilla myös DIPA-sta tehtyä suolaa. Tästä vaikka joululahjaksi samanlaisen oluen kera.
 
Tarvitset:
noin 4 dl suolaa
2 laakeaa lautasta
noin 2-3 dl olutta per laatu
hieman sokeria
mikron
 
Levitä laakealle lautaselle pari desiä suolaa ja kaada olut päälle ja sekoita. Tarkoitus on että olut kastelisi suolan hyvin. Imperial stout - suolaan kannattaa lisätä hieman sokeria.
Laita mikroon lautanen aina noin pariksi minuutiksi kerrallaan melkein täydelle teholle ja sekoita aina lämmityksen jälkeen (varo, lautanen on tosi kuuma), kunnes suola on vain hieman kosteaa ja oluen neste on haihtunut.
 
Jos haluat vahvemman maun suolaan, lisää olutta pari kertaa lisää ja kuivata lisää. Anna kuivua yön yli ja sekoita (jos hieman kivettynyt, riko pienemmäksi). Laita puhtaisiin purkkeihin ja käytä vaikka graaviloheen, kinkkuun tai anna lahjaksi.
 

Joulukalenterin 5- luukku: Lahjavinkit

 

Joulukalenterin lahjalauantai eli jouluun asti 5 lahjavinkkiä mätsättynä oluen kera!
 
1. Kaupunkiretkeläiselle Ivana Helsingin hauska turbaani ja Fat Lizardin FatLab 29 American Wheat.
 

2. Helsingin menoa pähkäilevälle Stadin Syntinen S- kirja, Pien Shopin neonkassi ja Fuesrt Wiacekin Hotline DIPA.
 

 3. Toimistotyöläiselle Ivana Helsingin tietokonelaukkusuoja täynnä Pien Bottleshopin olutta aftereille.
 
 
4. Musadiggarille Strålen uusin levy ja musan sopivaa LGH Brewpubin Chocolate & Vanilla Stout.
 

5. Kotikissalle Leeni Hoimelan Urban Knit Moderni neulekirja ja Whiplashin Always Half Strange Belgian Pale Ale.
 
 
Yhteistyössä @ivanahelsinki @dream.cozy ja @pienbottleshop

 

Joulukalenterin 4. luukku: Oluella juotettu joulukakku 

 


Joulukalenterin päivän luukku tarjoilee oluella juotetun kakun reseptin. Tee kakku nyt viikonloppuna ja juota sitä jouluun asti. Nauti tätä herkkua jouluna vaikka hauskan hapanoluen kanssa. 
 
Oluella juotettu joulukakku
 
100 grammaa pehmeää voita
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 kpl kanamunia
4 dl vehnäjauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta
0,5 teelusikallista ruokasoodaa
Hyppysellinen suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
3 mandariinin mehu
3 dl tummahkoa belgityylistä ale-olutta (ei voimakkaasti humaloitua)
100 gr rusinoita
200 gr kuivattuja karpaloita
100 gr pähkinöitä
0,5 dl tummahkoa, makeaa olutta joka toinen päivittäin kostutukseen
 
Purista mandariinimehu ja sekoita se olueen. Laita rusinat likoamaan nesteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kanamunat ja vaahdota vielä. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja mausteet. Rouhi pähkinät. Yhdistä voimunasokerivaahto ja jauhoseos sekoittamalla. Ota rusinat pois nesteestä ja sekoita ne taikinaan. Sekoita lopuksi pähkinät ja kuivatut karpalot.
 
Voitele kakkuvuoka (tai kaksi pienempää, katso että vuokaan jää tyhjää tilaa) ja korppujauhota se. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 175 –asteessa leivinpaperin alla noin 30-40 minuuttia, ota sitten leivinpaperi pois ja paista vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes haarukkaan ei tartu enää taikinaa, kun kokeilet kakun keskiosaa.
 
Malta jäähdyttää kakku ennen kuin kumoat sen. Kääri kakku kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Kostuta kakkua parin päivän välein oluella (voit pistellä kakkuun pieniä reikiä sukkapuikolla).
Nauti noin 2-4 viikon kuluttua belgidubbelin, paahteisen portterin tai stoutin, tuhdin barley winen tai imperial stoutin tai hedelmäisen, belgityylisen hapanoluen kuten kirsikkaoluen kera.
 
Kiitos inspiraatiosta Savusuolaa -blogi!
 
Katso myös mitä mieltä Joulupukki oli kakusta! 
 

Joulukalenterin 3. luukku: Unkarilainen joulupulla 

 

Meillä tehdään ainakin kerran ennen joulua unkarilaista joulupullaa, jonka suomalaisesta erottaa kellertävä, sahramilla tehty väri. Me muotoilemme myös pullasta aina perheenjäsenet, janykyään kun serkuksia on jo seitsemän, hommaa riittää. Tämä on yksi oma lempijouluperinteeni, rakastan tätä lämmintä pullaa glögin kanssa. 
 
Unkarilainen joulupulla
 
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä
1/2 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 kanamuna (voit jättää pois, jos teet vegaanisena)
½ tl kardemummaa
Noin 1/2 tl sahramia tai 1 tl kurkumaa
noin 6 dl jauhoja
100 g sulaa voita tai 1 dl miedon makuista öljyä
Rusinoita koristeluun
Maitoa ja sulaa voita voiteluun (tai öljyä)
 
Sekoita kädenlämpöinen neste ja hiiva. Lisää sokeri ja kanamuna sekä mausteet. Alusta jauhot taikinaan, ja lopuksi myös sula voi. 
 
Kohota taikina liinan alla ainakin pari tuntia vedottomassa paikassa. 
 
Ota taikina ja muotoile siitä jauhojen kanssa tonttuja tai perheenjäseniä. Meillä pellillä odottaa uuniin pääsyä minä, skidit, serkukset, nagymama ja brot puolisoineen. Kohota hetki ja voitele maidon ja voin seoksella. 
 
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti lämpimänä glögin kera.
 

Joulukalenterin 2. luukku:  Uunibrie ja siiderimansikkahillo

 
 
Uunibrie ja siiderimansikkahillo
 
1 brie -juusto
Siiderimansikkahillo
1/2 pss pakastemansikoita(tai vadelmia)
1 dl kuivaa omenasiideriä
1 dl sokeria
 
Laita hillon ainekset kattilaan ja keitä noin 15-20 minuuttia. Hillo saa jäädä aika valuvaksi.
Lämmitä uuni 180 -asteeseen, laita brie leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes brie on pehmeää ja valunut hieman ulos kuorestaan.
 
Tarjoa heti hillon ja kuivan ranskalaistyylisen omenasiiderin kera. Lisänä voi tarjota keksejä.
 

 Joulukalenterin 1. luukku: Unkarilainen juustoleivonnainen

 


Oman joulukalenterini ykkösluukku tarjoaa klassikkonaposteltavan joulun aperitiiveille eli unkarilaisen lehtitaikileivonnaisen, eli pogácsan reseptin:
 
Juustopogácsa
 
1/2 kg jauhoja
250g pehmeää voita
2 rkl rahkaa
2 munaa
200 g raastettua juustoa( vaikka cheddar tai emmental)
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
 
Lämmitä maitoa kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Laita kulhoon jauhot, suola, sekoita sitten kokonainen muna ja toisen keltuainen(valkuaista tarvitaan myöhemmin)ja voi. Lisää hiivaseos, rahka ja puolet juustoraasteesta.
 
Sekoita taikinaksi. Laita viileään hetkeksi.
 
Kauli sitten taikinasta iso levy, voitele valkuaisella ja sirottele juustoraastetta päälle. Toista neljä kertaa.
Tee vaikka snapsilasin tai muotin kanssa taikinasta pieniä pyörylöitä.
 
Lopuksi voitele vielä valkuaisella ja laita päälle vielä hieman juustoraastetta. Paista uunissa 210 asteessa noin 10-15 minuuttia.
 
Nauti vaalean oluen, vaikka session IPAn, APAn, (Unkarissa lagerin), kuoharin tai kevyen, viileän punkun kera.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti