Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa muutaman sanasen yhdestä olut- ja ruoka-klassikosta.
Eli tietysti yhdistelmästä burgeri&bisse.
Vaikka olut menee minkä tahansa ruuan kanssa, kun vaan
valitsee oikean oluttyylin, harva ruoka sopii luontaisesti oluen kanssa niin
hyvin kuin hampurilainen.
Se johtuu oluen tietyistä ominaisuuksista, jotka tekevät oluesta kuin oluesta hyvä kumppanin suolaisen rasvaisille, moniaromisille ruuille niin kuin hampurilainen on.
Se johtuu oluen tietyistä ominaisuuksista, jotka tekevät oluesta kuin oluesta hyvä kumppanin suolaisen rasvaisille, moniaromisille ruuille niin kuin hampurilainen on.
Oluessa on useimmiten hiilidioksidia, joka juomassa kuin
juomassa ikään kuin pyyhkii makumuistin, saaden ruuan maistumaan kevyemmältä
ja raikkaammalta. Hampurilaisen ollessa kyseessä, tämä on ihailtava
kombinaatio, koska näin hampurilaisen maut maistuvat selvemmin, kun rasvan maku
hälvenee. Ja tietysti, näin jaksaa syödä enemmän kun maistaa maut paremmin!
Oluttyyleistä hampurilaisen kanssa raikkaat, vaaleat lager- oluet sekä vehnäoluet sopivatkin juuri tämän runsaan hiilidioksisuuden takia sekä miedon makeutensa takia, joka lagereista tulee maltaasta ja vehnäoluessa taas hiivan hedelmäisyydesta.
Oluttyyleistä hampurilaisen kanssa raikkaat, vaaleat lager- oluet sekä vehnäoluet sopivatkin juuri tämän runsaan hiilidioksisuuden takia sekä miedon makeutensa takia, joka lagereista tulee maltaasta ja vehnäoluessa taas hiivan hedelmäisyydesta.
Makeus onkin toinen syy, miksi olut sopii niin hyvin
hampurilaisen kaveriksi. Hampurilaisessa on usein paljon suolaa, niin pihvin,
juuston kuin vaikka pekonin takia, unohtamatta burgerin kanssa tarjottavia
ranskalaisia. Useat makeahkot oluet,
kuten erilaiset karamellimallasta sisältävät amber lagerit ja -alet ovatkin
makeutensa takia hyvä suositus juuri vaikka juusto- ja pekonihampurilaiselle. Monasti myös hedelmäiset oluen käyvät tämän takia juomasuositukseksi.
Oluen katkeruus taas toimii samanlailla kuin hiilidioksidi, puhdistaen makumuistin suupalojen välissä. Voimakkaasti katkerat oluet löytävät myös makuparinsa burgerista, mutta silloin hampurilaisessa täytyy olla voimakkaita makuja, kuten pekonia tai paljon juustoa. Varsinkin erilaiset jenkkihumalilla humaloidut IPAt, APAt ja pale alet ovat oiva pari hampurilaisille, jos hampurilaisen kastikkeena on majoneesia, jota oluen katkero leikkaa. Täysi taivas on myös sinihomejuustohampurilainen ja IPA-olut.
Oluen katkeruus taas toimii samanlailla kuin hiilidioksidi, puhdistaen makumuistin suupalojen välissä. Voimakkaasti katkerat oluet löytävät myös makuparinsa burgerista, mutta silloin hampurilaisessa täytyy olla voimakkaita makuja, kuten pekonia tai paljon juustoa. Varsinkin erilaiset jenkkihumalilla humaloidut IPAt, APAt ja pale alet ovat oiva pari hampurilaisille, jos hampurilaisen kastikkeena on majoneesia, jota oluen katkero leikkaa. Täysi taivas on myös sinihomejuustohampurilainen ja IPA-olut.
Eikä tämä tähän lopu. Runsaan lihaisien hampurilaisten kanssa, joissa voi olla sisältä vähän raakaksi jätetty mehukas pihvi, voi hyvin kokeilla paahteisen tummaa olutta, kunhan olut on muuten helpohkosti juotavaa. Oma suositukseni tähän ovat erilaiset tummat lagerit ja black IPA.
Kasvishampurilaiset ovat taas oma sarjansa. Niiden "pihvi" on usein sieni- tai papupohjainen, ja kastikkeesta usein vähän happamuutta, joten siksi kasvishampurilaisen kanssa käy hyvin joko karamellisen maltaiset alet tai sitten hedelmäiset vehnäoluet- ja muut vaaleat, kevyesti humaloidut oluet, hapanoluita unohtamatta.
Kun katsoo, miten monenlainen olut käy hampurilaisen kanssa, ei ole ihme, että nykyään ravintoloita onkin syntynyt
burgeri&bisse-käsitteen ympärille. Yksi niistä on Gastropub Stone´s, jossa kävin syömässä Stone´s Cheeseburgerin Keisari 66 APAn kera. Oli kyllä hyvä.
Tämä kirjoitus on osa sarjaa, joka tehdään yhteistyössä Gastropub Stone´s:n kanssa. Sarjassa seurataan kimchiburgerille räätälöidyn oluen koko syntyprosessia alusta loppuun asti. Seuraavaksi sarjassa käsitellään kimchiburgeria ja sille suunnitellun oluen kehityksen loppuhuipennusta. Lue edellinen osa täältä.
Tämä kirjoitus on osa sarjaa, joka tehdään yhteistyössä Gastropub Stone´s:n kanssa. Sarjassa seurataan kimchiburgerille räätälöidyn oluen koko syntyprosessia alusta loppuun asti. Seuraavaksi sarjassa käsitellään kimchiburgeria ja sille suunnitellun oluen kehityksen loppuhuipennusta. Lue edellinen osa täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti