maanantai 5. kesäkuuta 2017

Älä vaan juo, maistele!


Minua alkoholissa kiinnostaa eniten maut. Tykkään maistella paljon erilaisia makuja kerralla ja jakaa makukokemukset kavereiden kanssa. Siksi viinin- tai oluen maistelu kaveripiirissä, yleensä hyvän ruuan kera, on ehkä parasta mitä tiedän.   

Olen oluthommien lisäksi myynyt viinejä ravintolassa monta vuotta, tehnyt viinilistoja ja yhdistänyt viiniä ja ruokaa.  Siksi olen käynyt monilla viinikursseilla ja ollut maahantuojien koulutettavanakin. Vaikka olen tehnyt olutta päätyökseni monta vuotta, nyt kiinnostaa muutkin alkoholijuomat ja varsinkin viinien maistelu. 

Perinteinen maistelu on hauskaa, mutta itse pidän siitä että saan apuja maisteluun myös asiantuntevalta taholta. Itse yritän tarjota apuja oluenmaistajille Radio Helsingin Kippis-ohjelmassa, missä maistamme aina kolme olutta radiossa seurustelusafkan kera. Siksi sekä oluet että ruokaresepti löytyy etukäteen radion sivulta. Katso vaikka.  Joten näin kuulijat pääsevät maistamaan kanssamme ohjelman aikana, jos haluavat.  

Huomasin vasta, että viinistä löytyy samantyyppistä apua. Viinitietämykseni on nimittäin hieman ruosteessa, joten on kiva, että joku neuvoo maisteltaessa., kertoo vähän lisätietoja ja auttaa viinitietoudessani. Tutustuin Juomavinkin livetastingiin, jossa voit omalla sohvalla maistaa viinit ja seurata samalla kun asiantuntija kertoo viineistä maistaen samaan aikaan. Virtuaalisesti ohjattu tasting siis.  Helppoa ja hauskaa. Juomavinkin viinitasting on hyvä ja helppo tapa tutustua viineihin, koska siihen osallituessa ei tarvitse olla viinitietäjä, vaan kuka vain voi osallitsua.Kun oluita voi maistaa kaksistaankin, koska oluen pullokoot ovat pääsääntöisesti pieniä, kannattaa viininmaisteluun varata enemmänkin jengiä, koska viinipullot ovat tietysti isompia. Näin kavereiden kanssa, viinin hintakaan ei ole niin paha. Juomavinkin tastingin viinit maksavat viitisenkymppiä yhteensä, joten noin kympillä per naama viisi kaverusta pääse maistelmaan ohjatusti neljää viiniä hyvällä hinnalla. Ja jos saat kasaan kymmenen kaveria, niin silloinhan puhutaan jo vitosesta per naama, joka on tosi pieni raha ohjatusta viinitastingista viineineen. Ohjet Juomavinkin viinitastitingin järjestämiseen löytyy täältä.Itse aion yhdistää tähän virtuaalitastingiin myös ruokaa, niin kuin aina teen alkoholijuomien kanssa. Juomavinkin 15.6. järjestettävässä virtuaalitastingissa aiheena ovat grilliviinit, joten meillä tulee olemaan lautasella tapasten lisäksi grillattua sisäfilettä parmesaanivoin kera ja grillissä käyneitä vihreitä papuja. Laitetaan vaan ruuat valmiiksi ennen tastingin alkamista, jokaiselle lasi eteen ja viinit jäähtymään. Sitten tastingin sivua auki täältä ja maistelemaan.  Jos haluaa, voi käydä ilmoittautumassa etukäteen tastingin tapahtumasivulla.

 Parasta ajanviettoa on hengata kavereiden kanssa juoman ja ruuan äärellä. Näin virtuaalitastigin kanssa samalla myäs oppii hieman. Tykkään. 

Viinit saatu, kiitos Pernod Ricard.  Alkoholilain takia alkoholijuomia koskevat kommentit joudutaan poistamaan.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä suunnitelmalta yhdistellä ruokia ja tastingviinejä jo tastingin yhteydessä. Parasta tässä konseptissa onkin juuri se, että tastingistä voi rakentaa juuri oman näköisen.
    Hyvää tastingiä! :)

    VastaaPoista