maanantai 16. tammikuuta 2017

Mites tämä nyt menikään? - Vihermehukuuri nro 3


Viikon vihermehukuuri on ohi, kippis sille! Miten se tällä kertaa meni?Tämä oli kolmas viikon vihermehukuurini.

Olin jo oppinut, että sillä viikolla kannattaa hieman hidastaa eikä tuupata viikkoa täyteen ohjelmaa.   Olin myös edellistä kerroista oppinut, että mehuja kannattaa juoda ainakin kolme päivässä, ettei tule nälkä ja kiukku.Yleensä olen onnistunut myös säätämään kuurin viikolle, jossa ei ole paljon kiusauksia. Toisin kävi tällä kertaa.

Nyt kun olen freelancer, duuniin kuuluu myös paljon eri tilasuuksissa juoksemista ja sitten niistä kirjoittamista. Ja voi, kylläpä näissä tilaisuuksissa oli hyvännäköistä syötävää ja juotavaa. Mutta pidin pintani ja join vihreää teetä(johon olen kyllä nyt tosi kyllästynyt). Toinen kiusaus on oma koti, kun tekee kotona töitä, niin täällä on paljon enemmän ruokahoukutuksia kuin toimistolla olisi.

Mehut menivät jo vanhasta muistista, teen aina helppoja mehuja aika halvoista raaka-aineista. Käytän pääasiassa selleriä, brokkolia, kesäkurpitsaa, punajuurta, porkkanaa, kaalia, inkivääriä, omenaa, sitruunaa ja mandariinia. Sellaisia vihanneksia, mistä teen sitten ruokaa muille ja hedelmiä jotka maistuvat myös lapsille. En osta mitää ihmeellisempiä, koska yritän pitää mehustuksen budjetin myös aika alhaisena. Eli hyvin paljon kauden tuotteita ja luomuna ne, jotka voi ostaa luomuna. (Alepaan on tullut luomuselleri, jee!) Kaikki kasvikset pesen vaan vedessä ja harjaan kuuman veden alla. En käytä mitään reseptiikkaa, laitan mehuun sitä mitä on, mutta noin 70% kasviksia ja 30% hedelmiä. Porkkanaa käytän hedelmien lailla/tilalla, se on niin makea.

Mehustimena käytän Phillipsin isoa Advanced Juiceria joka on ihan hyvin toimiva vehje. Tietyt raaka-aineet kannattaa toki paloitella, koska muuten kone rupeaa huutamaan(esim. lehtikaali, raparperi ja muut kuituisat, "kuivat" raaka-aineet). Olen myös kokemuksen kautta päätynyt käyttämään yllä jo mainittuja vihanneksia ja hedelmiä, koska nuo toimivat hyvin Phillipsin Advanced Juicerissa. Pesen juicerin heti käytön jälkeen, ettei siihen jää kuituja, koska ne kuidut jäävät tosi kovaa kiinni. Tähän täytyy varata aina se viitisen minuuttia aikaa joka kerta.

Koska mehut ovat pääosin makeita, imeskelen muutaman hyppysellisen suolahiutaleita joka päivä. Se on lempihetkeni, koska se mitä minulle tulee kuurin aikana on suolanhimo. Siksi käytän tätä kuuria aina joulun jälkeen sokerinaposteluputken katkaisemiseen. Minä jään aina koukkuun sokeriin jouluna, ja kun juo makeita mehuja viikon, niin sokerihimo loppuu kokonaan ja herkuttelu vähenee aina. Jahuu! Tästä on hyvä jatkaa.

Tuntemuksia on aina monenlaisia. Nukuttaa paljon, olen nyt ollut niin onnellisessa tilanteessa freelancerina, että olen voinut välillä ottaa päivätorkut ja jatkaa sitten duunia. Yöunia nukun tavallisesti 6 tuntia yössä, mutta kuurin aikana 8-9 tuntia. Eniten ikävä on ollut minkä tahansa pureskelua. Tekee mieli kaikkea todella rapeaa ruokaa, näkkäriä, pähkinöitä, omenaa ja porkkanaa. Nimenomaan rouskuttaa näitä.

Nälkä ei ole ollut, mehut täyttävät hyvin ja kofeiiniton tee, mitä on kitattu noin 2 litraa päivittäin. Teen aina aamulla ison kannun teetä, (käytän eniten ihania Higher Living-teetä Ruohonjuuresta, niin hintansa väärtti) ja juon sitä kylmänä pitkin päivää. Teekannussa on aina myös vanilja ja kanelitanko teepussien lisäksi. Jotkus kai syövät vähän hunajaa jos heikottaa, mutta minun ei tarvinnut.

Toinen mikä on vaivannut on kahvin ikävä. Kysymys ei ole kahvihimosta, koska mitään fyysisiä oireita minulla ei ole, ei pääsärkyä tai mitään. En myöskään juo kuin kaksi kahvia lattena päivässä. Vaan siitä tunteesta kun höyryävä kahvikuppi on kädessä ja otat sen ensimmäien huikan siitä. Sitä ei mikään teekokemus voita. Ainakaan minulla.

Kun on viikon syömättä, huomaa miten paljon minulla syöminen liittyy sosiaalisuuteen. Iltaisin syömme yhdessä koko perhe klo 20. Siinä oli tosi tylsää istua vieressä teekupin kanssa. Samoin kavereiden kanssa näemme paljon kahviloissa ja ravintoloissa, ja nyt kun joi teetä joka paikassa, olihan se vähän tylsää. Olutmenojakin oli useampi, ihan olut-tastingeista lähtien, sielläkin lähinnä nuuhkin eri oluita Mikan ja Nellan lasista ja join teetä. Nyyh. BierBierille ja Groteskin baarille muuten erikoispisteet että siellä sain ihanan tuorepuristetun mehun itselleni.

Minulla ei ole ollut kertaakaan kuurien ainana mitään pahoinvointia, heikotusta, päänsärkyä pahemmin tai muutakaan vaikka aloitan aina kuurin siitä sokeriöveritilasta ja kuurin jälkeen palaan heti ihan perusruokavalioon. Tämä on kai hyvin yksilöllistä. Minulla ei myöskään kyllä ole ollut sellaisia, joidenkin hehkuttamia kokemuksia, missä tuntee että on ihan kukkulan kuningas ja kaikki on mahdollista ja olo ikäänkuin leijuu. Minustä tuntuu aika normaalilta koko ajan. Mitään vessavaivoja ei myöskään ole ollut ei aloittaessa, kuurin aikana tai lopettamisen jälkeen. Tosin minulla on nk. teräsvatsa, johon ei mihinkään vaikuta matkoillakaan.

Yhden kerran maistoin kiinteää ruokaa ihan vähän kuurin aikana, työsyistä. Olin vetämässä Radio Helsigissä Kippis-ohjelmaa ja meillä oli siellä hyönteiskokki Topi Kaireniuksen hyönteisruokaa, jota olin luvannut maistaa. Joten yksi ruislastu hyönteistahnalla ja yksi sirkka lähetyksen ainana oli ainoa kiinteät ruuat mitä söin viikon aikana. Tunnustan. 

Kokonaisuutena suosittelen tätä viikon kuuria niille jotka herkuttelun (joulu,kesä jne) jälkeen haluavat kerralla päästä eroon sokeri-kahvi-alkoholi-rasvaövereistä tai muuten vaan tuntea vähän puhdistuvansa. Mikään laihdutuskuuri tämä ei ole, koska paino palaa kuurin jälkeen takaisin, kun normaali ruokavalio alkaa. Mutta tästä on hyvä jatkaa, koska nyt tekee mieli pääosin rouskuvia, hyviä ruokia eikä sokeria laisinkaan. Jee.  Vihermehut kannattaa myös jättää omaan ruokavalioon, ihan päivittäisinä. Minä olen korvannut jo kolme vuotta kello viiden kahvin vihermehulla. Se on helppoa, tulen kotiin skidien kanssa, Pikku Kakkonen ja lapsille välipalat, siinä on aikaa tehdä itselleen vihermehu.

Kaikin puoli ihan jees viikko.

3 kommenttia:

  1. Kiva kirjoitus...minäkin teen samantyyppisiä mehupaastoja muutaman kerran vuodessa. Pirteä olo ja energisyys taattu! Vihermehut kuuluu melkein jokapäiväiseen nautintoon vuoden ympäri. Terveisiä Maalaisbistron Annelta.

    VastaaPoista
  2. Mehupaasto on jees mutta sitten kun mennää vesi paastoon niin sitte alkaa olemaan jo olotiloja :) Pätkä paasto on ollu oma homma jolla olin kuukauden tossa joku aika sitten, jotakin kirjoitin blogiinikin: http://aitoaarkiruokaa.fi/patkapaasto-kuukauden-testi/

    VastaaPoista