sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

The Foodie List - viikkoni kanadalaisessa matkailuohjelmassa


Olin viime viikon tekemässä kanadalaisen kuvausryhmän kanssa The Foodie List-nimistä ruokaohjelmaa Helsingistä.  Me olimme ensimmäinen kaupunki, josta koko ohjelman teko aloitettiin. Tästä he viikon jälkeen lähtivät kiertämään Eurooppaa kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Yhteensä yksitoista kaupunkia. Huh huh.

The Foodie List-ohjelmassa on hauska idea. Jokaisesta kaupungista on kerätty 4 foodieta, ruokahullua, jotka jakavat lempiannoksensa katsojille. Helsinki-jaksossa on viinitoimittaja Arto Koskelo, Helsingin kaupungin ruokastrategi Timo Santala, kokki ja (kohta) ruokakirjailija Meri-Tuuli Lindström. Ja minä. 

Pyörimme ympäri kaupunkia, ravintoloissa, kahviloissa, hauskoissa pikaruokamestoissa.  Tässä pieni "behindthescenes"-raportti viikosta.Tihkuisena ja harmaana tiistaina olimme kuvaamassa Mustikkamaitopyörää Hesperian puistossa.  Herranjumala kun oli kylmä. Varsinkaan kun mikrofonia ei ensin saatu toimimaan. Olin aika jäässä.


Silti mustikkamaito oli herkullista. Siitä piti myös sivullinen, joka sai maistiaisen kesken kuvausten. Jäädytettyjä mustikoita, raikasta luomumaitoa, hiukka sokeria ja hyppysellinen luomukanelia. Seoksesta tulee pehmeää, lusikalla syötävää herkkua. Kesällä parasta.  Jos silloin näkee kaupungilla Mustikkamaitopyörän, kannattaa maistaa!
Kävimme myös syömässä Ekbergin version korvapuustista. Ei ihan perinteinen malli, mutta tosi maukas.  Samalla pääsimme kierrokselle takahuoneisiin ja näimme 100 vuotta vanhan leipomon, jossa edelleen kaikki tehdään. Erityisplussa leipomopuolen lattialaatoista, 100-vuotiaat  Villeroy&Bochin laatat, jotka ottaisin kotiin koska vaan.Vähän parempaa pikaruokaa kuvasimme Döner Harjussa. Hirvimakkaraa ja kermaista hapankaalia.

Jokaisessa kuvauspaikassa meitä oli aina kaksi foodieta, jotka kertoivat oman suhteensa kuvattavaan annokseen. Tässä olemmekin Timon kanssa.  Saa nähdä miten meni, minulla ainakin tuli puhetta niin paljon, aika lailla myös aiheen vierestä....
Erinomaisen hirvimakkaran kanssa minä join Sinebrychoff Porteria. Olin niin iloinen että lempioluttani oli Döner Harjussa. Kuulemma sen takia, että "se on vaan niin hyvää!". Hirvimakkaran kanssa se on ainakin erinomaista. Döner Harjussa on myös erinomainen seitanista tehty kasviruoka-annos. Suosittelen.Yksi minun suosittelemistani annoksista oli Erikssonin ihana lohileipä Wanhassa Kauppahallissa.Kalakauppias Juhalla riitti juttua kuvausryhmälle.Siinä niitä on, maukkaan pelkistettyjä lohileipiä. Reissumies-leipänä ja päällä pelkästään kaksi päivää graavautunut lohi ja vähän tilliä. Suomalaista pikaruokaa.
Leivän syönti kuvattiin ulkona. Hetkittäin paistoi jopa aurinko...Iltapäiväksi aurinko tuli juuri sopivasti esiin, kun menimme Cafe Regattaan paistamaan makkaraa.  Tämä kahvila on taianomainen paikka keskellä Helsinkiä, mökkimäisine tunnelmineen ja todella hyvine korvapuustineen. Äitiyslomalla vaunuttelimme tänne Tytin kanssa aina välillä ja vieläkin paikka tuo minussa kiireettömyyden tunteen, jota joskus ikävöin vauva-ajasta.  Kahvilan takana on hääpaikkamme, Merimelojien maja. Joten rakas paikka kaikin puolin.

Regatassa kuvasimme makkaranpaistoa Meri-Tuulin kanssa.


Siinä, pääosassa makkara. Ja minä puhumassa siitä.


Pikaruokien ja ulkoilujen lisäksi kuvasimme myös fine diningiä. Muut foodiet olivat olleet Ateljé Finnessä, Ravintola Nokassa, ravintola KuuKuussa syömässä lohikeittoa (nam) ja Juuressa syömässä sapaksia.

Minä ja Arto kävimme perinteikkäässä ravintola Savoyssa. Syömässä tartaria ja juomassa olutta. Ja puhumassa niistä.


Savoy on minulle rakas paikka. Olen siellä harvoin, mutta erityisillä hetkillä. Kun valmistuin (vihdoin) yliopistosta, entinen poikaystäväni vei minut sinne yllätykseksi. Olen ollut juhlimassa Savoyissa Harrin kanssa hienoksi pukeutuneena. Ja syömässä olutmenun Mikan kanssa vuosipäivän kunniaksi. 

Kaikesta tästä kerroin myös kuvausryhmälle, samalla kun pistelin ahvenanmaalaisesta karitsasta tehtyä tartaria poskeen ja kulauttelin olutta päälle. Siinä se tartar on. Kameran silmin. Kaunis kuin mikä.
Viimeinen kuvauspaikkamme perjantaina oli hauskasti jälkiruoka-teemalla. Ravintola Lasipalatsissa
jääkarpaloita, vaniljajäätelöä ja kuumaa karamellikastiketta. Eräs lempijälkiruokani.Meri-Tuulikin piti jälkiruuasta, vaikka ei kuulemma niitä kauheasti syökkään.
Minä rakastan tätä jälkiruokaa. Söinkin kaiken. Välillä oli vaikea puhua kameralle, kun suu oli täynnä karpaloita....Sitten se oli ohi.  Kiiteltiin puolin ja toisin. Ohjelman teko oli todella kivaa, vaikka välillä vähän raskasta kaikkine odotteluineen ja ulkona värjöttelyineen. Kuvausryhmä; Adriana, Maude ja Jean-Sebastian olivat niin kivoja, että sekin vaan lisäsi hauskuutta.

Saa nähdä mikä lopputulos on. Ohjelmaa esitetään kanadalaisella matkailukanavalla sekä National Geographicilla 2016. Vähän jännittää.

In english: I had such a nice week filming The Foodie List in Helsinki. Thanks Adriana, Maude and  Jean-Sebastian!

3 kommenttia: