sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Viikon resepti: Tampereen perinneherkku pärämäts

Kesällä Tampereella käydessäni kuulin Koskipanimon Samilta ekaa kertaa salaperäisestä manselaista paikallisherkusta, pärämätseistä.


Pitihän sitä sitten ottaa selvää, mitä ne on. Ja nyt tiedän. Kyse on Tampereelle rantautuneesta tataarien perinneruuasta. Itse pärämäts on ohutkuorinen, mausteinen lihapiiras joka paistetaan VOISSA(oi).

Ja koska ei sinne Tampereelle koko ajan pääse, piti tuoda pärämätsit tänne stadiin. Googlettelin siis eri reseptejä ja tässä oli perinteisin minkä löysin (Ihan vähän modasin, lisäsin paprikajauhetta, anteeksi Tampere).

Pärämätsejä on superhelppo tehdä ja ne on törkeän hyviä. Söin viisi heti kuumana ja skidit veti loput. (Tamperelaiset syö tätä ketsupin ja sinapin kanssa, siihen en pystynyt).

Oluen kanssa myös ihan parhaita. Sam suositteli näiden kanssa Plevnan Pilsiä ja oikeassa olikin. Kandee kokeilla. Ja jos ei pils maistu, niin menee Ipat, Apat ja bitteritkin.

Pärämätsit

Taikina

1/2 kg vehnäjauhoja

1.5 tl suolaa

1 rkl voita

1kananmuna

Noin 2 dl lämmintä maitoa

Täyte

300 g paistijauhelihaa

1 sipuli

Öljyä paistamiseen

Suolaa, mustapippuria

(itse laitoin vielä 1 rkl paprikajauhetta)

Lisäksi: Voita paistamiseen

Kuumenna maito. Sekoita taikinan muut aineet paitsi kuuma maito yhteen käsin ja lisää maitoa pikkuhiljaa sen verran että saat tehtyä taikinasta kiinteän pallon. Laita viileään puoleksi tunniksi.

Leikkaa sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha, paista ja mausta.

Tee sitten taikinasta pötkö josta leikkaat noin 15 palaa. Kauli palat yksitellen jauhotetulla pöydällä kahvikuppilautasen (sellainen mitä mummolla oli) kokoisiksi pyöreiksi levyiksi.

Levitä jauhelihaa ohuelti jokaiselle taikinalevylle. Rypytä reunat siten että keskeltä jää lihaa näkyviin.

Kuumenna paistinpannussa voi ja paista piirakat ensin lihapuolelta rapeiksi. Piiraat ovat parhaimmillaan juuri paistettuina.

Vinkki:Toimi myös munakoisosta tehtynä! Leikkaa munakoiso pieniksi palasiksi, paista sipulin kanssa ja mausta. Toimii varmaa muidenkin kasvisten kanssa.


2 kommenttia:

  1. Tähän Peremec lihaan kuuluu ehdottomasti Sellerisuolaa, jos jostain sitä löydätte.

    VastaaPoista