(inhokkini Beta Vulgaris)
Onnistuihan se. Ja perhekin söi. Viikko aloitettiin paahdetuilla hunajapunajuurilla ja rucola-vuohenjuustosalaatilla. Kera lehtipihvien.
Paahdetut punajuuret ja rucola-vuohenjuustosalaatti, minuuttipihvit
noin 6-8 punajuurta
suolaa
pippuria
luomuhunajaa
Salaatti:
1 pnt rucolaa
kourallinen siemeniä tai pähkinöitä
200 g vuohenjuustoa
hyvää oliiviöljyä / tryffeliöljyä
Kuori ja pilko punajuuret lohkoiksi. Lämmitä uuni noin 180 asteeseen, laita punajuuret öljyttyn uunivuokaan, sekoittele mukaan hunajaa, suola ja pippuri. Paahda uunissa noin 1,5 tuntia(voit laittaa ensimmäiseksi tunniksi folion uunivuoan päälle).
Paahda kuivalla pannulla pähkinät tai siemenet, ja paista vuohenjuusto noin 1-2 cm paksuisina kiekkoina. Paista hyvin nuijitut lehtipihvit. Kokoa laittamalla salaattipedin päälle kuumia paahdettuja punajuuria, ja vuohenjuustoa. Sirottele siemenet tai pähkinät salaattiin ja valuta hyvää oliiviöljyä päälle. Tarjoa lehtipihvit samalla.Vuohenjuusto ja punajuuri on pettämätön yhdistelmä. Nam.
Viikko jatkui ja niin punajuuritaistokin. Seuraavana päiväni ajattelin säästää Mikaa ja tein punajuurista naksuja(mullemulle). Aika kivoja:
Punajuurilastut
noin 4-5 punajuurta
suolaa
pippuria
öljyä
Kuori punajuuret ja lastuta ne juustohöylällä (auttaa, jos lohkot ne ensi pitkiksi viipaleiksi). Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Levitä lastut leivinpaperin päälle pellille ( katso, etteivät ole kovasti päällekkäin), lorauta öljyä ja sirottele päälle suolaa ja pippuria. Laita uuniin noin pariksi tunniksi niin, että jätät puulastalla uuniluukkua vähän raolleen. lastut ovat valmiita, kun en ovat kuivan nahkeita. Tarjoa sormisuolan kanssa.
Sitten oli vuorossa punajuuri-keitto, jossa pitäydyin varmassa vuohenjuusto-punajuuriyhdistelmässä. Keiton inspiksen loi Nella, joka on hehkuttanut täntyyppistä keittoa jo pitkään.
Punajuurisosekeitto vuohenjuustolla
noin 5-6 punajuurta
3 perunaa
1 l kasvis/lihalientä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl palmusokeria tai ruokosokeria
100 g vuohenjuustoa (koristeluun voi laittaa lisää) tai 1-2 dl kermaa
suolaa
pippuria
timjamia
Freesaa kuoritut ja lohkotut punajuuret, valkosipuli ja peruna öljyssä. Lisää sokeri ja liemi. Hauduta noin tunnin verran. Lisää vuohenjuusto(tai kerma) kuutioina(itse leikkasin vuohenjuustosta kittimäisen kuoren pois). Anna hautua noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto tasaisaksi ja tarkista suola. Koristele vuohenjuustolla ja timjamilla. Voit leipoa focacciaa seuraksi.
(kuvaahan tästä en ehtinyt ottaa...)
Kokeilin. Pidin.
Viikon kruunaa jo viime syksynä kokeilemamme punajuuririsotto, mikä on oikeestaan Harrin käsialaa. Omin ja tuunasin sen tässä.
Punavuoren punajuuririsotto
Pari punajuurta kuorittuna
4 dl risottoriisiä
noin 7 dl kasvislienttä
2-3 dl vehnäolutta
1 punasipuli pilkottuna
Loraus oliiviöljyä
Noin 1 dl parmesanraastetta
Timjamia
Pinjasiemeniä
suolaa
pippuria
Paahda pinjasiemenet kuumalla, kuivalla pannulla.Kypsennä punajuuret kasvisliemessä ja pieni ne. Freesaa sipuli ja riisi kattilassa, niin että riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää pari desiä kasvislientä, hauduta niin että neste on imeytynyt. Toista oluen kanssa. Toista liemen kanssa kunnes riisi on kypsää(eri risottoriisit vaativat HYVIN erilaisia nestemääriä). Sekoita joukkoon parmesanraaste, tuore timjami ja paadetut pinjansiemenet. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nauti jo pääruuaksi tai lisäkkeeksi. Tähänkin voi tottakai laittaa vielä vuohenjuustoakin, tosin hyvää on myös sellaisenaan.
(eipä oo kuvaa tästäkään)
Punajuuriviikon saldo: Ei edelleenkään lempijuurekseni, MUTTA olihan se ihan hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti