perjantai 11. helmikuuta 2011

OHRA - tuplahyvä.



Ohra on ihan parasta.
Ensinnäkin siitä saadaan olutta. Ja olut on hyvää. Ja oluesta voi myös tehdä ruokaa, kuten vaikka ihanaa sipulikeittoa:


Olut-sipulikeitto

6-8 isoa sipulia ohueksi siivutettuna
100 g voita
4 dl kasvislientä (myös lihaliemi käy)
1 dl vettä
2 dl Nikolai Tumma Lager -olutta tai muuta pehmeää tummaa olutta
5-6 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
timjamia ja rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
4 siivua vaaleaa leipää
100 g juustoraastetta (gruyer tai emmental)

Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää kasvisliemi, vesi, olut ja kaikki mausteet. Keitä keittoa noin 20-30 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää. Tarkista maku, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Laita uuniin grillivastuksien alle leivät, joiden päällä juustoraaste. Paista leipiä uunissa, kunnes juusto on sulaa. Annostele keitto lautasille ja tarjoile juustolla gratinoitujen leipien kanssa ja tietysit oluen kanssa. Vaalea lager on tähän parasta. 

LISÄÄ OHRASTA: Ohrahan on myös maailman vanhin viljelty viljakasvi, josta jotkut arkeologit sanovat, että ohran viljely oli se syy, miksi ihmiskunnan elinkeino muuttui metsästämis-keräilystä maatalouteen. Elinkeinon muuttuminen taas johti siihen, että ihmiset jäivät paikoilleen, eivätkä enään liikkuneet niin laajalla aluella, ja nyky-yhteiskunnan oli mahdollista syntyi. Kaikki kiitos ohralle! Suomessakin ohra on ollut tärkein ruokavilja 1800-luvulle asti. Kuka olisi arvannut kun aina mesotaan rukiista? Ja nykyäänkin ohra on neljänneksi suurin viljalaji maailmassa(varmaan oluella on tämän kanssa jotain tekemistä...).

Sitäpaitsi ohran latinankielinen nimi on hauska: Hordeum Vulgare.Fani.


MUTTA: Ohrasta saa myös ihanaa risoton korviketta. Tätä meillä tehdään, koska se on hyvää ja lähiruokaa ja helppoa. Nam.

Sieni-rucolaohratto

500 g mitä tahansa sieniä
1 punasipuli kuutioituna
1 dl parmesan-raastetta
Noin 3 dl esikypsennettyä ohraa(me ollaan aika suuriruokaisia)
2 dl Light Beer- olutta
Kourallinen tuoretta timjamia (jos ostat puntia, laita loput pakkaseen minigripissä)
noin 7 dl kasvis/kana/lihalientä
1 pnt rucolaa
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen

Paista sieniä, kunnes neste häviää. Kuullota sipulit. lisää loraus olutta ja kiehauta. Kuullota ohranjyviä hetken öljyssä kattolassa.  Lisää sieni-sipuliseos kattilaan ja kaada hiljalleen vuorotellen jäljellä olevaa olutta ja kasvislinetä, noin pari desiä kerrallaan. Anna ohranjyvien imeä neste, ennen kuin laitat seuraavan satsin. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita valmiiseen ohrattoon  rucola, parmesanraaste ja timjami. Jos haluat, voit paahtaa kuivalla pannulla pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä ja lisätä ne valmiiseen risottoon myös. Hyvää. Ja paranee uudelleen lämmitettäessä!

perjantai 4. helmikuuta 2011

VIIKKONI PUNAJUUREN KANSSA

Punajuuri. Tuo vanha inhokkini. Koko aikuisikäni olen suhtautunut punajuureen tuomitsevasti, joulupöydän unkarilaista punajuurisalaattia lukuunottamatta. Mutta kun näin Alepassa 3 kilon pussin kotimaisia punajuuria, päätin voittaa pelkoni ja katsoa mitä niistä saa aikaan. Ja että pidänkö mistään mitä itse pystyn punajuuresta loihtimaan.

(inhokkini Beta Vulgaris)

Onnistuihan se. Ja perhekin söi. Viikko aloitettiin paahdetuilla hunajapunajuurilla ja rucola-vuohenjuustosalaatilla. Kera lehtipihvien.

Paahdetut punajuuret ja rucola-vuohenjuustosalaatti, minuuttipihvit

noin 6-8 punajuurta
suolaa
pippuria
luomuhunajaa

Salaatti:
1 pnt rucolaa
kourallinen siemeniä tai pähkinöitä
200 g vuohenjuustoa
hyvää oliiviöljyä / tryffeliöljyä

4 kpl naudan lehtipihvejä

Kuori ja pilko punajuuret lohkoiksi. Lämmitä uuni noin 180 asteeseen, laita punajuuret öljyttyn uunivuokaan, sekoittele mukaan hunajaa, suola ja pippuri. Paahda uunissa noin 1,5 tuntia(voit laittaa ensimmäiseksi tunniksi folion uunivuoan päälle).

Paahda kuivalla pannulla pähkinät tai siemenet, ja paista vuohenjuusto noin 1-2 cm paksuisina kiekkoina. Paista hyvin nuijitut lehtipihvit. Kokoa laittamalla salaattipedin päälle kuumia paahdettuja punajuuria, ja vuohenjuustoa. Sirottele siemenet tai pähkinät salaattiin ja valuta hyvää oliiviöljyä päälle. Tarjoa lehtipihvit samalla.Vuohenjuusto ja punajuuri on pettämätön yhdistelmä. Nam.



Viikko jatkui ja niin punajuuritaistokin. Seuraavana päiväni ajattelin säästää Mikaa ja tein punajuurista naksuja(mullemulle). Aika kivoja:

Punajuurilastut

noin 4-5 punajuurta
suolaa
pippuria
öljyä

Kuori punajuuret ja lastuta ne juustohöylällä (auttaa, jos lohkot ne ensi pitkiksi viipaleiksi). Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Levitä lastut leivinpaperin päälle pellille ( katso, etteivät ole kovasti päällekkäin), lorauta öljyä ja sirottele päälle suolaa ja pippuria. Laita uuniin noin pariksi tunniksi niin, että jätät puulastalla uuniluukkua vähän raolleen. lastut ovat valmiita, kun en ovat kuivan nahkeita. Tarjoa sormisuolan kanssa.



Sitten oli vuorossa punajuuri-keitto, jossa pitäydyin varmassa vuohenjuusto-punajuuriyhdistelmässä. Keiton inspiksen loi Nella, joka on hehkuttanut täntyyppistä keittoa jo pitkään.

Punajuurisosekeitto vuohenjuustolla

noin 5-6 punajuurta
3 perunaa
1 l kasvis/lihalientä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl palmusokeria tai ruokosokeria
100 g vuohenjuustoa (koristeluun voi laittaa lisää) tai 1-2 dl kermaa
suolaa
pippuria
timjamia

Freesaa kuoritut ja lohkotut punajuuret, valkosipuli ja peruna öljyssä. Lisää sokeri ja liemi. Hauduta noin tunnin verran. Lisää vuohenjuusto(tai kerma) kuutioina(itse leikkasin vuohenjuustosta kittimäisen kuoren pois). Anna hautua noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto tasaisaksi ja tarkista suola.  Koristele vuohenjuustolla ja timjamilla. Voit leipoa focacciaa seuraksi. 

(kuvaahan tästä en ehtinyt ottaa...)

Kokeilin. Pidin.

Viikon kruunaa jo viime syksynä kokeilemamme punajuuririsotto, mikä on oikeestaan Harrin käsialaa. Omin ja tuunasin sen tässä.

Punavuoren punajuuririsotto

Pari punajuurta kuorittuna
4 dl risottoriisiä
noin 7 dl kasvislienttä
2-3 dl vehnäolutta
1 punasipuli pilkottuna
Loraus oliiviöljyä
Noin 1 dl parmesanraastetta
Timjamia
Pinjasiemeniä
suolaa
pippuria

Paahda pinjasiemenet kuumalla, kuivalla pannulla.Kypsennä punajuuret kasvisliemessä ja pieni ne. Freesaa sipuli ja riisi kattilassa, niin että riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää pari desiä kasvislientä, hauduta niin että neste on imeytynyt. Toista oluen kanssa. Toista liemen kanssa kunnes riisi on kypsää(eri risottoriisit vaativat HYVIN erilaisia nestemääriä). Sekoita joukkoon parmesanraaste, tuore timjami ja paadetut pinjansiemenet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nauti jo pääruuaksi tai lisäkkeeksi. Tähänkin voi tottakai laittaa vielä vuohenjuustoakin, tosin hyvää on myös sellaisenaan.

(eipä oo kuvaa tästäkään)

Punajuuriviikon saldo: Ei edelleenkään lempijuurekseni, MUTTA olihan se ihan hyvää.