perjantai 24. maaliskuuta 2017

Olut ja juustohommia, hyviä hommia!


Perjantai. Lempi-ilta. Kun koko viikonloppu on edessä, ei tarvitse tehdä mitään (en yleensä ota mitään menoja perjantai-illalle). Meidän perheellä on aina pizza-ilta perjantaisin. Joku kiva olut siihen pizzan viereen, sohvalle, leffa pyörimään ja perhe viereen.

Jälkiruuaksi pala juustoa ja toinen, jälkkäriksi säästetty hapan tai täyteläinen olutherkku.



Olen niitä ihmisiä joiden on pakko syödä juodessaan. Jos juon mitä tahansa alkoholia ilman ruokaa tai naksuja, minulle tulee hetken päästä aivan hillitön nälkä. Vaikka olisin ihan täynnä. Ei kiva. Ja muutenkin, minusta vaan kaikki alkoholi maistuu paremmalta ruuan kanssa.

Mitä enemmän maistelen oluiden kanssa erilaisia juustoja, sitä enemmän rakastun niiden yhdistelmään. Muutenkin, juusto on helppoa syötävää, sitä saa suhteellisen pienellä hinnalla tosi hyvälaatuista kamaa ja juustoa on helppo säilyttää (paitsi jos se katoaa jääkaapista, niin kuin meillä) . Ja olut maistuu juuston kanssa niin hyvältä!

Kokeile vaikka kuvassa hetken näkyvää hyvää, kypsää goudaa ihanan happaman vadelmalla maustetun berliner weisse-oluen(jotkut ehkä arvaa, minkä merkkistä) kera. Ei kuulkaa ehtinyt kauan laudalla levätä ennen kuin katosi parempiin suihin.

Muistutukseksi oluen ja juuston yhdistelmästä otin tähän pienen pätkän Niin Monta Olutta-kirjasta. Enpä muistanutkaan näin kirjoittaneeni, mutta huomasin, että tässä olen listannut hyviä perusvinkkejä oluen ja juuston yhdistämiseen.



Kun maistelet oluita ja juustoja, valitse oluet vähän vahvemmasta päästä, koska juustojen rasvaisuus vaatii oluelta runsaan maun ja alkoholipitoisuuden. Toinen vaihtoehto on ottaa alkoholiprossiltaan mieto, mutta maultaan hapan olut. Muutenkin miedolle juustolle valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen.

Aloittelijan hyvä perussetti on:
-          Sinihomejuusto – porter tai IPA-olut
-          Kova kypsytetty juusto kuten vanha gouda – vaalea luostarityylinen ale-olut
-          Brie – Saison-olut tai lambic
-          Vuohenjuusto – vaalea hapan vehnäolut

Muita hyviä settejä on: 

Kovajuustopruuvi

Gouda – Saison
Gryere – brown ale
Cheddar- barley wine
Vahva emmental – Tumma lager
Mieto gouda/emmental –  mieto, hedelmäinen ale

Suomalaisten juustojen pruuvi
Savujuusto -  tumma belgiale
Leipäjuusto – sahti 
Kotijuusto -  kotimainen lager

Valkoisten juustojen pruuvi
Fetajuusto -  vaalea, hedelmäinen golden ale
Halloumi – makean hedelmäinen hapanolut
Vuohenjuusto –  vaalea vehnäolut


Juustotarjottimelle voi valita 5–6 erityyppistä herkkua ja varsinaiseen juustopöytään jopa kymmenen. Muista ottaa juustot huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua: Varaa joka juustolle oma veitsi. Jos varaat juustojen viereen hedelmiä tai hilloja, ne muuttavat juuston makua paljon, joten ehkä kannattaa mieluumin varata esille leipää ja erilaisia keksejä.

Paras tapa maistaa oluita ja juustoja on se, että pyytää kaverit kylään, jokainen tuo juuston ja pari olutta. Kasataan kaikki oluet pöytään ja juustot esille. Sitten vaan maistellaan. Se on kyllä kivaa. Muistan itsekin, miten maistoimme Mikan ja Nellan kanssa kerran 17 eri juustoa ja parikymmentä olutta. Oi. Oli meillä hauskaa.... 

Hyvää viikonloppua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti