maanantai 3. joulukuuta 2012

Se oikea gulassi. Ja sitten se toinen versio.


Unkarilaisena minulta kysellään todella usein oikean gulassin eli Gulyászin ohjetta. Joten se nyt tänne muistiin merkittäköön.

Mamallani on tuplasyy tietää oikean gulassin valmistus; hän on unkarilainen ja kansatieteilijä. Niimpä minä luotan täysin hänen ohjeeseensa.Unkarilainen Gulyász

Noin 1 kg naudan kulmapaistia pieneksi kuutioituna, 2-3 sipulia kuutioituna, 2-3 rkl paprikajauhetta, pari tomaattia pienittynä, pari paprikaa pienittynä, (jos haluat perunoita kuutioituna), vettä, suolaa. 

Laita liha ja sipuli pataan ja laske vettä päälle niin paljon että ne peittyvät kunnolla. Kiehauta. Kuori vaahto pois.  Laita joukkoon paprikajauhe ja tomaatti- ja paprikakuutiot. Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi. Lisää perunat noin puoli tuntia ennen hauduksen loppua, jos niitä haluat. Nauti rapeakuorisen leivän kanssa dippailen sitä liemeen. Juomaksi kevyt punaviini viileänä.

Oikea gulassi tehdään aina nuotiotulella niinkuin paimenet Unkarissa sen ovat vuosisatoja tehneet. Gulyász merkitseekin paimenta. Kotona ei ehkä kannata nuotioita sytytellä, vaan tehsä se liedellä. Hahhah.

Ja sitten se toinen tapa, jota luullaan Suomessa gulassiksi, mutta jota Unkarissa kutsutaan Pörköltiksi.Unkarilainen Pörkölt

Noin 1 kg possun ulkofilettä pieneksi kuutioituna, 2-3 sipulia kuutioituna, öljyä tai sianihraa, 2-3 rkl paprikajauhetta, pari tomaattia pienittynä, pari paprikaa pienittynä, vettä, suolaa.  (punaviiniä jos haluat).  (Tätäkin voi tehdä naudasta, mutta yleisemmin sitä tehdään possusta. )

Kuumenna öljy (tai ihra) padassa. Laita liha ja sipuli pataan, ruskista. Lisää paprikajauhe ja paahda hetki.  Laske vettä päälle niin paljon että ne peittyvät juuri ja juuri. Kiehauta. Kuori vaahto pois.  Laita joukkoon tomaatti- ja paprikakuutiot. (Kaada viini pataan, jos haluat). Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi.  Nauti samalla lailla kuin gulassikin.

Pörkölt tarkoittaa unkariksi paahdettua, ja tässähän paahdetaan liha ennen veden lisäämistä.

Ja lopuksi lyhyesti gulassin ja pörkötin erot:

Gulassi - keitto, jossa ei paahdeta mitään. Tehdään yleensä naudasta.

Pörkölt - pataruoka, jossa paahdetaan liha. Tehdään yleensä possusta.

Olen puhunut.

10 kommenttia:

 1. Minunkin mielestäni Pörkölt ja Gulassi ovat eri asia, vaikka hyvin samantapaisia ovatkin. Etsin pitkään "oikeanlaista" Pörkölt-ohjetta ja tästä sen löysin! Ihanaa pataruokaa pakkaspäivänä.

  VastaaPoista
 2. Hyvähyvä. Me tehdään tätä meilkein joka viikko jossain muodossa. Välillä itse asiassa sienistä. Se on aika hyvää....

  VastaaPoista
 3. Tämän kesän lomareissu suuntautuu Unkariin (Budapest, Balatonjärvi) ja matkan suurin ruokatavoite oli saada täydellistä, oikeaa gulassia. Hauskaa, että löysin sen täältä :)

  Jos sinulla on vinkkejä jompaan kumpaan matkakohteeseemme, otamme ne ilolla vastaan! Balatonin tarkkaan kohdettamme en muista, että semmoinen reissari minä olen ;)

  VastaaPoista
 4. Sen omaperäisempää vinkkiä Budapestiin ei ole kuin että testasimme Mondon matkaoppaassa mainitun Ruben ravintolan Magyar utcalla, joka on aivan keskustaa (lähtee Kossuth utcalta). Se oli - kuten oppaassa todettiin -erittäin edullinen ja ERITTÄIN LAADUKAS ravintola. Sitä uskallan suositella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, luin suosituksesi vasta nyt, enkä Mondoakaan ollut lukenut. Ja silti kävimme Rubenissa :) Se oli ainoa ravintola, jonne meillä oli pöytävaraus. Loistava paikka!

   Poista
 5. Naapuriini muutti yksi ihana unkarilainen nainen. Kielimuurista huolimatta hän kävi luonani ja yksi sana pörkölt avasi ystävyytemme. Pari päivää myöhemmin hän tuli luokseni kahden muovikassin kera ja ryhtyi touhuamaan uunin ääressä. Pari kolme tuntia myöhemmin , rakastelimme, siirryimme syömään pörkölttiä.

  VastaaPoista
 6. Tuli kierrettyä polkupyörällä Balaton-järvi pari kesää sitten. Ensi-kosketus gulassiin tuli jossain majatalossa matkan varrella, jossa ruokalistassa mainittiin erikseen että on kyseessä keitto: tarjottiin padasta joka roikkui kettingissä. Nautaa oli. Hyvää oli. Tavallista vähän maustetumpaa lihakeittoa...
  Pörkölt tuli syötyä kaksikin kertaa hienommassa sekä tavallisessa ravintolassa: Molemmissa sekin oli nautaa. Taisi kuitenkin olla listalla sekä sika- että nauta-pörköltiä. Minä tietysti valitsin nautaa ... hyvää oli.

  Hamstarasin Budabestin kauppahallista erilaisia paprikajauheita sekä maustetahnoja: Paprikatahnaa, gulassitahnaa; Tulista ja oikeesti tulista paprikasurvosta [èrös pista; haragos pista] ym. Harmillista oli jälkeenpäin todeta, ettei noidan tahnojen käyttöön ollut ohjieta edes valmistajan [Univer] nettisivulla. Toisekseen varsinkin tuubeissa myydyt tuotteet pilaantuivat aika nopeasti ... Erös Pista räjähti seinille kun avasin tuubia!

  Nyt on viimeinen gulassitahna menossa juuri ja padallinen hirvi-pörköltiä hautumassa ... Aitoa unkarilaista ;-)

  [Harmillista tosiaan etteivät markkinoi noita tuotteitaan Suomeen...]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin ainakin K-Supermarketista saa paprikatahnoja!

   Poista
  2. Nyt saa myös sitä kuuluisaa ja erinmoista unkarilaista (Kalocsai) paprikajauhetta suurimmista K-kaupoista!

   Poista
 7. Ihan aito ja alkuperäinen Pörkölt tehdään lihasta joka on luineen

  VastaaPoista