keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Kahvivinkit, luottokamat ja vegaaninen kahvimaito-TESTI

Kenellekään joka tuntee minut tai seuraa minua vaikka Instagramissa, ei ole jäänyt epäselväksi, että RAKASTAN hyvää kahvia.

Tässäpä omat luottovinkkini hyvään kahviin ja lopussa MAIDOTTOMAN maidon testi.


Emme omista perussuomalaista kodinkonetta eli suodatinkahvikeitintä ollenkaan. Juomme kaiken kahvin mutteripannulla keitettynä ja mutteripannuja meillä on monta erilaista, eri kokoisille annoksille.  On yhden, kahden ja neljän hengen muttereita. Tämä mutteripannurakkaus johtuu ainakin minulla siitä että unkarilaisittain kotonakin juotiin kahvi vain mutteripannusta. Mamani vetelee neljästä viiteen espressoa edelleen päivässä. 

Juon kahvia sekä kotona, että otan mukaan duuniin. Kotona usein kahvi ehtii vähän jäähtyä, kun huseeraa kaikkea muuta, mutta ei se haittaa. Kylmä kahvihan kaunistaa?

Meillä ostetaan kahvi aina pavuina, jos mahdollista. Jauhamme itse kahvin, ei kylläkään joka päivä, koska makkari on ihan keittiön vieressä ja toinen meistä (arvatkaa kumpi) on aamu-uninen. Pidän kahvipapuja talvella, syksyllä ja keväällä viileässä lasitetulla parvekkeella, koska minusta pitkään huoneenlämmössä säilynyt kahvi härskiintyy. Kesällä kahvipavut ovat jääkaapissa. 

Kahvia olemme onneksi saaneet paljon(kaikki tietävät tämän perheen kahvirakkauden). Kahvissa arvostan luomua ja reilua kauppaa sekä tietysti makua. Tällä hetkellä kahvimyllyssä ovat pyörineet niin Pauligin uusi indonesialainen Presidentti Blend kuin myös Dallmayrin Via Verde Espresso. Perussuosikkeja ovat myös Segafredon Espresso ja Pauligin Espresso. Jos on juhlaa, niin ostan lähipaahtimomme Kaffaroasteryn kahvipapuja.

Kahvimyllymme on hieno sähköinen vekotin Kaffaroasteryltä ja joka pennin väärti. Hätätilanteita varten meillä on myös unkarilaisen isoisäni hopeinen kahvimylly, joka on käynyt Intiassa asti isoisän retkillä. Tällä myllyllä on jauhettu PAAAALJON kahvia ja edelleen se toimii moitteettomasti. Kahvikuppikokoelmamme on suuri ja moninainen koska kahvi juodaan niin espressona, cappuchinona kuin lattenakin. Kaikkiin kahvikuppeihin liittyy joku tarina, harvemmin niitä tulee muuten vaan ostettua, vaan ne saadaan lahjoina tai hankitaan ulkomailta. 

Tässä niitä joka päivä käytettyjä kahvikuppejamme; Keltapilkkuisen kupin olen saanut eräältä kokkipoikaystävältäni, siitä on kiva juoda espressoa. Englantilaishenkinen sininen kuppi tulee Misun äidin jäämistöstä, erinomainen cappuchinoon. Takana oleva litran(!!) jättikuppi on unkarilaista pilkkukeramiikkaa Tihanysta, Balatonin alueelta, mama osti sen minulle. Ihana kärpässienikuppi on hyvä lattekuppi ja Harrilta Ranskanmatkalta. Edessä oleva punainen espressokuppi taas Roomanmatkalta. Näistä on kiva juoda, kun tulee samalla fiilistä tilanteesta, matkalta tai ihmisestä, joka sen on antanut. 

Lisäksi on myös lempikuppini, joka näkyy blogissa sekä Instassa monesti ja löytyy mm. tuolta. Tämän kupin lunastin kuvauslainasta Proloque-shopista, kun tein uusinta kirjaani Ihan Ulkona. Hassua kyllä, kuppi ei päätynyt kirjaan, mutta kylläkin jokapäiväiseen käyttöön.Vedin vajaa vuoden ajan Radio Helsingissä Santsikuppi-nimistä radio-ohjelmaa, jossa kahvi oli suuressa roolissa. Ohjelma oli minulle rakas ja sitä kautta tutustuin myös uusiin kivoihin ihmisiin, kuten Oimutsimutsi-blogin Elsaan ja Secret Wardroben Anna-Mariaan. Kahvi (ohjelma) toi meidän yhteen! Sain myös Elsalta kokeiluun Ipanaiselta Klean Kanteenin kahvitermoksen, joka ei vuoda ja pitää kahvin lämpimänä. Ja se todella tekee nuo molemmat. Termarin voi laittaa nahkalaukkuunkin huoleti ja kahvi on kuumaa kauan. Rakastan.


Koska kiikutan kahvia ympäriinsä, toinen rakas take-awaymuki on Ecoffeen värikkäät mukit. Ne eivät myöskään vuoda, ja ovat kevyitä kantaa. Eniten rakastan sitä, että kupit ovat todella kauniita ja ekologisia. Kaverini Pekka ja Nora tuovat näitä maahan, ja manguin heti yhden kupin, kun näin nämä ensi kerran. Olen myös ostanut näitä lahjaksi Ruohonjuuresta niin perheelle kuin tarhan opeillekin, koska minusta ei kenelläkään voi olla liikaa kauniita kahvimukeja (hihi).


Kahvi on siis minulle tärkeää. Nimenomaan hyvä kahvi. Tein jo monta vuotta sitten päätöksen, että en juo kuin hyvää kahvia. Suodatinkahvia juon, jos ei muuta ole, ja sekin voi olla hyvää, kun on hyvin keitetty. Mutta rakkauteni on kuitenkin latte, jota juon aamulla yhden ja iltapäivällä yhden. Jos väsyttää ihan kauheasti, niin saatan vetää vielä espresson päälle.  Rakkauttani kahviin kuvaa myös se, että kun olen ollut viikon mehukuureilla, niin eniten minulla on ikävä kahvia.

Kahvimaito on myös tärkeää. Kun meillä juodaan maitoa, se on Arlan Täysmaito, se on parasta lattemaitoa. Haluaisin kovasti vähentää varsinaisen lehmänmaidon kulutusta (meillä sitä juodaan vain kahvin kanssa lattena, kukaan ei perheessä juo sitä janojuomana, vaan meillä lapsetkin suosivat vettä).  Olen testannut nyt kaikki maidottomat kahvimaidot (paitsi soijamaidot, jotka ovat ekologisesti mielestäni epäilyttäviä), osan olen saanut testiin, osan ostanut. Olen tullut ihan yleisesti siihen lopputulokseen, että maidottomista maidoista ei kannatakaan etsiä sitä eniten maidonmakuista tuotetta, vaan sitä mikä on vain hyvää kahvin kanssa.  Testissä on ollut erilaisia manteli-, riisi-, kookos- ja kauramaitoja.

Riisimaidoista en pitänyt ollenkaan kahvin kanssa, kookosmaitokaan ei toiminut (tämä oli hassu havainto, koska rakastan kookosta ja luulin, että kahvin ja kookoksen yhdistelmä toimisi minulla). Parhaimmaksi valikoituivat kaura- ja mantelimaidot ja niistä nimenomaan kahvin kanssa kehitetyt yhdistelmät. Hyvää oli Oatlyn IKaffe, joka maistuu kuumana hieman kauralta hyvällä tavalla kahvin kera sekä Blue Diamondin Almond Barista Blend, johon tuli kuumana hieman paahtuneen mantelin makua, joka sopi kahvin kanssa.  Tässä siis omat suosikkini.

Kävin keskustelua asiasta myös Facebookin vegaaniryhmässä ja yleisesti tuntui että parhaimmat olivat tuo Oatly ja sitten Lidlin kauramaito(mikä ei itselle toiminut). Mielipiteet jakaantuvat tässä maidoton kahvimaito-asiassa aina paljon, ja siksi kannattaa testailla itsekin.Aika paljon riippuu minusta siitäkin, pitääkö vaikka mantelin tai kauranmausta noin yleensä. Minusta kuitenkin nuo "maidot" jotka on keitetty kahvin kanssa maistumaan, ovat huomattavasti parempia kuin perus kaura- ja mantelimaidot (perusmantelimaito oli aivan liian makeaa ja peruskauramaito taas ihan lirua). Joten kannattaa aloittaa testailu nimenomaan kahvin kanssa kehitetyistä maidottomista "maidoista".

Kahvi on tärkeä asia. Minulle ainakin. Se on paras juoma maailmassa, (Okei, olutkin on hyvää, mutta kahvia voi juoda KOSKA VAIN.),  joten sen valmistukseen ja juomiseen kelpaa vain paras.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti