Juuri tähän keliin sopiva ruoka on kreikkalainen moussaka. Jotain lohdullista ja lämmittävää on sen pehmeässä rakenteessa ja mausteisessa maussa. Ystäväni seurusteli pitkään kreikkalaisen kanssa, ja tässä on oma versioni hänen vinkeillään höystettynä, moussakasta kun löytyy vaikka mitä versioita. (Ps. Lihan voi hyvin korvata härkisrouheella tms.)
Tiesitkö?
Vaikka moussaka yhdistetään monesti kreikkalaiseen keittiöön, se on
suosittu perinneruoka myös Balkanin alueella sekä Turkissa ja
Lähi-idässä.
Moussaka
2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
2 rkl oliiviöljyä
Hieman suolaa
Täyte:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
2 tl makeaa paprikajauhetta
Suolaa ja mustapippuria
2 dl lihalientä
1 dl tummaa lager-olutta
Kastike:
3 dl maitoa
2,5 dl juustoraastetta
Hyppysellinen suolaa
Päälle tuoretta basilikaa
Leikkaa
munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja laita ne leivinpaperille
uunipellille, voitele oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Paahda
munakoisoja 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota ne sitten uunista. Pieni
sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä, lisää sitten
jauheliha ja ruskista. Mausta, lisää olut, tomaattipyre ja lihaliemi ja
hauduta seosta pienemmällä lämmöllä noin 15 minuuttia.
Öljyä
uunivuoka ja lado sinne kerroksittain munakoisoviipaleita ja
jauhelihaseosta, niin että aloitat ja lopetat munakoisoviipaleilla.
Sekoita kastikkeen ainekset kasarissa ja kiehauta. Kaada uunivuokaan
kaiken päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.
Koristele basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kera.
Juomasuositus: Vaalea tai tumma lager-olut, mausteinen saison tai kuiva omenasiideri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti