sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Paras pizzataikinani ja pari kaljaa


Meillä on Munkkisaaressa joka perjantai pizzaperjantai, jossa pizza tehdään alusta asti itse taikinaa ja (välillä) kastiketta myöten.

Koska teen tämän pizzahomman melkein joka perjantaina ja koska skidien täytteet ovat joka viikko täysin samat(margarita), etsin jännitystä elämääni metsästäen sitä täydellistä pizzataikinaa ja kastiketta. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että jauhot ovat hyvin suuressa roolissa hyvän taikinan onnistumiseen. Ja aika.Kastikkeessa taas tärkeää on että se on hapanta ja mehevää.






Sain kokeiluun juuri pizzataikinan tekemiseen luotua jauhoa ja se on mullistanut pizzataikinani. Ei siheen sitten muuta tarvittu.Tällä jauholla saa hyvää sekä italialaistyyppisen rapean ohuen pizzapohjaan että vähän paksumpaan jenkkityylisen pizzan pohjaan. Itse muuten tykkään vaivata taikinan ja uskon edelleen siihen, että niin tulee parempaa, mutta tiedän että kaikki eivät ole samaa mieltä. 

Näin meillä tämä pizzataikina tehdään(1 pellillinen tai kaksi pyöreää):

Pizzapohja:
2,5 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa
1 rkl sokeria
Ripaus suolaa
Noin 6 dl jauhoja
3 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan kunnolla, sekoita öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa ainakin puoli tuntia(meillä käytetään kohottamiseen uunia, joka ei ole päällä). 

Pizzakastikkeeni

1 sipuli pienittynä
3 kynttä valkosipulia putsattuna ja pienittynä
Oliiviöljyä paistamiseen
1 rkl makeaa paprikajauhetta
1 prk tomaattmurskaa 
2 rkl tomaattiyrettä
1/2 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 rkl palmusokeria (tai muuta sokeria) 
Hyppysellinen chiliä
Suolaa ja mustapippuria
Kuivattua oreganoa

Freesaa sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää paprikajauhe ja paahda hetken sekoitellen koko ajan. Lisää muut ainesosat ja keitä ainakin pari tuntia. Parasta seuraavana päivänä lämmitettynä. 

Kuvan pizzassa täytteinä 4 erilaista juustoa: Parmesania kastikeessa, sitten mozzarellaa, sinihomrjuustoa ja goudaa. Lisäksi päälle paistamisen jälkeen mustapippuria, hieman oliiviöljyä ja paljon rucolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti