maanantai 3. huhtikuuta 2017

Ruisleipähaaste: IPA ja meetwurstiavokadoleivät

Tuopillinen, tuo bloggariaktiivi, aloitti kansallisruokamme ruisleivän haasteena olutbloggaajien parissa. (Hieno kirjoitus, kannattaa lukea, ihan jo leipäjuuren ansiosta.) Minäkin kannan korteni kekoon JaskanKaljat-haastamana.(Sekin kannattaa tsekata, hyvää naposteluvinkkiä). Leipä&olut-yhdistelmäni on helppo mutta hyvä eikä yhtään suomalainen. Tiedän, että olisi ehkä pitänyt olla, kun kansallisruoka ja Suomi100, mutta eipäs mennä virran mukana. 

Leipä ja oluthan on niin läheistä sukua kun olla voivat olla. Molemmat ovat yleensä käymisteitse valmistettuja elintarvikkeita ja molemmissa yhtä pääosaa näyttelee vilja. Se kumpi aiheutti sen, että ihmiset jäivät paikalleen harjoittamaan maanviljelystä (ja mistä koko nyky-yhteiskunnan kehitys lähti) on kiistanalaista. Perinteinen käsitys on se, että ihmiset asettuivat aloilleen, koska haluttiin viljellä vehnää leiväksi mutta monet arkeologit ovat sitä mieltä, että ihmiset halusivatkin viljellä ohraa olueksi. Mielenkiintoista on myös, että ne ominaisuudet, jotka vehnässä tekevät sen hyväksi leivontaan, tekevät sen huonoksi oluentekoon ja ohrassa päinvastoin.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa sekä leivällä että oluella on perustavaa laatua oleva merkitys ihmisten jokapäiväisessä aterioinnissa ja näin edelleen molemmat ovat tärkeä osa suomalaisuutta. (Pakko nyt sen verran politikoida, että oletteko muuten huomanneet, miten vähän Suomi100 ja sen Syödään Yhdessä-kampanjat nostavat oluita? Siellä puhutaan viineistä ja suositellaan niitä suomalaisten perinneruokien kanssa, vaikka maa on täynnä hyviä oluita. Juuri viimeksi huomasin tämän mämmin juomasuosituksista, ei olutta ollut ollenkaan, mutta madeiraa kyllä.... Häh?)

Nyt on resepti niille joka tykkää IPA-oluesta. Tämä helpoo ruisiltapala on nimittäin ihan parasta juuri jenkkityylisen perus-IPAn kera. Jos haluaa Suomi-teemaa noudattaa, niin noukkii jenkkityylisen IPAn suomalaiselta panimolta.

Kyseessä on siis hyvin helppo ja vieraat ällitsyttävä seurustelusafka tai vaikka leffan ääreen tehtävä herkku. Aineksiakaan ei ole paljon: ensiluokkaista ruisleipää, cheddaria, avokadoa ja meetwurstia. Alepasta saa kaikki raaka-aineet. 
Avokado&meetwurstitahna ruisjuustoleivällä
Neljälle

2 avokadoa ja noin 200 g meetwurstia, 4 palaa hyvää ruisleipää (meillä Kanniston ruislimppua), voita, 4 siivua hyvää cheddaria (tässä Jukolan Cheddar), suolaa ja mustapippuria. Jotain yrittiäkin voi laittaa jos on. IPA-olut (tässä Mathildedalin Teijo IPA)

Mussaa avokado kulhossa ja pieni meetwursti. Sekoita meetwursti ja avokado tahnaksi. Mausta suolalla ja maustepippurilla tarpeen mukaan.  Voitele leivät, laita juustosiivu päälle ja lopuksi avokadotahnaa. Kaada lasiin jenkki-IPAaa. Nauti.

Tämän leivän ja IPAn yhdistelmä on kyllä kiva. IPAn humalat leikkaa rasvaisuutta ja suola tuo esiin oluen hedelmäisyyttä. Kandee kokeilla.

Koska tämä on leipähaaste, jonka Tuopillinen aloitti, ja JaskanKaljat haastoi minut, minäpä haastan seuraavaksi Mushimaltin. Haha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti