sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Keskikesää ja kakkujen juhlaa


Perinteiseen tapaan vietimme juhannuksen Misun mökillä. Kuten aina.




Tänä vuonna juhlan pääosassa olivat kakut. Söimme kakkua jussin jokaisena päivänä. Ei ikinä huono.




Juhannusaattona aloitimme juhlimisen viettämällä esikoisen syntymäpäiviä kakun kera.  Tämä kakku on superhelppo, niin kuin minun tekemäni kakut usein ovat.

Marjakakku

Kakkupohja: 3,5 dl jauhoja, 150 g voita, 2 kananmunaa, 2 dl sokeria, 1 rkl vaniljasokeria, 2 tl leivinjauhetta, 1 dl kermaa, 1 dl omenamehua

Täyte:
1 dl mansikkahilloa tai -survosta

Mansikoita, kirsikoita, mustikoita, karhunvatukoita
2 dl kermavaahtoa

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat keskenään. Lisää puolet taikinaan sekoittaen. Lisää kermasta puolet, sitten jauhot ja loput nesteet sekoittaen. Laita taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa täysin jäähtyneenä tarjoiluvadille. Leikkaa kahteen osaan varovasti, koska taikina on kostea ja siksi murustuu helposti.

Nosta  ensin kakkupohja vadille, sivele hilloa varovasti päälle ja lado viipaloituja mansikoita ja kokonaisia mustikoita päälle. Laita toinen kakkupohjalevy päälle ja voitele mansikkahillolla. Sitten kermavaahtoa. Laita päälle paljon marjoja. 

Hyvät kahvit viereen. 



Aattona nostettiin lippu.




Kilistettiin jussille.




Ja sitten grillaamaan. Tänä vuonna teimme Mikkolan Riston Koko vuoden Grillauskirjan ribsit. Kotona Mika keitteli niitä yön ja sitten grillattiin ne. Kiitos Ripelle ohjeesta!




Päivänsankari oppi samaan aikaan virkaamaan kunnolla Misun neuvoilla.




Valmiit ribsit oli niin hyviä, ettemme keskustelleet koko aterian aikana melkein mitään. Kilistettiin kyllä jussin kunniaksi. Loppuilta menikin saunan ja Afrikan Tähden parissa. Skiditkin saavat valvoa juhannuksena, yöttömän yön kunniaksi.




Aamulla takaterassilla ensin kahvia ja sitten vähän lounasviiniä. Keitän aina ensimmäisen kahvin yksin, muut nukkuvat ja menen rantaan katsomaan järveä. Sitten lapset heräävät ja katsovat vähän telkkaria aamiaisen kanssa ja minä saan lukea terassilla. Hiljalleen muut heräilevät ja juon toisen kupin kahvia yhteisen aamisiasen kanssa. Usein luemme koko aamupäivän lehtiä, juttelemme ja nauramme terassilla kunnes onkin lounasaika. Ihan parasta.




Tänä vuonna esikoinen kävi aamu-uinnilla. Ihan yksin. Onnellisena.




Minä ja pikkuveli seurasimme uintia laiturilta.




Kävimme pyörähtämässä veljeni vaimon suvun mökillä. Savulohta, kanttarellikastiketta ja salaattia. Veneilyä, juttelua, uimista, jääkylmää valkoviinia ja fudista. Juhlaa.




Kakkuja oli sielläkin. Molemmat suussasulavia. Kiitos Ville, joka ne loihti!




Illaksi takaisin Misun mökille kukkasten joukkoon.




Saunaa, "pieni" iltapala ja taas Afrikan Tähteä. Mökkikunta nukahti lukuisten voittojen jälkeen vasta puoli kahdelta.




Juhannukseen kuului myös kasvimaan kitkemistä. Vapautin mangoldit, kehäkukat ja porkkanat. Urhea kaupunkilais-minä. Mansikkaakin oli jo kypsänä, lasten riemuksi.



Juhannussunnuntain herkuksi kuuluu mm. halloumi.kasvisvartaat, joita Sanna jaksoi kärsivällisesti pujotella.



Tänä vuonna käytiin uimassa (tai siis muut kävi) enemmän kuin moneen vuoteen. Oli niin lämmintä. Misu ja Sanna tehtailivat Andille ulpukkakoruja. Ihanat naiset.

Olen aina ollut sitä mieltä, että lapsille on hyvä, että niiden lähettyvillä on monenlaisia aikuisia, joiden kanssa he ovat yhteydessä ja joilta voi oppia eri asioita kuin omilta vanhemmilta. Näin skidit ymmärtävät jo nuorena miten erilaiset ihmiset ovat ja saavat myös monenlaisia malleja aikuisuuteen.

Erityisesti pidän siitä, miten omassa ystäväpiirissäni on useita malleja itsenäiseen naiskuvaan. Misu ja Sanna ovat molemmat oivia esimerkkejä siitä, miten ihminen voi toteuttaa omia haaveitaan ja osata samanverran kuin kuka tahansa mieskin.



Hampurilaiset kuuluvat meillä juhannukseen. Tänä vuonna sinihomejuustolla ja karamellisoidulla sipulilla kruunattuna.




Juhannus loppui kakkuun. Misun juustokakkuun.

Marjajuustokakku

Pohja: 300 g Digestive-keksejä, 125 g pehmeää voita

Täyte: 4 liivatelehteä. 200g maustamatonta tuorejuustoa, 200 g maitorahkaa, 2 rkl kiehuvaa vettä, 1,5 dl sokeria, 3 tl vaniljasokeria, 2,5 dl sitruunamehua, 1 rkl sitruunakuoriraastetta, 2 dl kuohukermaa.

Kuorrute: 2 dl mustakerukkasosetta, 2 liivatelehteä, 2 rkl kiehuvaa vettä

Murenna keksit muruiksi ja nypi voi joukkoon. Painele tasaiseksi massaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita viileään.  Liota täytteen liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Sekoita sitruunamehu- , kuoriraaste ja sokerit tuorejuuston ja maitorahkan joukkoon. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita liivate kiehuvaan veteen. Lisää liivate ohkaisena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon sekoittaen samalla. Lisää kermavaahto käännellen joukkoon.  Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.

Laita kuorrutteen liivate kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna 2 rkl vettä ja sulata liivate veteen. Lisää mustaherukkasose ja sekoita. Kaada kakun seos kakun päälle ja laita kylmään ainakin tunniksi.

Taas ensi vuonna...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti